veronmaksajat.fi

Otto Mäkilä tulkitsi sisäisiä näkyjä

7.11.2017 Taide

Otto Mäkilä (1904–1955) on suomalainen taidemaalari, joka tuli tunnetuksi surrealistisista maalauksistaan. Mäkilän suosituin tuotantokausi ajoittuu 1930–1940-luvuille.

Otto Mäkilä: Poésie, 1938. Öljy vanerille 46 cm x 60 cm. Turun taidemuseo. Kuva: Vesa Aaltonen

Otto Mäkilä opiskeli Turun piirustuskoulussa vuosina 1920–1924 Ragnar Ungernin oppilaana. Lisäksi hän opiskeli Pariisissa Académie de la Grande Chaumièressä ja Académie Colarossissa vuosina 1930–1931.

Otto Mäkilä työskenteli 1950-luvulla Turun piirustuskoulussa opettajana ja rehtorina. Hän toimi taiteen kentällä aktiivisesti ja perusti muun muassa Turun surrealistisen koulukunnan Ryhmä 9:n. Tämän lisäksi Mäkilä oli perustamassa kuuluisaa Pro Arte -taiteilijaryhmää, jonka päätarkoituksena oli edistää modernistista taidetta Suomessa. Hän toimi myös taidekriitikkona.

Taiteilijan teoksia on ollut esillä Ruotsissa, Tanskassa, Norjassa, Ranskassa ja Italiassa.

Mäkilä teki myös jonkin verran puoliabstraktisia maisemamaalauksia, jotka ovat olleet arvostettuja vuodesta toiseen. Bukowskis huutokauppasi taannoin taiteilijan minikokoisen (15,5 x 20 cm) Talvimaisema-maalauksen 510 eurolla. Jo tämä kertoo, että Mäkilän töillä on vahvat hinnat.

Taiteilija signeerasi yleensä työnsä. Hänen nimiinsä tehtyihin väärennöksiin en ole törmännyt.

Otto Mäkilä teki öljytöiden lisäksi runsaasti kevyemmän tekniikan töitä ja käytti vesivärejä, lyijykyniä, guassia, sekatekniikkaa, tusseja ja temperaa. Hänen kevyen tekniikan teoksistaan korkeimmalle on noteerattu vesiväri-, guassi- ja sekatekniikkatyöt. Esimerkiksi Hagelstamilla huudettiin vuonna 2000 Mäkilän Huuto-guassityö vuodelta 1940 jopa 74 000 eurolla.

Vielä ei ole paras hetki myydä teosta

Otto Mäkilän tuotanto on keskeistä suomalaisessa 1900-luvun taidehistorian kirjoituksessa ja sotien välisessä taidemaailmassa. Mielestäni kannattaa vielä odottaa jonkin aikaa, jos haluaa myydä omistamansa Otto Mäkilän työn. 

Varsinais-Suomessa on paljon Mäkilän töiden keräilijöitä. Jos siis aikoo myydä teoksen, kannattaa kysellä kiinnostusta myös siltä suunnalta.

Sijoittajalle teos 1930- tai 1940-luvuilta

Mäkilän taide sopii sijoituskohteeksi, kunhan keskittyy nimenomaan taiteilijan parhaimpaan tuotantokauteen 1930- ja 1940-lukuihin. Teoksessa pitää olla myös surrealistisia ja mystisiä piirteitä ja mielellään vahvempia kirkkaita värejä. Lisäksi olisi hyvä, että teoksen provenienssissa eli taustatiedoissa on maininta, että työ on ollut esillä taiteilijan näyttelyissä. Muussa tapauksessa Mäkilän työ on pikantti lisä taidekokoelmassa.

Turun taidemuseo järjesti laajan Otto Mäkilän retrospektiivinäyttelyn vuonna 2011. Esillä oli 120 taiteilijan teosta. Museon kokoelmassa on lukuisia Mäkilän hienoimpia surrealistisia teoksia.

Pauliina Laitinen-Littorin

 

Kommentit (0)
 

Kommentoi!
Nimesi Sähköpostiosoitteesi
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan kaksi ynnä kolme?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogeissa

 • Suomi täyttää 101 vuotta – miten olemme yhä erilaisia?
  Lehtinen
  Mitä suomalaisuus on? Ensiksi vanhoja vastauksia: suomalaisuus on lukuisien sotien ja kriisien karaisemaa realismia ja sitkeyttä, tinkimätöntä luterilaista työmoraalia, omintakeista kieltä ja kultt...
 • Talous vahvistuu epävarmuuden varjoissa
  Palola
  Vuodet eivät ole veljiä keskenään, vaikka pitkään näin näytti olevan, kun asioita tarkastelee talouden näkökulmasta. Alkanut vuosi on startannut menneitä vuosia huomattavasti onnellisempien tähtien...
 • Lentoradasta totta? Rata sysäisi Hämeenlinnan kasvuun
  Metsola
  Lentorata on Tampereen pormestarin Lauri Lylyn ja Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren ajama kaukoliikennerata, joka yhdistäisi Helsinki-Vantaan lentoaseman kaukojunaliikenteeseen. Rata kulkisi pä...

veronmaksajat.fi