veronmaksajat.fi

Maistelu ja arviointi

Näin maistelet ja arvioit viiniä

Viinipullon korkit iStockphoto.com

Viinin maistamisessa kiinnitetään huomio kolmeen pääseikkaan:

1. Viinin tekninen kunto (virheettömyys)

Tekninen kunto tarkoittaa, ettei viinissä ole korkkivikaa tai muita epäpuhtauksia. Tämä selviää yleensä jo ensi nuuhkaisulla.

2. Viinin ainesosien rakenteellinen tasapaino (hapot, tanniinit, hedelmäisyys, alkoholi, tammen käyttö)

Viinin happojen, hedelmäisyyden ja alkoholin tulee olla tasapainossa siten, ettei mikään jyrää viinissä.

3. Viinin tyypillisyys alkuperälleen ja käytetylle lajikkeelle/lajikkeille

Jokaisella rypälelajikkeella on omat luonteenpiirteensä. Tämän lisäksi kasvupaikka vaikuttaa voimakkaasti viinin luonteeseen.

Maistelun välissä voi siemaista hieman raikasta vettä (ei jäävettä, jotta suu ei turru) tai ottaa palan vaalea patonkia suun neutraloimiseksi. Jos nenä tuntuu turtuvan, niin hyvä keino on nuuhkaista omaa ihoa, joka nenälle on neutraali tuoksu.

Kuva iStockphoto.com 

Mainos

Blogeissa

  • Mätäkuun juttuja pörssissä
    Hokka
    Ensi viikolla, 22. päivä, alkaa mätäkuu, joka kestää 22.8. asti. Vanhan kansanperinteen mukaan mätäkuussa kaikki pilaantuu, haavat eivät parane, taudit tarttuvat ja mitä ihmeellisimpiä asioita tapa...
  • Pitäisikö syntyvyyden laskusta olla huolissaan?
    Kotamäki
    Twitterissä Allan Seuri herätteli keskustelua kysymällä pitäisikö laskevasta syntyvyydestä olla huolissaan ja miksi. Kysymys on suoraviivaisuudessaan erinomainen. Joskus minullekin on tullut tunne,...
  • Hyvin koulutettu, näin pysyt kiinni uraputkessa
    Alavalkama
    Saisinko arvata, millainen ammattilainen olet? Oletko viiden viimeksi kuluneen vuoden aikana opiskellut ammattioppilaitoksessa esimerkiksi johtamista? Jos vastasit kyllä, veikkaisin että olet jo en...

veronmaksajat.fi