veronmaksajat.fi

Oletko lähdössä etätöihin ulkomaille? Sosiaaliturva etäduunarin reppuun

2.1.2018 Työ+Palkka

Etätyöntekijäksi ulkomaille lähtevän kannattaa huolehtia muun muassa siitä. että työstä toisessa maassa karttuu eläkettä.

Etätyöntekijäksi ulkomaille havittelevan varmin tapa saada matkareppuunsa suomalainen sosiaaliturva on sopia työnantajan kanssa kirjallisesti työntekomaan vaihdoksesta.

Työnantaja hoitaa Eläketurvakeskuksen kanssa lähetetyn työntekijän A1-todistuksen, jos etätöihin lähtee tilapäisesti ja muut edellytykset täyttyvät. Todistus osoittaa, että työntekijä kuuluu etätyöskentelyn ajan suomalaisen sosiaaliturvan piiriin, ja työnantaja maksaa sosiaalivakuutusmaksut Suomeen.

EU:ssa ja Eta-maissa sosiaaliturva-asetus säätelee, miten sosiaaliturva kulkee maasta toiseen liikkuvan työntekijän mukana. Kun työntekijä työskentelee tilapäisesti eli korkeintaan 24 kuukautta suomalaisen työnantajan palveluksessa toisessa EU-maassa, voi hän säilyä Suomen sosiaaliturvassa lähetettynä työntekijänä.

”Jos etätyöntekijällä on työnantajan kanssa sopimus ja A1-todistus voimassa, työnantaja maksaa etätyöntekijän eläkemaksut suomalaiseen järjestelmään, josta ne aikanaan maksetaan Suomen eläkelakien mukaan”, selventää vakuuttamisasiantuntija Anu Salovaara Eläketurvakeskuksesta.

Ilman Eläketurvakeskuksen todistusta sosiaaliturva ei siirry myöskään EU:n ulkopuolisiin maihin. Suomella on sosiaaliturvasopimus Australian, Chilen, Intian, Israelin, Kanadan, Kiinan, Korean, Quebecin ja Yhdysvaltojen kanssa.

Omin toimin paljon paperityötä

Anu Salovaara muistuttaa, että itsekseen etätyöntekijäksi toiseen EU-maahan muuttavan täytyy itse hakeutua kulloisenkin maan sosiaaliturvan piiriin ja maksaa itse tai saada toimeksiantajansa maksamaan sosiaali- ja eläkevakuutusmaksut.

”Täytyy varautua siihen, että pääsy toisen EU- tai Eta -maan sosiaaliturvaan voi vaatia paljon paperityötä ja asioiden selvittelyä. Etuudet voivat olla erilaisia kuin Suomessa ja niihin kannattaa tutustua etukäteen. Sairaus-, vanhemmuus- ja eläke-etuudet vaihtelevat maittain.”

EU:n sosiaaliturva-asetuksen mukaan EU-maat välittävät toisilleen tiedon eläkehakemuksesta. Jos työntekijä on eläkevakuutettu esimerkiksi Espanjassa, hän voi Espanjan lakien mukaan eläkeikään tultuaan jättää Suomessa eläkehakemuksen. Eläketurvakeskus välittää hakemuksen Espanjan viranomaisille ja hakija saa päätöksen ja eläkkeen Espanjan lainsäädännön mukaan.

Lue joulukuun Taloustaidosta artikkeli Kuka verottaa, jos lähden töihin ulkomaille? Kerromme myös, miten Pizza-Online.fi-palvelun asiantuntijan Sami Riekin arki sujuu Espanjassa. Voit lukea jutun myös näköislehdestä. Näköislehteä voivat lukea Veronmaksajien jäsenet sekä Taloustaito-lehden tilaajat.

Leena Seretin

 

 

Kommentit (0)
 

Kommentoi!
Nimesi Sähköpostiosoitteesi
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan kolme ynnä seitsemän?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogeissa

 • Talous vahvistuu epävarmuuden varjoissa
  Palola
  Vuodet eivät ole veljiä keskenään, vaikka pitkään näin näytti olevan, kun asioita tarkastelee talouden näkökulmasta. Alkanut vuosi on startannut menneitä vuosia huomattavasti onnellisempien tähtien...
 • Lentoradasta totta? Rata sysäisi Hämeenlinnan kasvuun
  Metsola
  Lentorata on Tampereen pormestarin Lauri Lylyn ja Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren ajama kaukoliikennerata, joka yhdistäisi Helsinki-Vantaan lentoaseman kaukojunaliikenteeseen. Rata kulkisi pä...
 • Syökö verovelka unelmiasi? Tiedä, mitä oikeasti omistat
  Miekk-oja-Järvinen
  Tuoreet uutiset ovat hyviä: Eläkeläiset ovat vihdoin ryhtyneet kuluttamaan, kasvu 2012–2016 oli 14 prosenttia, ravintola- ja hotellipalveluiden kulutus jopa 44 prosenttia. Voinkohan minäkin lisätä ...

veronmaksajat.fi