veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Lahjalähetys ulkomailta – onko joululahja tulliton ja veroton?

Lahjalähetys ulkomailta – onko joululahja tulliton ja veroton?
4.12.2018

Joulupukin lähettämä lahja EU:n ulkopuolelta ei ole aina maksuton. Moni lahjansaaja hämmästyy, kun postista tupsahtaa saapumisilmoitus tullausta varten. Vastaanottaja ei välttämättä tiedä lahjan sisältöä eikä arvoa. Ilman näitä tietoja lahjan saaja ei kuitenkaan voi tehdä tullausta, eikä lahjalähetystä voida luovuttaa vastaanottajalle.

Lahjalähetyksen vastaanottajalle voi tulla yllätyksenä, että vain enintään 45 euron arvoiset postitse toimitetut lahjat EU:n ulkopuolelta voivat olla tullittomia ja verottomia, eikä niitä tarvitse tullata. Lahja­lähetyksen vastaanottajan vastuulla on selvittää lahjan sisältö ja arvo lahjan verottomuuden osoittamiseksi.

Mistä tiedän, onko lahjani tulliton ja veroton?

Kun kaikki seuraavat viisi edellytystä täyttyvät, lahja on vastaanottajalle maksuton:

  1. Lahjan lähettäjä on yksityishenkilö EU:n ulkopuolelta, ja hän on lähettänyt lahjan suoraan lahjan saajalle, eikä ole esimerkiksi tilannut sitä verkkokaupasta lahjan saajalle toimitettavaksi.
  2. Lahja on tarkoitettu lahjan saajan tai hänen perheensä käyttöön, ei myytäväksi.
  3. Lahjalähetys on satunnainen.
  4. Lahjan arvo on ostettaessa ollut enintään 45 euroa.
  5. Lahja ei sisällä tupakkatuotteita, alkoholia tai alkoholijuomia, hajuvettä, kahvia tai teetä.

Jos kuitenkin olet saanut tällaisesta maksuttomasta lahjasta Postilta saapumisilmoituksen, Tulli vapauttaa lahjan, kun lähetät siitä selvityksen sähköpostiosoitteeseen lentoposti@tulli.fi.  

Jos lahjasi ei täytä kaikkia yllä mainittuja edellytystä, se ei ole tulliton ja veroton, ja sinun on tullattava lahja samalla tavalla kuin olisit ostanut tavaran itsellesi. Poikkeuksena ovat esimerkiksi nuuskaa sisältävät lähetykset, joita et saa vastaanottaa lainkaan. Lisää tietoa poikkeuksista saat Tullin nettisivuilta.

Jokaiselle tavaralle on tullinimike, niin myös lahjatavaralle

Kaikilla maailman tavaroilla on oma tullinimikkeensä. Tavaran oikean nimikkeen löytäminen tullaamista varten voi olla hankalaa, muttei kuitenkaan mahdotonta.

Jos löydät tullaamasi tavaran Tullin nettitullauspalvelun listalta, ei sinun tarvitse selvittää nimikettä. Jos tavarasi taas ei ole listalla, voit etsiä sille nimikettä Tullin sivuilta tai Fintaric-tullinimikepalvelusta. Jos tulliselvittäminen ei näiden avulla onnistu, tullaajaa auttaa tullineuvonta, joka on myös maksuton palvelu.

"Kysy nimikettä ennen kuin eksyt numeroviidakkoon. Näin lahjalähetyksesi tullaaminen sujuu helposti, ja lahja ehtii kuusen alle jouluksi", Nadja Painokallio tullineuvonnasta vinkkaa.

Minna Petäinen

Rahat, verot, työ & eläke, koti