veronmaksajat.fi

Kuvataiteen kuuma lista syksy 2016

Kenestä kysytään asiantuntijalta? Millainen taide kiinnostaa keräilijöitä? 

Vahvat tyylittelijät menestyvät

Taloustaidon taideasiantuntija Pauliina Laitinen-Littorin on päivittänyt suositun listansa kysytyimmistä taiteilijoista. Syksyn 2016 ykkösnimet ovat taidemaalarit Hannu Palosuo, Alice Kaira ja Ferdinand von Wright.

Lista perustuu Pauliina Laitinen-Littorinilta viimeisen puolen vuoden aikana eniten kysyttyihin taiteilijoiden tuotantoihin. “Mitä useammin teokset vaihtavat omistajaa, sitä enemmän niistä tulee yleensä kyselyjä. Vaihdokset herättävät keräilijöiden kiinnostuksen. Lista ei perustu omiin taidemieltymyksiini.“ 

Hannu Palosuo uudistui onnistuneesti

Keräilijät ovat tällä hetkellä erittäin kiinnostuneita nykytaiteilijoiden listan ykköseksi nousseen taidemaalari Hannu Palosuon teoksista.

Hannu Palosuo: I honour you for keeping secret some things. 2014, öljy kankaalle, 100 cm x 120 cm. Kuva Hannu Palosuo.

”Tämä on hienoa, sillä vielä kymmenen vuotta sitten hänen taiteensa jakoi mielipiteitä. Uudet aiheet ja aikaisempaa vahvempi väripaletti ovat piristäneet hänen tuotantoaan”, Pauliina Laitinen-Littorin toteaa. 

”Taiteilijalle on tärkeää, että keräilijät ottavat hyvin vastaan uuden tyylin. Tyylimuutokset ovat aina riskialttiita taiteilijan uran kannalta, sillä ne voivat myös epäonnistua. Hannu Palosuo on onnistunut muutamaan tyyliään, ja hänen suosionsa on moninkertaistunut.” 

Essi Peltonen: The moment. Akryyli kankaalle, 2016. 120 cm x 80 cm. Kuva: Taidekeskus Salmela/Essi Peltonen.

Roomassa työskentelevä Hannu Palosuo on ajankohtainen taiteilija Suomessa tänä syksynä. Hänen näyttelynsä Gumbostrand Konst & Form -galleriassa Sipoossa on esillä 6. marraskuuta asti. Kansallismuseon syksyn näyttelyssä on puolestaan esillä Palosuon renessanssiajan taidetta tulkitsevia maalauksia.

Listan kakkonen, Essi Peltonen, on tuore nuori tekijä. ”Hänen onnistunut ekspressiivinen tyylinsä asettuu rakastettujen Helene Schjerfbeckin ja Kuutti Lavosen välimaastoon”, Pauliina Laitinen-Littorin luonnehtii. 

Nykytaiteilijoiden listan kolmanneksi sijoittunut taidemaalari Elina Försti modernisoi suomalaista latoperinnettä vahvoilla väreillään. Förstin suosio on kasvanut vähitellen, ja keräilijät ovat kiinnostuneita hänen tuotannostaan. 

Taidemaalari Marjatta Tapiola on tällä kertaa listalla seitsemäntenä. ”Marjatta Tapiola taitaa olla ainoa nykytaiteilija, jonka suosio ei himmene lainkaan. Hän pysyy vuodesta toiseen kysyttynä taiteilijana.” 

TOP 5 Nykytaiteilijat 

 1. Hannu Palosuo
 2. Essi Peltonen
 3. Elina Försti
 4. Katja Tukiainen
 5. Johanna Lumme

Katso koko lista 20 kysytyintä nykytaiteilijaa 

Naivisti Alice Kaira käytti vahvoja värejä 

Alice Kaira: Naruleikki. 1987, öljy kankaalle, 46 cm x 38,50 cm. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Pakarinen.

Nimet edesmenneiden taiteilijoiden listalla vaihtuvat nopeasti, koska 1900-luvulla vaikuttaneita taiteilijoita on ollut paljon ja he edustavat monia eri tyylisuuntia. Tällä kertaa listan kolme kysytyintä nimeä ovat taidemaalarit Alice Kaira, Ole Kandelin ja Erik Enroth

”Taidemaalari Alice Kairasta on tullut aikaisemmin kyselyjä vain silloin tällöin, mutta viime aikoina useasti. Naivistisessa taiteessa käytetään vahvoja päävärejä, ja tuo väripaletti on nyt suosittu Suomessa. Alice Kairaa pidetäänkin yhtenä Suomen merkittävimmistä naivisteista. Suositun Nikolai Lehdon maine on valitettavasti kärsinyt viime vuosikymmeninä useista väärennöksistä”, Pauliina Laitinen-Littorin sanoo.

