veronmaksajat.fi

TOP 20 Nykytaiteilijat kevät 2015

Listalla olevien taiteilijoiden tuotannoista on tehty eniten kyselyjä keräily- tai sijoitusmielessä viimeisen puolen vuoden aikana. Lista tai järjestys ei perustu sen laatijan, Taloustaidon taideasiantuntijan Pauliina Laitinen-Littorinin omiin taidemieltymyksiin.  

Nykytaiteilijoiden ykkösenä valokuvataiteilija Ola Kolehmainen

Leena Nio Boots 2014 120 x 115 cm Oil on canvas GF 8591 Kuva: Jussi Tiainen

Nykytaiteilijoiden listan kärjessä on valokuvataiteilija Ola Kolehmainen. ”Tämä on ensimmäinen kerta, kun listan kärkeen nousee valokuvataiteilija. Ola Kolehmaisen tuotanto on tasaisen laadukasta, ja hän kiinnostaa myös ulkomaisia keräilijöitä. Hänen teoksensa ovat suurikokoisia. Tyylin lähtökohtana on arkkitehtuuri yhdistettynä minimalistiseen muotokieleen”, Pauliina Laitinen-Littorin kertoo. 

Kun suomalainen taiteilija menestyy ulkomailla, menestys heijastuu Suomeen. ”Keräilijät kiinnostuvat ulkomailla menestyneistä suomalaisista taiteilijoista. Aikalaistaiteilijoita on paljon ja menestyjien erottelu suuresta joukosta on vaativaa.”

”Korkeat hintanoteeraukset ulkomailla synnyttävät tähtiä. Tämäkin heijastuu Suomeen, sillä hinnoittelu on yksi tapa jaotella samantyylisiä lahjakkaita taiteilijoita. Media noteeraa korkealle hinnoitellun taiteilijan, ja hän jää paremmin yleisön mieleen. Toki teosten pitää olla myös aidosti haluttuja ja arvostettuja.” 

Nykytaiteilijoiden listalla näkyvät sekä taidemaailman korkealle rankkaamat taiteilijat että suuren yleisön suosikit. ”Kyselyjä tulee molemmista. Valikoituneilla keräilijöillä on omat suosikkinsa ja suurella yleisöllä omansa. On mielenkiintoista aikanaan nähdä, keiden taiteilijoiden tuotanto muistetaan, sillä taiteilijan todellinen suosio mitataan hänen kuolemansa jälkeen.”  

TOP 20 Nykytaiteilijat

1. Ola Kolehmainen
2. Hannu Palosuo
3. Leena Nio
4. Kia Taegen
5. Nanna Susi                                         

6. Sampsa Sarparanta
7. Robert Lucander
8. Jasmin Anoschkin
9. Alvar Gullichsen
10. Juhani Palmu 

11. Marika Mäkelä
12. Markus Copper
13. Heikki Marila
14. Marjatta Tapiola
15. Pentti Koivikko  

16. Maiju Tirri
17. Hannu Väisänen
18. Anna Tuori
19. Lauri Laine
20. HC Berg

Kuvataiteen kuuma lista kevät 2015

Edesmenneet taiteilijat TOP 20 kevät 2015

Klassikkotaiteilijat TOP 20 kevät 2015

Nykytaide TOP 20 syksy 2014

veronmaksajat.fi