veronmaksajat.fi

Kuvataiteen kuuma lista kevät 2017

Millainen taide kiinnostaa nyt keräilijöitä? Kenestä kysytään asiantuntijalta?

Kärjessä juhlivat taidemaalari, taidegraafikko ja kuvaveistäjä

Taloustaidon taideasiantuntija Pauliina Laitinen-Littorin on päivittänyt suositun listansa kysytyimmistä taiteilijoista. Kevään 2017 ykkösnimet ovat taidemaalari Jenni Hiltunen, taidegraafikko Tuulikki Pietilä ja kuvanveistäjä Wäinö Aaltonen

Lista perustuu Pauliina Laitinen-Littorinilta viimeisen puolen vuoden aikana eniten kysyttyihin taiteilijoiden tuotantoihin.

“Mitä useammin teokset vaihtavat omistajaa, sitä enemmän niistä tulee tiedusteluja. Vaihdokset herättävät keräilijöiden kiinnostuksen. Myös ajankohtaiset näyttelyt ja taiteilijasta julkaistut kirjat lisäävät tiedusteluja. Lista ei perustu omiin taidemieltymyksiini.” 

Jenni Hiltusen poseeraava nainen sävähdyttää 

Nykytaiteilijoiden kärjessä on kolme naista, jotka tekevät hyvin erilaista taidetta.

”Jenni Hiltusen tuore yksityisnäyttely Helsingissä säväytti monia ja sai aikaan runsaasti tiedusteluja. Carolina von Schantz on puolestaan äänettömämpi maalari, mutta hänellä on sitäkin enemmän omia säännöllisiä keräilijöitään. Inari Krohn taas on legendaarinen suosittu taidegraafikko.” 

Jenni Hiltunen: Woman on a Chair, 2016. Oil on canvas. 250 x 210 cm. Kuva Galerie Forsblom.

Tero Laaksosen klassisia maalauksia tiedustellaan aina, kun hänellä on ollut näyttelyjä. Sampsa Sarparannasta tulee kyselyjä yhä useammin. Sarparannan teokset herättävät katsojissa voimakkaita tunteita. Vaikuttaa siltä, että kyselijät suhtautuvat intohimoisesti taiteilijan tuotantoon.” 

Carolina von Schantz: Tangled 1. 160x140, öljy akryyli kankaalle. 2015. Kuva Gumbostrand Konst & Form.

Pauliina Laitinen-Littorinille tulee tiedusteluja tuoreista debytanttitaiteilijoista myös siksi, etteivät keräilijät tiedä heistä tarpeeksi. 

”Legendaarisista nykytaiteilijoista Marjatta Tapiola taitaa olla ainoa, josta kysytään tasaisesti, olipa hänellä sitten ajankohtainen näyttely tai ei. Hänen tuotannostaan halutaan muun muassa tietää, minkä tuotantoperiodin teoksia kannattaa ostaa, mitä teoksista kannattaa maksaa ja mistä uusia teoksia on saatavilla.” 

Useimmat nykytaiteilijoiden listan taiteilijat pitävät aktiivisesti näyttelyjä ympäri Suomea, joten Pauliina Laitinen-Littorinille tulee kyselyjä taiteilijoista tasaisesti koko maasta. 

 

TOP 5 Nykytaiteilijat

 1. Jenni Hiltunen
 2. Carolina von Schantz
 3. Inari Krohn                                                                              
 4. Tero Laaksonen                                   
 5. Sampsa Sarparanta

Katso koko lista 20 kysytyintä nykytaiteilijaa 

Tuulikki Pietilä: Halveksuntaa (Psipsina 3) (1977). Kansallisgalleria/Ateneumin taidemuseo. Kuva: Kansallisgalleria/Ainur Nasretdin.

Tuulikki Pietilä saa nostetta ajankohtaisuudesta

Edesmenneiden taiteilijoiden listan ykkönen taidegraafikko Tuulikki Pietilä on hyvä esimerkki siitä, miten ajankohtaisuus kasvattaa kiinnostusta taiteilijan tuotantoon, vaikka hän on ollut aina arvostettu ja tunnettu taiteilija. 

”Tuulikki Pietilän uraa esittelevä näyttely on parhaillaan esillä Ateneumissa, ja tämä näkyy lisääntyneinä tiedusteluina. Taiteilija on ollut viime aikoina nosteessa myös Tove Janssonin elämänkumppanina Janssonin laajojen näyttelyiden yhteydessä.”

