veronmaksajat.fi

Vapaaehtoisten vakuutusten kilpailuttaminen vaatii tarkkuutta

31.8.2017 Suku+Perhe

Vältä aukkoja mutta myös päällekkäisyyksiä vakuutusturvassa. 

Omien vapaaehtoisten vakuutusten läpikäynti kannattaa aika ajoin, sillä se saattaa paljastaa aukkoja vakuutusturvassa.

Se voi myös tuoda esille turhia päällekkäisyyksiä. Esimerkiksi kotivakuutukseen liitetty matkavakuutus saattaa olla tarpeeton, jos vastaavanlainen turva tulee katetuksi ammattiliiton ryhmävakuutuksen kautta.

Myös vapaaehtoisten vakuutusten kilpailuttaminen kannattaa, sillä se voi tuoda säästöjä vuosittaisiin maksuihin. Jaostopäällikkö Tuomas Korkeamäki Finen Vakuutus- ja rahoitusneuvonnasta suosittelee tarjouksen pyytämistä ainakin 2-3 vakuutusyhtiöltä.

”Tarjouksen pyytäminen on ainoa tapa saada selville vakuutuksen täsmällinen hinta ja sisältö. Tarjouksen voi yleensä pyytää myös vakuutusyhtiön verkkosivujen kautta”, Korkeamäki sanoo.

Eri vakuutusyhtiöiden tuotteiden vertailu ei ole aina helppoa. Eroja löytyy esimerkiksi siitä, mitä vakuutuksesta korvataan ja mitä ei.

”Vakuutustuotteiden sisältöön tutustuttaessa oleellisia ovat vakuutusten tuoteselosteet, joissa kerrotaan vakuutuksen keskeinen sisältö.” 

Keskittämisestä usein alennuksia

Kilpailutuksen voi tehdä vakuutus kerrallaan, esimerkiksi pyytämällä erilliset tarjoukset kotivakuutuksesta tai auton kasko-vakuutuksesta.

Tavallisesti vakuutusyhtiöt tarjoavat kuitenkin vakuutusten keskittämisestä niin hyvät alennukset, että tarjouspyynnössä kannattaa mainita kaikki tarvitsemansa vakuutukset.

Vanhojen vakuutuksien irtisanomisessa on kuitenkin syytä olla tarkkana etenkin henkilövakuutuksissa.

”Uutta vakuutusta ei välttämättä saa samoilla ehdoilla. Henkilövakuutuksissa uusi vakuutusyhtiö edellyttää usein terveysselvitystä. Se voi johtaa siihen, että vakuutusta ei myönnetä lainkaan tai että se myönnetään yksilöllisillä rajoituksilla. Siksi vanhoja henkilövakuutuksia ei saa sanoa koskaan irti ennen kuin uusi vakuutus on myönnetty”, Korkeamäki muistuttaa.

Lue myös elokuun Taloustaidosta juttu Tärkeimmät vakuutukset kuntoon. Jutusta selviää, miten voit varautua vakuutuksella esimerkiksi työkyvyn menetykseen, puolison kuolemaan tai kodin tuhoutumiseen tulipalossa. Voit lukea artikkelin myös Taloustaidon näköislehdestä

Matti Remes

Kommentit (0)
 

Kommentoi!
Nimesi Sähköpostiosoitteesi
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan kolme ynnä kolme?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Mainos

Blogeissa

 • Tuloerot vain yksi talouden mittari
  Kopra
  Tuloerojen kehityksestä on keskusteltu tänäkin syksynä ahkerasti. Sipilän hallituksen politiikka on tässä suhteessa todettu tuloeroja lisääväksi, siinä missä Kataisen-Urpilaisen hallituksen linja o...
 • Finanssivalta vaihtuu – sukupolvi ei
  Oksanen
  Suomi on pieni maa, vaikka puhuttaisiin isoista toimialoista. Hyvin rajattu joukko miespuolisia nimiä pyörii spekulaatioissa, kun valta vaihtuu maan suurimmissa finanssitaloissa. OP-ryhmä nimitti u...
 • Keskuspankit vähentävät elvytystä: Oletko varautunut korkojen nousuun?
  Lehtonen
  Kun USA:n keskuspankki (FED) aloitti ensimmäisenä epätavalliset rahapolitiikan keinot finanssikriisin puhjettua, harva ajatteli, että vajaa kymmenen vuotta sen jälkeen käytännössä kaikki keskeiset ...

veronmaksajat.fi