”Ole Kandelin teki pienen, mutta sitäkin hienomman tuotannon. Sekä Ole Kandelinin että listalla kolmanneksi sijoittuneen Erik Enrothin maalauksia voidaan pitää sijoituskohteina.” 

Ole Kandelin: Sommitelma. 1946, öljy pahville, 35,50 cm x 50,50 cm. Kuva: Kansallisgalleria / Asko Penna.

Pauliina Laitinen-Littorinin mukaan uudet löydöt kiehtovat keräilijöitä tällä hetkellä, ja he metsästävät myös sijoituskohteita. 

”Edesmenneiden taiteilijoiden listalla tehdäänkin ehkä parhaimmat sijoitukset ja löydöt, sillä näiden taiteilijoiden maine on vahva, mutta hinnat ovat saattaneet laskea taiteilijan kuoleman jälkeen. Nyt kannattaa erityisesti kiinnittää huomiota tällä listalla olevien taiteilijoiden 1950 ja 1960-lukujen abstrakteihin tai puoliabstrakteihin tuotantoihin”, Pauliina Laitinen-Littorin neuvoo. 

TOP 5 Edesmenneet taiteilijat

 1. Alice Kaira
 2. Ole Kandelin
 3. Erik Enroth
 4. Andreas Alariesto
 5. Per Stenius

Katso koko lista 20 kysytyintä edesmennyttä taiteilijaa 

Lintumaalari Ferdinand von Wright huipulla 

Klassikkotaiteilijoiden listan ykköstilaa pitää jälleen lintutaiteilija. Tällä kertaa ensimmäiseksi sijoittuu lintutaiteen mestari Ferdinand von Wright. Kakkostilalle on noussut Werner Åström ja kolmantena on Janne Muusari

”Vuosi sitten kärjessä olivat hieman edullisemmat eläintaiteilijat ja lintumaalareista Matti Karppanen, joka oli Ferdinand von Wrightin oppilas. Ferdinand von Wright on pysytellyt koko ajan kärjen tuntumassa, mutta viime aikoina hänestä on tullut eniten kyselyjä.  Tähän vaikuttanee se, että Ateneum valmistelee von Wrigtin veljesten näyttelyä ensi vuodelle ja tiedustelee teoksia keräilijöiltä”, Pauliina Laitinen-Littorin kertoo. 

Ferdinand von Wright: Taistelevat metsot. 1886, öljy kankaalle, 124,0 x 188,5 cm. Ateneumin taidemuseo. Kuva: Kansallisgalleria/Yehia Eweis.

Tänä syksynä keräilijät ovat halunneet tietää, mihin hintaan on mahdollista ostaa tai myydä von Wrightin teos. Suosio ei ole yllättänyt Pauliina Laitinen-Littorinia, sillä von Wright on yksi Suomen ehdottomasti rakastetuimpia taiteilijoita. Von Wright edusti myös Suomessa arvostettua 1800-luvun düsseldorfilaista koulukuntaa. 

”Listalla toiseksi sijoittuneen taidemaalari Werner Åströmin töitä on ollut tasaisesti myynnissä taidemarkkinoilla. Teokset ovat edullisia, ja viime aikoina niitä on ollut myynnissä ehkä hieman tavallista enemmän. Åströmin rehevät naiskuvaukset ja värikkäät asetelmamaalaukset ovat halutuimpia”, Pauliina Laitinen-Littorin toteaa.

Listalla kolmantena olevan taidemaalari Janne Muusarin töistä on tullut Pauliina Laitinen-Liittorinille aikaisempaa enemmän tiedusteluja. ”Teoksia on tällä hetkellä tarjolla paljon, ja niitä myydään nyt edullisesti. Janne Muusarin mökki ja vene -aiheiset maalaukset ovat aiheensa vuoksi alihinnoiteltuja, ja ne vaihtavat taidemarkkinoilla omistajaa tasoonsa nähden liian edullisesti. Keräilijät ovat todennäköisesti huomanneet tämän, ja siksi Muusarista kysellään enemmän.”

Klassikkolista kertoo Suomen taloustilanteen säilyneen lähes ennallaan. ”Arvokkaimmista klassikkomaalauksista ei tule kyselyjä, koska nämä teokset eivät vaihda tällä hetkellä omistajaa.” 

TOP 5 Klassikkotaiteilijat

 1. Ferdinand von Wright
 2. Werner Åström
 3. Janne Muusari
 4. Juho Kyyhkynen
 5. Arthur Heickell

Katso koko lista 20 kysytyintä klassikkotaiteilijaa 

Kuvataiteen kuuma lista syksy 2016 on julkaistu 26.9.2016.

Kuvataiteen kuuma lista kevät 2016

Blogeissa

veronmaksajat.fi