veronmaksajat.fi

Blogit 2015

 • Miten sote vaikuttaa työurien pidentämiseen?
  21.12.2015 Kivekäs
  Jukka Kivekäs Syksyn sote-keskustelussa ovat korostunut hallintorakenteet ja lääkäriin pääsyn helppous. Keskustelusta on jäänyt paitsioon se, että terveydenhuollon toiminnalla on merkitystä ihmisten työkykyyn. Vähälle huomiolle ovat jääneet myös työterveyshuollon hyvin toimiva rooli työntekijän työkyvyn tukijana sekä yksityisten lääkäriasemien rooli.
 • Eläkepolitiikan akilleenkantapää
  18.12.2015 Uusitalo
  Hannu Uusitalo Eläkeläisten korkea köyhyysriski on suomalaisen eläkepolitiikan akilleenkantapää. Matala vähimmäiseläke laskee Suomen sijoitusta kansainvälisissä vertailuissa.
 • Neuvottelupöytään heti vuoden vaihduttua
  17.12.2015 Palola
  Antti Palola Kaikki lienevät yhtä mieltä siitä, että "jotain tarttis tehdä" ja mitä pikemmin, sen parempi. Luulisi olevan helppoa istua vielä kerran saman pöydän ympärille ja löytää ratkaisu maan ongelmiin. Se vaatisi kaikkien osapuolten joustamista.
 • Päivähoitopäätöksestä tuhannen taalan paikka tieteelle
  17.12.2015 Marttinen
  Antti Marttinen Yhteiskunnallinen tutkimus on siitä hankalaa, että tarjolla ei yleensä ole laboratorio-oloja, joissa eri ratkaisujen seurauksia voitaisiin vertailla. Useimmiten jää jossittelun varaan, miten olisi käynyt, jos olisikin tehty toisin. Nyt on tarjolla loistava mahdollisuus aitoon vertailuun, kun eduskunta hyväksyi juuri lain, jossa subjektiivinen oikeus päivähoitoon rajattiin 20 tuntiin silloin, kun kokopäiväiseen hoitoon ei ole vanhempien työssäkäynnin, opiskelun tai sosiaalisten syiden vuoksi mitään tarvetta.
 • Yritysten rahoitus isossa murroksessa
  15.12.2015 Kauppi
  Piia-Noora Kauppi Pienten ja keskisuurten yritysten rahoitus on kuumentanut tunteita jo pitkään. On tärkeää, että kaikilla osapuolilla on oikea kuva siitä, mitä yritysrahoituksessa on tapahtumassa.
 • Valuvatko eläkevakuutusmaksut ulkomaille?
  11.12.2015 Vanne
  Reijo Vanne Suuri osa kansalaisista, kommentoijista ja poliitikoistakin vaikuttaa olevan siinä käsityksessä, että Suomesta työeläkemaksuina kerättyä rahaa kannetaan selkä vääränä ulkomaille sijoitettavaksi ja että perillä rahaa jaetaan suomalaisten yritysten kilpailijoille. Sinnekö työeläkemaksut päätyvät?
 • Ihminen, arvosta unta!
  10.12.2015 Petäinen
  Minna Petäinen Mitä yhteistä on ihmisellä ja marsulla? Ihminen ja marsu nukkuvat yhtä pitkään, noin 6,8 tuntia yössä. Ennen vanhaan muistutimme enemmän apinoita ja nukuimme noin kymmenen tuntia.
 • Toimettomuudella huima hinta - finanssisektori mukaan ilmastotalkoisiin
  10.12.2015 Pietikäinen
  Sirpa Pietikäinen Taistelu ilmastonmuutosta vastaan ei ole ilmaista. Kansainvälisen energiajärjestön IEA:n varovainen veikkaus tarvittavista vuosittaisista investoinneista tästä päivästä vuoteen 2050 nousee tuhanteen miljardiin.
 • Suomen ydinongelma työllisyys, ei julkinen alijäämä
  9.12.2015 Wessman
  Roger Wessman OECD:n uusimman arvion mukaan Suomen julkinen talous on rakenteellisesti tasapainossa. Alijäämä olisi siis puhtaasti suhdanneluonteinen. Minun on helppo yhtyä tähän arvioon. Tämä ei kuitenkaan suinkaan tarkoita, että alijäämä poistuu itsestään, eikä mitään talouden tervehdyttämistoimia tarvita. Se tarkoittaa, että jos jollain tavalla saataisiin työttömyyttä laskettua, julkinen talous palautuu tasapainoon ilman menojen leikkauksia tai veronkorotuksia. Tämä entisestään korostaa, että pääfokus pitäisi olla nyt työmarkkinatilanteen parantamisessa kaikilla käytettävissä olevilla keinoilla.
 • Eläkelupaus – helppo antaa, vaikea pitää?
  8.12.2015 Bjerstedt
  Katja Bjerstedt Globaalitalouden riskit ovat jälleen kasvussa ja pörssikurssit ovat syöksähdelleet. Euroopan keskuspankki aiheutti viime viikolla pienoisen pettymyksen markkinoilla turhan varovaisena pidetyllä korkoratkaisullaan, ja Fedin koronnostopäätöstä odotetaan.
 • Listautumisissa ruuhkaa, miten edellisillä on mennyt?
  7.12.2015 Färkkilä
  Eero Färkkilä Vuosi 2015 on jäämässä pörssihistoriaan raaka-ainesyöksyn ja Kiina-huolien sävyttämänä, mutta silti eurosijoittajalle keskimääräistä tuottoisampana. Kotimaisittain muhkeiden tuottojen (OMXH Cap -indeksin tuotto vuoden alusta +18 %) ohella vuoden valopilkkuja on ollut Helsingin pörssin yhtiövalikoiman ilahduttava kasvu. Sijoittajan palettiin on noussut yhtiöitä toimialoilta, joissa osakepoiminta on aiemmin ollut mahdollista vain ulkomailta.
 • Luotettava selvitys
  2.12.2015 Korpela
  Vesa Korpela Verotus toimitetaan veroilmoituksen perusteella. Veroilmoituslomakkeet on suunniteltu sellaisiksi, että Verohallinnon tietokoneet voivat niihin merkittyjen tietojen perusteella laskea maksettavan veron. Lomakkeella ei juurikaan kysytä perusteluja, vain lukuja.
 • Biotalous on maakuntien juttu ja koko Suomen mahdollisuus
  30.11.2015 Toivonen
  Ritva Toivonen Biotalouden varaan lasketaan paljon, kun Suomen kituliasta talouskehitystä pusketaan uuteen nousuun. Biotalous on vahvasti aluetaloutta. Maakunnista löytyy metsiä ja peltoja, maita ja vesiä – koko biotuotannon perusta.
 • Lounassetelillä parempi mieli ja maailma?
  30.11.2015 Kopra
  Ville Kopra Mitäpä jos lounassetelin veroetu kohdennettaisiin vain kasvislounasvaihtoehtoihin?
 • Sote-vero, maakuntavero, kombinaatio…
  27.11.2015 Lehtinen
  Teemu Lehtinen Hallitus haki marraskuun alussa hallituskriisin kautta ratkaisun sote-uudistuksen toiseksi suurimpaan ongelmaan eli sote-alueiden lukumäärään. Nykyiset 18 maakuntaa järjestävät sote-palvelut – kuitenkin niin, että sote-alueita tulee 15.
 • Osakkeiden nousu jatkunee lähiviikot
  27.11.2015 Pursiainen
  Aarni Pursiainen Osakemarkkinan vire on ollut muutaman kuukauden ajan uskomattoman vahva. Samaan aikaan olemme kuitenkin joutuneet todistamaan kammottavia siviileihin kohdistuvia terrori-iskuja.
 • Viisi vinkkiä budjettikeskusteluun
  27.11.2015 Marttinen
  Antti Marttinen Oletko joskus seurannut suoraa lähetystä eduskunnan keskusteluista? Vakuuttavia numeroita sinkoilee lähes joka puheenvuorossa. Hyvän puhujan tärkeä taito on saada numerot näyttämään tarvittaessa suurilta tai pieniltä.
 • Tuloksista tukea osingoille
  23.11.2015 Gorschelnik
  Kim Gorschelnik Tuloskausi on taas tullut päätökseen, ja myös koko vuoden tulostaso alkaa näyttää selvältä. Mikä yllätti positiivisesti, mikä negatiivisesti?
 • Paholainen peuhaa kodissamme
  23.11.2015 Simola
  Ulla Simola Mitään ei näkynyt, mitään ei kuulunut, mitään ei tuntunut, mutta tuho oli jo tapahtunut. Putkirikko, tuo salakavala paholainen! Nyt kodissamme ovat korjausfirman miehet panemassa vessaa poralla palasiksi, jotta vuotaneen vesijohdon aiheuttamia vaurioita päästään kuivaamaan ja korjaamaan. Kirottuja olkoot huonolaatuiset, korroosion syövyttämät kupariputket!
 • Keskuspankit luovat ristiaallokkoa markkinoille
  20.11.2015 Hildebrandt
  Tomas Hildebrandt Euroopan ja Yhdysvaltojen keskuspankeilta odotetaan merkittäviä päätöksiä joulukuussa. EKP:n odotetaan edelleen höllentävän rahapolitiikkaansa ja FED:n odotetaan aloittavan korkojen normalisoinnin. Molemmat voivat olla hyviä uutisia.

veronmaksajat.fi