veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Hevonen lahjaksi lapsenlapselle – meneekö lahjasta veroa?

Hevonen lahjaksi lapsenlapselle – meneekö lahjasta veroa?
8.5.2020

Lapsenlapseni on taitava ratsastaja. Haluaisin ostaa hänelle hevosen, joka sopisi sekä harrastus- että kilpailukäyttöön. Lapsenlapsi olisi hevosen omistaja. Pitääkö hänen maksaa hevosesta lahjaveroa?

Verojuristi Tero Hämeenaho vastaa: 

Kyllä pitää, jos lahjan eli hevosen arvo on vähintään 5 000 euroa.

Jos olet antanut hänelle kolmen vuoden aikana muitakin veronalaisia lahjoja, ne otetaan myös huomioon tätä veroasteikon 5 000 euron alarajaa tarkasteltaessa. Esimerkiksi 1.5.2020 saatuun veronalaiseen lahjaan lasketaan yhteen veronalainen lahja, joka on saatu samalta lahjoittajalta 2.5.2017 tai myöhemmin.

Hevonen kuten muutkin kotieläimet ovat omaisuutta. Jos lahjoitat hevosen lapsenlapsellesi, hänen pitää maksaa siitä lahjaveroa normaalien lahjaverosääntöjen mukaisesti.

Lahjavero lasketaan lahjaomaisuuden käyvästä arvosta, jolla tarkoitetaan omaisuuden markkinahintaa lahjoitushetkellä. Toisin sanoen käypä arvo on omaisuuden lahjoitushetken todennäköinen luovutushinta markkinoilla, joilla hinta muodostuu vapaasti kysynnän ja tarjonnan mukaan.

Jos joudut ostamaan hevosen käyvällä arvolla, on oikeastaan se ja sama, ostatko hevosen ensin ja annat sen sitten saman tien lahjaksi vai annatko lahjaksi ensin vastaavan summan rahaa, minkä jälkeen lahjansaaja itse ostaa hevosen.

Jos sen sijaan hankit hevosen omaan omistukseesi ja annat lapsenlapsen vain käyttää sitä, ei verotettavaa lahjaa synny.

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti