veronmaksajat.fi

TOP 20 Edesmenneet taiteilijat

Abstrakti taide on kokenut kuvataiteen kuumalla listalla renessanssin

Kolmen abstraktin taiteilijan tuotanto on kirinyt viime vuosisadan taiteilijoiden listan kärkipäähän. Ernst Mether-Borgströmin, Juha Soisalon ja Göran Augustsonin nimet listan kärjessä eivät varsinaisesti yllätä, sillä merkkejä abstraktin taiteen renessanssista on ollut aistittavissa pitkään.

Ernst Mether-Borgström: Sininen ja punainen aurinko, 1967. Kuva: Ari Karttunen/EMMA. © Kuvasto ry 2017

”Muutoin edesmenneiden taiteilijoiden listalla ei ole tapahtunut suuria muutoksia. Kyselyjä tulee pitkälti samoista nimistä, ja syy on yksinkertainen: taiteilijoiden fanit ovat yllättävän sitkeitä. Kun he kerran ihastuvat jonkun taiteilijan tuotantoon, he seuraavat aktiivisesti taiteilijan tuotannon hintojen kehitystä ja vierailevat näyttelyissä, jos sellaisia järjestetään”, Taloustaidon taideasiantuntija Pauliina Laitinen-Littorin sanoo.

Ernst Mether-Borgströmillä on parhaillaan näyttely Espoon modernin taiteen museo Emmassa, ja se on osaltaan varmasti lisännyt hänen tuotantoonsa liittyviä kyselyjä. Näyttelyssä on esillä yli 100 teosta, ja ne on valittu Emman ja Mether-Borgström Säätiön kokoelmista sekä suomalaisista museo- ja yksityiskokoelmista. Näyttely on avoinna 7.1.2018 asti.

”Mether-Borgströmiä pidetään yhtenä suomalaisen abstraktin taiteen uranuurtajista, ja siksi on hienoa, että juuri hänen tuotannostaan ollaan kiinnostuneita. Ernst Mether-Borgström oli nonfiguratiivinen taiteilija.”

Juha Soisalo: Seri 2, 1974. Grafiikka, serigrafia, 60 cm x 60 cm. Kansallisgalleria / Nykytaiteenmuseo Kiasma. Kuva Kansallisgalleria / Nana Hietanen. © Kuvasto ry 2017

Koko listan viiden kärki edustaa puoliabstraktia tai abstraktia ilmaisua, ja he ovat tunnettuja taiteilijoita ja vahvoja nimiä myös taidemarkkinoilla.

”Yhteistä listan kärkeen sijoittuneille taiteilijoille on myös se, että heidän teoksistaan pitää pääasiassa hieman valikoituneempi taideväki.” 

TOP 20 Edesmenneet taiteilijat

1. Ernst Mether-Borgström 
2. Juha Soisalo 
3. Göran Augustson 
4. Kimmo Kaivanto 
5. Sam Vanni

6. Eva Cederström
7. Nandor Mikola
8. Juhana Blomstedt
9. Anitra Lucander
10. Max Salmi

11. Wille Salonen
12. Kain Tapper
13. Anita Snellman
14. Reino Hietanen
15. Lars-Gunnar Nordström

16. Irma Kukkasjärvi 
17. Veikko Marttinen 
18. Erik Granfelt 
19. Alice Kaira 
20. Pentti Melanen  

Kuvataiteen kuuma lista perustuu tiedusteluihin, joita Taloustaidon taideasiantuntija Pauliina Laitinen-Littorinille on tehty eri taiteilijoiden tuotannoista viimeisen puolen vuoden aikana. Lista ei perustu Pauliina Laitinen-Littorinin omiin mieltymyksiin.

Kuvataiteen kuuma lista syksy 2017 on julkaistu 25.9.2017.

Blogeissa

veronmaksajat.fi