veronmaksajat.fi

Palkansaaja, tarkista verokorttisi ennakonpidätysprosentti

6.11.2017 Työ+Palkka

Palkansaaja ei voi kovin paljon suunnitella verotustaan, mutta muutama asia kannattaa tarkistaa vuodenvaihteen lähestyessä. Parhaassa tapauksessa voit niiden avulla säästää mukavastikin veroissa. 

Onko verokorttisi ennakonpidätysprosentti kohdallaan?

Verokorttisi laskennan perusteena olleissa tiedoissa on saattanut tapahtua muutoksia vuoden mittaan – olet esimerkiksi saanut palkankorotuksen tai vaihtanut työpaikkaa. Voi olla muitakin syitä, miksi verokorttisi tiedot eivät välttämättä pidä paikkaansa. Laske, oletko saamassa veronpalautusta vai jäännösveroja. Vielä ehdit tilata uuden verokortin ja korjata liian suurta tai pientä pidätysprosenttia.

Ennakonpidätysten riittävyyttä voit arvioida esimerkiksi Verohallinnon veroprosenttilaskurilla (vero.fi/verolaskuri). Jos alkuvuoden tuloistasi on jo kertynyt ennakonpidätystä koko vuoden tuloihisi nähden riittävästi, ei joulukuun palkasta ehkä tarvitse tehdä ennakonpidätystä lainkaan.

Pidätysprosentin alentamiseen tarvitset uuden verokortin. Jollet korjaa verokorttiasi, joudut odottamaan veronpalautusta liian suuresta ennakonpidätyksestä vielä melkein vuoden.

Jos taas palkastasi on pidätetty liian vähän suhteessa vuosiansioosi, voit välttyä jäännösveroilta eli mätkyiltä, kun korotat ennakonpidätysprosenttiasi loppuvuodelle. Voit pyytää palkanlaskijaa toimittamaan pidätyksen suurempana kuin verokorttiisi on merkitty. Pidätyksen korotusta varten sinun ei tarvitse tilata uutta verokorttia.

Jos puuttuvan veron määrä on suuri, voit myös maksaa ennakon täydennysmaksua. Jos maksat puuttuvat verot ennakon täydennysmaksuna tammikuun loppuun mennessä, vältyt jäännösveron korolta.

Korkoa ei myöskään peritä, jos jäännösvero on enintään noin 4 788 euroa.

Mitä muuta palkansaaja voi tehdä? Loppuvuoden verovinkit mm. tulonhankkimiskulujen, kotitalousvähennyksen sekä luovutustappion ja luovutusvoiton hyödyntämisestä ja muuttopäivän oikeasta ajoituksesta saat 8. marraskuuta ilmestyvästä Taloustaidosta. 

Kati Malinen

Kirjoittaja on Veronmaksajain Keskusliiton lakimies.

Kommentit (0)
 

Kommentoi!
Nimesi Sähköpostiosoitteesi
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan yhdeksän ynnä kolme?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogeissa

 • Suomi täyttää 101 vuotta – miten olemme yhä erilaisia?
  Lehtinen
  Mitä suomalaisuus on? Ensiksi vanhoja vastauksia: suomalaisuus on lukuisien sotien ja kriisien karaisemaa realismia ja sitkeyttä, tinkimätöntä luterilaista työmoraalia, omintakeista kieltä ja kultt...
 • Talous vahvistuu epävarmuuden varjoissa
  Palola
  Vuodet eivät ole veljiä keskenään, vaikka pitkään näin näytti olevan, kun asioita tarkastelee talouden näkökulmasta. Alkanut vuosi on startannut menneitä vuosia huomattavasti onnellisempien tähtien...
 • Lentoradasta totta? Rata sysäisi Hämeenlinnan kasvuun
  Metsola
  Lentorata on Tampereen pormestarin Lauri Lylyn ja Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren ajama kaukoliikennerata, joka yhdistäisi Helsinki-Vantaan lentoaseman kaukojunaliikenteeseen. Rata kulkisi pä...

veronmaksajat.fi