veronmaksajat.fi

Kotoa töihin, töistä kotiin: mitä saa vähentää verotuksessa?

9.10.2017 Työ+Palkka

Asunnon ja varsinaisen työpaikan välisten matkojen vähentämiseen verotuksessa liittyy paljon väärinkäsityksiä. Kun vaadit vähennystä oikein, vältyt pettymyksiltä.

Vaikka oikeaa tietoa on saatavilla helposti, monet uskomukset elävät sitkeästi veronmaksajien mielessä. Ohessa esimerkki uskomuksesta.

Hidas ja hankala linja-automatka  

Uskomus: Työmatkani kestää kohtuuttoman kauan julkisilla, eivätkä aikataulut sovi työaikoihini. Vaatiiko verottaja minua matkustamaan näin pöhkösti?

Linja-autoilla on tapana pysähdellä ”kaiken maailman maitolaitureilla” ja tämä jos mikä vie aikaa. Harva meistä haluaa viettää tuntikausia julkisissa kulkuvälineissä, kun nopeamminkin voi päästä perille. 

Oikaisu: Se tosiasia, että oma auto on nopeampi kuin julkinen kulkuneuvo, ei kuitenkaan oikeuta vähentämään matkaa verotuksessa muun kuin julkisen liikenteen taksan mukaan.

Tilanne ei muutu, vaikka julkisen liikenteen käyttö edellyttäisi useampia vaihtoja eri kulkuvälineiden välillä. Asia on helpompi hahmottaa, kun ymmärtää, että verottaja ei konkreettisesti vaadi matkustamaan matkaa pöhköllä ja epäinhimillisellä reittivalinnalla. Kyse on vaan siitä, millä tavalla verovähennys lasketaan.

Ajallisesti pitkä, vaikkakin teoreettinen matkustustapa, voi kuitenkin tarkoittaa, että työntekijä ei julkisilla välineillä ehtisi työpaikalle työaikasääntöjensä puitteissa.

Vinkki: Tällaisessa tilanteessa verovähennysvaatimuksen läpimenoa voi avittaa työnantajalta saatu todistus siitä, mihin aikaan työntekijän tulisi viimeistään olla työpaikalla.

Milloin oman auton käytöstä saa vähennyksen? Miksi verottajan perhekäsitys on erilainen kuin oma? Autoetuauto  – etu vai vitsaus? Miten paljon saan vähennystä oman auton käytön mukaan? Veronmaksajain Keskusliiton lakimies Georg Rosbäck oikoo asunnon ja varsinaisen työpaikan välisten matkojen vähentämiseen liittyviä uskomuksia keskiviikkona 11.10.2017 ilmestyvässä Taloustaidossa.

Kommentit (0)
 

Kommentoi!
Nimesi Sähköpostiosoitteesi
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan kolme ynnä kaksi?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogeissa

 • Miksi kliininen lääketutkimus on tärkeää meille kaikille?
  Nyman
  Riihimäellä on noin 30 000 asukasta. Asuinpaikkana se on melko tavallinen: eteläsuomalainen rauhallinen ja viihtyisä pikkukaupunki, mutta luku 30 000 itsessään on merkittävä.  Noin riihimäellinen i...
 • Lapselle vitonen viikkorahaa – useimmat saavat euronsa käteisenä
  Petäinen
  Suomalaiset vanhemmat luottavat käteiseen rahaan, kun on kyse viikkorahasta. Neljä viidestä maksaa viikkorahan käteisellä. Ruotsissa neljännes vanhemmista siirtää viikkorahan lapsen pankkitilille, ...
 • Onko yritys verokilpailun uhri?
  Korpela
  Useimmat viime aikojen verokeskusteluun osallistuneet ovat oppineet erottamaan puheessaan veropetoksen eli lainvastaisen toiminnan verosuunnittelusta, joka on lainmukaista toimintaa. Tämä jaottelu ...

veronmaksajat.fi