veronmaksajat.fi

Lyyli Visanti taitaa kukkien herkän muotokielen

7.4.2017 Taide

Lyyli Visanti (1893–1971) on suomalainen tunnettu kukkamaalari. Hän on omaa sukuaan Myntti ja on maineikkaan taidemaalarin Eemu Myntin sisar.

Lyyli Visanti debytoi vuonna 1932 ja piti näyttelyitä ulkomailla muun muassa naistaiteilijoiden näyttelyissä Berliinissä 1943 ja Tukholmassa 1948. Aktiivisimmillaan hän oli 1930–1950 luvuilla.

Lyyli Visanti: Saviruukku. 1937. Öljy kankaalle 76,2 cm x 64,7 cm. Kansallisgalleria/Ateneumin taidemuseo. Kuva: Kansallisgalleria/Hannu Pakarinen

Suomalaiset rakastavat kukkamaalauksia, ja Lyyli Visannin työt sopivat tähän makuun. Lyyli Visanti tunnetaan lähinnä vain kukka-aiheista, mutta hän maalasi myös kaupunkiaiheita ja asetelmia. Tyypillisimmät materiaalit olivat öljymaalaukset ja pastellit.

Visannin pastellitöitä voi hankkia huutokaupoista jopa 50 eurolla, mikä on todella vähäinen hinta tunnetun taiteilijan taulusta. Vuonna 2008 kotimaisilla taidemarkkinoilla alkanut taantuma on laskenut voimakkaasti juuri Visannin edustaman aikakauden perinteisten maalausten hintoja. Tämän vuoksi Lyyli Visanninkin teosten hinnat ovat lähes pohjalukemissa, vaikka aikaisemmin hänen teoksensa olivat kalliimpia.

On mahdollista, että sotien aikaiset järvimaisemamaalaukset eivät enää nouse ylös hintakuopastaan. Tunnettujen taiteilijoiden kukka-aiheet eivät kuitenkaan kuulu tähän kategoriaan. Arvioin, että näiden teosten hinnat nousevat, kun seuraava nousukausi tulee.

Lyyli Visanti on yleensä signeerannut työnsä, joten sellaista työtä, jota ei ole signeerattu, ei kannata ostaa. Visannin teoksia on tällä hetkellä tarjolla harvakseltaan taidemarkkinoilla. Olisi hyvä, jos niitä olisi tarjolla jopa vähän enemmänkin.

Valitettavasti Visannin töitä on ollut myynnissä myös koko kansan nettipalstoilla, mikä on huono asia ja väärä foorumi tunnetun taiteilijan teoksille.

Asetelma on hyvä hankinta

Visannin töissä kannattaa satsata kukkien herkkään muotokieleen ja mielellään myös eteerisempiin värikombinaatioihin. Visannin asetelmamaalaukset ovat olleet erityisen pidettyjä, mutta niitä on harvoin markkinoilla. Jos Lyyli Visannin hyvä asetelma tulee myyntiin, kannattaa sellainen hankkia oitis.

On hyvä myös huomioida se, että Visannin pastellityössä pitää olla lasi päällä, jotta happi ja valo eivät pilaa pastellia ja paperia.

Lyyli Visannin töiden hinnat eivät ole koskaan nousseet voimakkaasti. Siksi ei voida varsinaisesti sanoa, että hänen työnsä olisivat sijoituskohteita, vaikka jonkun työn hinta nelinkertaistuisikin, sillä työt ovat joka tapauksessa suhteellisen edullisia.

On kuitenkin todettava, että Lyyli Visannin teokset ovat kiinnostava lisä suomalaisessa taiteen historiankirjoituksessa, ja hänen tuotantonsa on rinnastettavissa Tove Janssonin tuotantoon. Hyvin markkinoidut suuret näyttelyt ovat vahvistaneet Janssonin töiden hintoja. On jopa mahdollista, että Lyyli Visannin teosten hinnoilla on pieni nousuoptio Tove Janssonin töiden hintojen nousun ansiosta.

Pauliina Laitinen-Littorin

Kommentit (0)
 

Kommentoi!
Nimesi Sähköpostiosoitteesi
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan seitsemän ynnä kahdeksan?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogeissa

 • Suomi täyttää 101 vuotta – miten olemme yhä erilaisia?
  Lehtinen
  Mitä suomalaisuus on? Ensiksi vanhoja vastauksia: suomalaisuus on lukuisien sotien ja kriisien karaisemaa realismia ja sitkeyttä, tinkimätöntä luterilaista työmoraalia, omintakeista kieltä ja kultt...
 • Talous vahvistuu epävarmuuden varjoissa
  Palola
  Vuodet eivät ole veljiä keskenään, vaikka pitkään näin näytti olevan, kun asioita tarkastelee talouden näkökulmasta. Alkanut vuosi on startannut menneitä vuosia huomattavasti onnellisempien tähtien...
 • Lentoradasta totta? Rata sysäisi Hämeenlinnan kasvuun
  Metsola
  Lentorata on Tampereen pormestarin Lauri Lylyn ja Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren ajama kaukoliikennerata, joka yhdistäisi Helsinki-Vantaan lentoaseman kaukojunaliikenteeseen. Rata kulkisi pä...

veronmaksajat.fi