veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Kodinkoneita hajosi vuokrauksen aikana – saanko vähentää edes osan kuluista?

Kodinkoneita hajosi vuokrauksen aikana – saanko vähentää edes osan kuluista?
20.10.2023

Vuokrasin noin vuoden verran omaa vakituista asuntoani. Jääkaappi-pakastin ja astianpesukone hajosivat vuokrauksen aikana, ja ne oli pakko uusia. Voinko vähentää vuokratuloista edes osan kodinkoneiden hankintaan liittyvistä kuluista?

Verojuristi Juha Salmikivi vastaa:

Kalusteen ja kodinkoneen hankintameno vähennetään lähtökohtaisesti poistoina, jos sen todennäköinen taloudellinen käyttöaika on yli kolme vuotta. 

Hankintamenon voi kuitenkin vähentää vuosimenona, jos kalusteen tai kodinkoneen hankintameno on enintään 1 200 euroa. Esimerkiksi enintään 1 200 euroa maksavan hellan tai jääkaappi-pakastimen vaihtamisesta aiheutuneet menot voi siten vähentää vuosikorjauskuluna. 

Kodinkoneiden uusiminen on vuosikorjausta, jolloin kulut vähennetään vuosikuluina.

Käyttötarkoituksen muuttumisen vaikutus korjausmenojen vähentämiseen arvioidaan tapauskohtaisesti. Vuosikorjausmenot ovat vähennyskelpoisia vuokratulosta siltä osin kuin korjaukset johtuvat vuokrauksesta riippumatta siitä, otetaanko huoneisto vuokrauskäytöstä omaan käyttöön tai omasta käytöstä vuokrauskäyttöön. 

Tässä tapauksessa on selvää, että menot ovat vähintään osaksi aiheutuneet asunnon vuokraamisesta. 

Kohtuullisena vähennyskelpoisena määränä voidaan esimerkiksi pitää puolta kyseisten kodinkoneiden uusimismenoista, jos muuta näyttöä ei esitetä.  

Myös oikeuskäytännön ja Verohallinnon Vuokratulojen verotusta koskevan syventävän vero-ohjeen mukaan ainakin osa menoista on vähennyskelpoisia vuokratulosta tällaisessa tilanteessa.

Verohallinnon syventävässä vero-ohjeessa ei kuitenkaan tarkemmin sanota mikä osa menoista olisi vähennyskelpoista.

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti