veronmaksajat.fi

Maistelu ja arviointi

Näin maistelet ja arvioit viiniä

Viinipullon korkit iStockphoto.com

Viinin maistamisessa kiinnitetään huomio kolmeen pääseikkaan:

1. Viinin tekninen kunto (virheettömyys)

Tekninen kunto tarkoittaa, ettei viinissä ole korkkivikaa tai muita epäpuhtauksia. Tämä selviää yleensä jo ensi nuuhkaisulla.

2. Viinin ainesosien rakenteellinen tasapaino (hapot, tanniinit, hedelmäisyys, alkoholi, tammen käyttö)

Viinin happojen, hedelmäisyyden ja alkoholin tulee olla tasapainossa siten, ettei mikään jyrää viinissä.

3. Viinin tyypillisyys alkuperälleen ja käytetylle lajikkeelle/lajikkeille

Jokaisella rypälelajikkeella on omat luonteenpiirteensä. Tämän lisäksi kasvupaikka vaikuttaa voimakkaasti viinin luonteeseen.

Maistelun välissä voi siemaista hieman raikasta vettä (ei jäävettä, jotta suu ei turru) tai ottaa palan vaalea patonkia suun neutraloimiseksi. Jos nenä tuntuu turtuvan, niin hyvä keino on nuuhkaista omaa ihoa, joka nenälle on neutraali tuoksu.

Kuva iStockphoto.com 

Mainos

Blogeissa

veronmaksajat.fi