veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Sijoitatko osakesäästötilillä? Kerää verohyödyt, väistä vaaranpaikat

Sijoitatko osakesäästötilillä? Kerää verohyödyt, väistä vaaranpaikat
11.10.2021

Sijoittaja voi hyötyä osakesäästötilistä, koska tilin ansiosta hänen verotuksensa lykkääntyy. Mutta mitä lykkääntyminen käytännössä tarkoittaa? Milloin veroja maksetaan ja miten sijoittajan verotettava tuotto lasketaan? Entä millaisia verotukseen liittyviä virheitä sijoittaja voi osakesäästötilillä tehdä?

Osakesäästötilin verohyöty tulee siitä, että tilille saaduista osingoista tai luovutusvoitoista ei mene tilillä veroa. Näin voit sijoittaa ne uudelleen ja saada tuottoa sillekin summalle, joka tavallisesti menisi heti veroihin. Pääset nauttimaan korkoa korolle -vaikutuksesta. Se vaikuttaa suuresti tuottoon, kun sijoitusaika on pitkä.

Verot on toki maksettava, mutta vasta sitten, kun nostat osakesäästötililtä rahaa. Silloin sinua verotetaan tilille kertyneestä tuotosta. Lakiasiainjohtaja Kati Malinen Veronmaksajista antaa esimerkin:

”Oletetaan, että olet sijoittanut osakesäästötilillesi 1 000 euroa ja tilisi arvo on noussut 1 500 euroon. Kolmasosa tilin arvosta on siis tuottoa. Jos nostat tililtäsi 600 euroa, myös siitä kolmannes eli 200 euroa on pääomatulona verotettavaa tuottoa.”

Kati Malinen kertoo tuoton laskennasta ja muista osakesäästötilin veroasioista Taloustaidon podcastissa.

Hän antaa myös käytännön neuvoja siitä, millä tavoin osakesäästötilistä saa verotuksellisesti parhaan hyödyn ja milloin taas sijoittaminen tavalliselle arvo-osuustilille saattaa olla verotuksen näkökulmasta järkevämpää.

Varo, ettet maksa turhaan

Kun puhutaan osakesäästötilistä, tarkoitetaan itse asiassa osakesäästötilisopimusta, jonka säästäjä tekee pankin tai muun palveluntarjoajan kanssa. Sopimus on tavallaan kuori, jonka sisällä on rahatili käteiselle rahalle ja arvo-osuustili osakkeille.

Kati Malinen vinkkaa, että osakesäästötilin talletustiliä ei kannata käyttää vararahastona taikka säästötilinä, johon kerää rahaa osakeostoja varten. ”Jos rahaa tarvitseekin johonkin muuhun kuin osakeostoksiin ja osakesäästötilin arvo on noussut, osa nostetuista varoista verotetaan tilin tuottona.”

Osinkosijoittajan puolestaan on hyvä puntaroida, milloin osinko-osakkeet olisikin ehkä lopulta taloudellisempaa hankkia tavalliselle arvo-osuustilille. Tarkkana kannattaa olla esimerkiksi ulkomaisten osinkojen kanssa, sillä ulkomaisen yhtiön kotivaltio perii usein osingosta lähdeveron. 

Vain yksi tili kerrallaan!

Osakesäästötili on verotuksellisesti aika yksinkertainen väline. Jotkut sijoittamisen ammattilaiset ovatkin sanoneet, että osakesäästötilillä sijoittajan ei tarvitse keskittyä verotukseen, vaan hän voi keskittyä tekemään hyviä sijoituspäätöksiä.

Silti osakesäästötililläkin voi tulla tehneeksi virheitä, jotka saattavat käydä kalliiksi sijoittajalle. Ehdottoman tärkeää on esimerkiksi muistaa, että henkilöllä saa olla vain yksi osakesäästötili kerrallaan. Jos tilejä on useampi, sijoittajaa uhkaa kova veronkorotus.

Kuuntele podcast: Miten osakesäästötiliä verotetaan? Kati Malinen Veronmaksajista vastaa.

Ulla Simola

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti