veronmaksajat.fi

Huutokaupoissa keräilysarjoja ale-hintaan

4.8.2017 Taide

Huutokauppakausi on elokuussa vauhdittumassa. Jos keräät vuosilautasia tai -mukeja, rahasarjoja tai postimerkkilajitelmia, tarjontaa riittää.

Nettihuutokaupat ovat toimineet koko kesän. Myöskään Huutokauppahuone Aleksilla ei pitkiä kesälomia vietetty.

Ilta- ja kuukausihuutokaupat ovat käynnistymässä. Huutokauppakamari Helanderille oli kertynyt halvemman hintaluokan keräily- ja käyttötavaraa niin paljon, että se järjesti iltahuutokaupan jo heinäkuussa. Seuraava vastaava iltahuutokauppa on luvassa 16.8.

Varsinainen syyskausi alkaa Helanderilla 30.8.-1.9. Sitä ennen ehättää kuukausihuutokauppansa järjestää Hagelstam 15.-16.8.

Niin Helanderin iltahuutokaupoissa kuin vaikkapa panttihuutokaupoissa on tarjolla usein  erilaisia keräilysarjoja, joita monet yritykset tekevät siinä toivossa, että niistä tulee todellisia keräilykohteita. On vuosilautasia, rahasarjoja, vuosimukeja, postimerkkilajitelmia jne. Aika harvoista on tullut keräilijöiden suosikkeja. Loput ovat osoittautuneet ainakin sijoitusmielessä pettymyksiksi.

Esimerkiksi Helanderin iltahuutokaupassa heinäkuussa myytiin Rörstrandin joululautasia 15 kpl, ja niistä maksettiin huutomaksuineenkin vain vajaat 70 euroa.

Helsingin Pantin huutokaupassa 1.8. oli puolestaan tarjolla Suomen Monetan teettämät harkot Lasse Virénin sekä Suomen vuoden 2011 jääkiekkomaajoukkueen kunniaksi. Molemmat ovat kullattua pronssia. Lähtöhinta oli molemmista yhteensä vain neljä euroa, josta se nousi 16 euroon, mutta silti arvo on pudonnut melkoisesti aikoinaan maksetusta.

Lasse Viren

Jos joku yritys onnistuu valmistamaan keräilyhitin, kiusauksena on, että se alkaa tuottaa niitä yhä suurempia määriä ja yhä moninaisimpia versioita kasvattaakseen myyntimääriään. Esimerkiksi Barbie-nukkien keräilijöille on luvassa kiireistä aikaa, kun Mattel on luonut suositusta Ken-nukesta peräti 15 uutta versiota. Mukana on viisi erilaista ihosävyä, kolme vartalotyyppiä ja peräti yhdeksän uutta hiusmallia. Jokaista varten on tietysti suunniteltu tyyliin sopiva omanlaisensa vaatetus, joten rahanmenoakin on luvassa aika lailla.

Olisiko niistä joku/jotkut hyviä sijoituksia – joiksi muutamat aikaisemmat ja harvinaisemmat Ken- tai Barbie-nuket ovat osoittautuneet?  Sen näkee sitten muutaman kymmenen vuoden päästä.

Pentti Avomaa

Kirjoittaja on sijoitus- ja keräilymarkkinoiden asiantuntija.

 

  

 

 

 

 

 

Kommentit (0)
 

Kommentoi!
Nimesi Sähköpostiosoitteesi
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan seitsemän ynnä neljä?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogeissa

 • Suomi täyttää 101 vuotta – miten olemme yhä erilaisia?
  Lehtinen
  Mitä suomalaisuus on? Ensiksi vanhoja vastauksia: suomalaisuus on lukuisien sotien ja kriisien karaisemaa realismia ja sitkeyttä, tinkimätöntä luterilaista työmoraalia, omintakeista kieltä ja kultt...
 • Talous vahvistuu epävarmuuden varjoissa
  Palola
  Vuodet eivät ole veljiä keskenään, vaikka pitkään näin näytti olevan, kun asioita tarkastelee talouden näkökulmasta. Alkanut vuosi on startannut menneitä vuosia huomattavasti onnellisempien tähtien...
 • Lentoradasta totta? Rata sysäisi Hämeenlinnan kasvuun
  Metsola
  Lentorata on Tampereen pormestarin Lauri Lylyn ja Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren ajama kaukoliikennerata, joka yhdistäisi Helsinki-Vantaan lentoaseman kaukojunaliikenteeseen. Rata kulkisi pä...

veronmaksajat.fi