Listalla toiseksi sijoittunut Jaakko Sievänen ja kolmanneksi sijoittunut Lars-Gunnar Nordström poistuivat keskuudestamme muutamia vuosia sitten. Onkin todennäköistä, että lisääntyneet kyselyt liittyvät siihen, että taiteilijoiden kokoelmissa olleita teoksia on alkanut siirtyä vähitellen myyntiin taidemarkkinoille.

”Molemmilta taiteilijoilta kysellään nyt erityisesti 1960–1980-lukujen teoksia”, Pauliina Laitinen-Littorin sanoo. 

”Muutoin edesmenneiden taiteilijoiden lista on alkanut jälleen hieman nuorentua, mikä on pieni iloinen indikaattori paranevasta taloustilanteesta.                                   

TOP 5 Edesmenneet taiteilijat

 1. Tuulikki Pietilä                                                         
 2. Jaakko Sievänen            
 3. Lars-Gunnar Nordström                     
 4. Kimmo Kaivanto
 5. Kain Tapper

Katso koko lista 20 kysytyintä edesmennyttä taiteilijaa 

Wäinö Aaltonen on klassikko

Kiinnostus suomalaisia klassikkokuvanveistäjiä kohtaan on selvästi viriämässä. Pauliina Laitinen-Littorinille on tullut tänä talvena kyselyjä kuvanveistäjistä aiempaa enemmän. ”Tämä on iloinen asia. Etenkin klassisen kuvanveistäjämme Wäinö Aaltosen tuotanto kiinnostaa nyt keräilijöitä.” 

Wäinö Aaltonen, Musica. 1926. Puu, kullattu, k.52 cm. Kansallisgalleria/Ateneumin taidemuseo. Kuva: Kansallisgalleria/Antti Kuivalainen

Wäinö Aaltosen tuotantoa on tänä keväänä esillä Turussa Wäinö Aaltosen museossa. Wäinö Aaltonen ja itsenäisyyden vuosisata -näyttely peilaa Suomen itsenäisyyden aikaa Wäinö Aaltosen taiteen välityksellä.  

Listan kakkosen, taidemaalari Juho Rissasen, näyttely on parhaillaan esillä Didrichsenin taidemuseossa. Juho Rissanen - Lapsuuden muisto -näyttely esittelee taiteilijan varhaisempaa tuotantoa 1800- ja 1900-lukujen taitteesta. ”Ajankohtainen näyttely näkyy lisääntyneinä tiedusteluina.” 

”Pekka Halosen työt ovat aina olleet suosittuja, mutta nyt näistäkin on tullut enemmän kyselyjä. Yleensä näin käy, kun teoksia on tullut taidemarkkinoille joko hiljaiseen tai julkiseen myyntiin.”

Muutoin klassikkolista on hieman nuorentunut, ja listatut taiteilijat ovat edelleen enimmäkseen klassikkotaiteen tarjonnan edullisemmasta päästä. Kalleimmista nimistä, Pekka Halosta ja Ferdinand von Wrightiä lukuun ottamatta, ei edelleenkään tule kyselyjä.

”Kun talouden nousukausi alkaa orastaa, kalliimpia klassikkoteoksia on odotettavissa markkinoille vasta 3–5 vuoden kuluttua”, Pauliina Laitinen-Littorin arvioi.

TOP 20 Klassikkotaiteilijat

 1. Wäinö Aaltonen
 2. Juho Rissanen                                      
 3. Pekka Halonen                                                          
 4. Oscar Kleineh
 5. Ferdinand von Wright

Katso koko lista 20 kysytyintä klassikkotaiteilijaa 

Kuvataiteen kuuma lista kevät 2017 on julkaistu 17.3.2017.

Blogeissa

 • Suomi täyttää 101 vuotta – miten olemme yhä erilaisia?
  Lehtinen
  Mitä suomalaisuus on? Ensiksi vanhoja vastauksia: suomalaisuus on lukuisien sotien ja kriisien karaisemaa realismia ja sitkeyttä, tinkimätöntä luterilaista työmoraalia, omintakeista kieltä ja kultt...
 • Talous vahvistuu epävarmuuden varjoissa
  Palola
  Vuodet eivät ole veljiä keskenään, vaikka pitkään näin näytti olevan, kun asioita tarkastelee talouden näkökulmasta. Alkanut vuosi on startannut menneitä vuosia huomattavasti onnellisempien tähtien...
 • Lentoradasta totta? Rata sysäisi Hämeenlinnan kasvuun
  Metsola
  Lentorata on Tampereen pormestarin Lauri Lylyn ja Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren ajama kaukoliikennerata, joka yhdistäisi Helsinki-Vantaan lentoaseman kaukojunaliikenteeseen. Rata kulkisi pä...

veronmaksajat.fi