veronmaksajat.fi

Ilmoita poliisille havaitsemastasi rattijuoposta – aina!

6.11.2017 Auto

Kansalaisten suhtautuminen rattijuoppouteen on muuttunut selvästi. Enää tuttuakaan juoppokuskia ei juuri pyritä ”suojelemaan” jättämällä ilmoittamatta asiasta viranomaisille. Kansalaiset ymmärtävät aiempaa paremmin, että todellisessa vaarassa ovat maistissa ajavan kuljettajan ohella täysin ulkopuoliset ihmiset: läheisemme ja ystävämme.

Onneksi takana ovat ajat, jolloin kännikuskien hartioille sovitettiin jopa sankarin viittaa. Viina ei estänyt tosimiehen istahtamista ratin taakse. Aikoinaan ns. Seutulan lentokentän kiitorataa rakentamaan tuomitut saattoivat suorastaan rehvastella kyseenalaisilla ansioillaan.

Liikenneturvan kyselyyn vastanneista suomalaisesta kolme neljästä kertoo varmasti tai todennäköisesti ilmoittavansa poliisille läheisestään, mikäli tämä yrittäisi ajaa autoa juopuneena. Vieraan henkilön rattijuoppoudesta todennäköisesti ilmoittaisi poliisille yhdeksän kymmenestä kyselyyn vastanneesta. Lisäksi yhä useampi uskaltaa ottaa auton avaimet pois päihtyneenä rattiin aikovalta.

Suomessa moottoriajoneuvon kuljettaja syyllistyy rattijuoppouteen, mikäli hänen verensä alkoholipitoisuus on vähintään 0,5 promillea. Törkeän rattijuoppouden raja on 1,2 promillea. Vaikka kuljettajan rattijuopumuksen raja ei ylittyisikään, on mahdollista, että vielä sallitun rajoissa olevan alkoholimäärän katsotaan vaikuttavan hänen ajokykyynsä. Tällöin kyse on liikenneturvallisuuden vaarantamisesta. Siitä voi enimmillään seurata puolen vuoden vankeus.

Promillerajojen kanssa kikkailu on vastuulliselle autoilijalle vierasta. Jos otat, et aja -nyrkkisääntö on hyvä ohje. Aiempaa jyrkempi suhtautuminen rattijuoppouteen näkyy myös siinä, että alkoholia nauttineen kyytiin lähdetään yhä harvemmin

Oletko tiedostanut, että rattijuoppous ei suinkaan rajoitu autoiluun? Säännökset koskevat myös moottoripyörien, mopojen, moottorikelkkojen, mönkijöiden ja muiden moottorikäyttöisten ajoneuvojen kuljettajia.

Rattijuopumuskeskustelussa nuorille suunnatut viestit ovat erityisen tärkeitä, sillä henkilövahinkoon johtaneiden rattijuopumusonnettomuuksien kuljettajista nuorten osuus on lähes puolet.

Alkoholi on liikenteessä edelleen merkittävä ongelma. Juopuneena ajavalle esimerkiksi nopeusrajoitukset ovat yhdentekeviä. Rattijuoppoutta ei vähennetä kielloilla ja rajoituksilla, vaan jatkuvalla valistuksella, vaikka se vaatiikin pitkäjännitteisyyttä ja todellista talkoohenkeä!

Ilmoita aina rattijuoposta poliisille.

Juha Tolvanen

Kommentit (1)
 
 • Kolikon_kääntöpuoli 13.11.2017 11:25
   
  Onhan se tärkeä ilmoittaa rattijuoposta. Ilmoittajalle voi kuitenkin koitua siitä kohtuutonta vaivaa, sillä joutuu mahdollisesti käymään poliisikuulustelussa omalla ajallaan mistä ei saa korvausta ja sitten jos asia päätyy oikeuteen, niin ramppaamaan oikeudessa todistelemassa - sillä allekirjoitettu kuulustelupöytäkirja ei yhtäkkiä kelpaakaan oikeudessa vaan on tultava paikan päälle... Että näin.
  Ilmoita asiaton viesti

Kommentoi!
Nimesi Sähköpostiosoitteesi
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan kaksi ynnä yhdeksän?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogeissa

 • Suomi täyttää 101 vuotta – miten olemme yhä erilaisia?
  Lehtinen
  Mitä suomalaisuus on? Ensiksi vanhoja vastauksia: suomalaisuus on lukuisien sotien ja kriisien karaisemaa realismia ja sitkeyttä, tinkimätöntä luterilaista työmoraalia, omintakeista kieltä ja kultt...
 • Talous vahvistuu epävarmuuden varjoissa
  Palola
  Vuodet eivät ole veljiä keskenään, vaikka pitkään näin näytti olevan, kun asioita tarkastelee talouden näkökulmasta. Alkanut vuosi on startannut menneitä vuosia huomattavasti onnellisempien tähtien...
 • Lentoradasta totta? Rata sysäisi Hämeenlinnan kasvuun
  Metsola
  Lentorata on Tampereen pormestarin Lauri Lylyn ja Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren ajama kaukoliikennerata, joka yhdistäisi Helsinki-Vantaan lentoaseman kaukojunaliikenteeseen. Rata kulkisi pä...

veronmaksajat.fi