veronmaksajat.fi

TOP 20 Klassikkotaiteilijat

Vahvat sijoitusnimet Salokivi, Holmberg ja Westerholm nousussa klassikkolistalla

Jotain muutosta on ilmassa, sillä pitkästä aikaa klassikkotaiteilijoiden listan kärkipäähän on tullut isoja muutoksia. Taiteesta kiinnostuneet ovat alkaneet kysellä entistä enemmän vanhoja vahvoja sijoitusnimiä. 

”Santeri Salokivi, Werner Holmberg ja Victor Westerholm olivat hyvin haluttuja taidesijoituskohteita 1980-luvun taidebuumin aikana. Nämä nimet ovat taidesijoitusmarkkinoilla kuin osakemarkkinoiden raskaan teollisuuden osakkeet”, Taloustaidon taideasiantuntija Pauliina Laitinen-Littorin vertaa.

Santeri Salokivi: Puisto Pariisissa, 1921. Öljy kankaalle, liimattu pahville, 41,5cm x 34,0 cm. Antellin kokoelmat. Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo. Kuva: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen.

Salokivi, Holmberg ja Westerholm opiskelivat kaikki aikoinaan Saksassa. Siinä missä Salokiven maisemamaalausten tyyli on impressionistinen, edustaa Westerholmin ja Holmbergin tuotanto tyypillistä Düsseldorfin koulukunnan romanttista maisemamaalausta.

Werner Holmberg: Maantie Hämeessä (Helteinen kesäpäivä)

Santeri Salokiven teoksiin liittyvien kyselyjen lisääntymiseen vaikuttaa se, että hänen tuotannostaan järjestetään näyttely ensi kesänä. Teoksia on kyselty näyttelyä varten. "On tavallista, että keräilijät haluavat myydä näyttelyssä olleen teoksensa näyttelyn jälkeen, sillä isot näyttelyt nostavat teoksen arvoa.

Werner Holmbergilla oli puolestaan kesällä taiteilijan uraa esittelevä laaja näyttely Hämeenlinnan taidemuseossa.

Kiinnostus Westerholmiin saattaa heijastaa vain Holmbergin tuotannon kysyntää. Ainakin Westerholmin töitä on ollut aiempaa enemmän taidemarkkinoilla myynnissä.

 Victor Westerholm: Vallinkoski, 1913. Öljy kankaalle, 86 cm x 206 cm. Antellin kokoelmat. Kuva Kansallisgalleria / Kirsi Halkola.

Listalla neljänneksi sijoittuneesta Ellen Thesleffistä on julkaistu syyskuussa elämänkerta. Hanna-Reetta Schreckin teos Minä maalaan kuin jumala kertoo tinkimättömän taiteilijan elämäntarinan.

”Kauttaaltaan klassikkotaiteilijoiden listalle on tällä kertaa noussut astetta kalliimpia taiteilijoita kuin viime vuosina.”

TOP 20 Klassikkotaiteilijat

1. Santeri Salokivi 
2. Victor Westerholm 
3. Werner Holmberg 
4. Ellen Thesleff 
5. Tyko Sallinen                                                                                                        

6. Akseli Gallen-Kallela 
7. Pekka Halonen 
8. Juho Rissanen
9. Ragnar Ekelund 
10. Ferdinand von Wright

11. Väinö Hämäläinen 
12. Ellen Favorin 
13. Oscar Kleineh 
14. Hugo Simberg 
15. Eemu Myntti

16. Väinö Blomstedt 
17. Adolf Bock 
18. Werner Åström 
19. Väinö Kamppuri
20. Elias Muukka 

Kuvataiteen kuuma lista perustuu tiedusteluihin, joita Taloustaidon taideasiantuntija Pauliina Laitinen-Littorinille on tehty eri taiteilijoiden tuotannoista viimeisen puolen vuoden aikana. Lista ei perustu Pauliina Laitinen-Littorinin omiin mieltymyksiin.

Kuvataiteen kuuma lista syksy 2017 on julkaistu 25.9.2017.

Blogeissa

veronmaksajat.fi