veronmaksajat.fi

Helene Schjerfbeckin teokset arvossaan

20.2.2014 Taide

Helene Schjerfbeck (1862-1946) on eittämättä Suomen tunnetuin taiteilija ja sen lisäksi myös kalleimmaksi rankattu. Taiteilijan laaja tuotanto sisältää maalauksia, grafiikkaa, piirustuksia, guasseja ja akvarelleja. Näiden lisäksi taiteilijan elämästä löytyy paljon tietoa myös hänen runsaan kirjeenvaihtonsa ansiosta yli 70 vuoden ajalta.

Helene Schjerfbeck Tanssiaiskengät Lehtikuva

Helen Schjerbeckin teos Tanssiaiskengät Ateneumin taidemuseossa Helsingissä toukokuussa 2012. Ateneumissa järjestettiin vuonna 2012 Helene Schjerfbeckin näyttely, jossa oli esillä yli 300 taiteilijan teosta.
Kuva Lehtikuva

Taiteilija sai maistaa menestystä jo varsin nuorena. Hänen lahjakkuutensa huomattiin jo 11-vuotiaana, jolloin hän aloitti Taideyhdistyksen piirustuskoulussa. Eturiviin hänet nostettiin 18-vuotiaana ja menestys jatkui, vaikka se ei ollut nuorelle naistaiteilijalle täysin kivutonta ja kritiikitöntä.

Perusteluita Helene Schjerfbeckin menestykselle on monia.

Ensinnäkin koulutuksen suhteen hänellä kävi tuuri, sillä Suomi oli ensimmäinen läntinen maa, joka salli taideopinnot myös tytöille. Schjerfbeckillä oli siten mahdollisuus saada hyvä peruskoulutus ammattiinsa. Lisäksi hän sai tukea opintoihinsa ja hän ei koskaan mennyt naimisiin, mikä esti monen lahjakkaan naistaiteilijan uran jatkumisen. 

Taiteilija muutti 1900-luvun alussa Hyvinkäälle kauaksi sosiaalisesta elämästä ja muista vaatimuksista ja keskittyi vain taiteen tekemiseen. 1910-luvulla legendaarinen taidekauppias Gösta Stenman alkoi määrätietoisesti myydä Schjerfbeckin teoksia myös sijoituskohteina ja niiden hinnoilla laskelmoitiin.

Elämänsä loppuvuosina taiteilija muutti taidekauppiaansa avustuksella Ruotsiin ja maalasi siellä kuukausipalkkaa vastaan taidetta ja monia toisintoja myös varhaisemmista ja parhaimmista töistään. Esimerkiksi Helene Schjerfbeckin maalaus Tanssiaiskengät vuodelta 1882 myytiin Sothebyn huutokaupassa vuonna 2008 peräti 3,9 miljoonalla eurolla. Toisinto samaisesta työstä vuodelta 1939 myytiin samaisessa huutokauppatalossa 1,5 miljoonalla eurolla vuonna 1990.

Helene Schjerfbeckin tuotannon taiteellista tyyliä edustaa niukkuus, jossa kaikki elementit ovat tarkkaan harkittuja vähäisten viivojen ja värien yhdistäminä. Taiteilijan modernistinen tyyli alkoi voimistua 1900-luvun alussa. Taiteilija maalasi monenlaisia aiheita, vaikka aiheet eivät hänen omien sanojensa mukaan olleet hänelle tärkeitä vaan pikemminkin näkemys ja sen toteutus. Tunnetuimmat aiheet ovat taiteilijan omakuvat, kuvat taiteilijan äidistä sekä työ Toipilas.

Taiteilija ehti nähdä oman elämänsä loppupuolella jopa omiin nimiinsä tehtyjä väärennöksiä. Schjerfbeckiä harmitti tuolloin, että hän oli käyttänyt signeerauksena vain nimikirjaimia, koska ne oli liian helppo väärentää. Taiteilijan tuotannosta löytyy myös runsaasti piirustuksia, ehkä tuhansia, mutta vain muutamasta sadasta löytyy signeeraus. Silti osa hänen signeeraamattomistakin piirustuksista on kertakaikkisen tyylikkäitä.

Periaatteessa Schjerfbeckin teosta ostaessa pitää olla huolellinen ja tarkistaa ennen kauppaa teoksen ja myyjän taustat, koska taiteilijan nimikirjaimilla ja tyylillä tehtyjä huonoja ja hyviä väärennöksiä on liikkunut jonkin verran taidemarkkinoilla.

Kuititta ei Schjerfbeckin työtä kannata ostaa. Taiteilijan tuotannosta on myös kirjoitettu useita kirjoja ja paras asiantuntemus löytyy Suomesta, joten ennen ostoa kannattaa itse tarkistaa taustatietoja ja kysyä ammattilaisen mielipidettä.

Schjerfbeckin piirustukset on hinnoiteltu taidemarkkinoilla tällä hetkellä noin 1 000-1 500 euroon, värilitografiat 2 000-10 000 euroon, vesivärityöt ja guassit noin 20 000-50 000 euroon ja maalaukset 10 000-1,5 miljoonan euroon. Schjerfbeckin töiden hintahajonta on nykyään niin suurta, joten hinnoittelu on hyvin tapauskohtaista.

Taiteilijan töitä löytyy vielä paljon esimerkiksi ruotsalaisista yksityiskokoelmista, joten markkinoille tulee tulevaisuudessa myyntiin vielä monia hyviä teoksia. Todennäköisesti seuraava nousukausi nostaa taiteilijan tuotannon hintoja entisestään.

Helene Schjerfbeckin teosten myyntihintoja

Teos Vuosi Hinta, e
Äitini  2001 874 577
Hjördis   2002 500 000
Katkennut kieli  2000 437 289

Suru 

1998 370 013

Pauliina Laitinen-Laiho

Kommentit (0)
 

Kommentoi!
Nimesi Sähköpostiosoitteesi
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan yksi ynnä kaksi?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogeissa

 • Suomi täyttää 101 vuotta – miten olemme yhä erilaisia?
  Lehtinen
  Mitä suomalaisuus on? Ensiksi vanhoja vastauksia: suomalaisuus on lukuisien sotien ja kriisien karaisemaa realismia ja sitkeyttä, tinkimätöntä luterilaista työmoraalia, omintakeista kieltä ja kultt...
 • Talous vahvistuu epävarmuuden varjoissa
  Palola
  Vuodet eivät ole veljiä keskenään, vaikka pitkään näin näytti olevan, kun asioita tarkastelee talouden näkökulmasta. Alkanut vuosi on startannut menneitä vuosia huomattavasti onnellisempien tähtien...
 • Lentoradasta totta? Rata sysäisi Hämeenlinnan kasvuun
  Metsola
  Lentorata on Tampereen pormestarin Lauri Lylyn ja Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren ajama kaukoliikennerata, joka yhdistäisi Helsinki-Vantaan lentoaseman kaukojunaliikenteeseen. Rata kulkisi pä...

veronmaksajat.fi