veronmaksajat.fi

Vapaaehtoisten vakuutusten kilpailuttaminen vaatii tarkkuutta

31.8.2017 Suku+Perhe

Vältä aukkoja mutta myös päällekkäisyyksiä vakuutusturvassa. 

Omien vapaaehtoisten vakuutusten läpikäynti kannattaa aika ajoin, sillä se saattaa paljastaa aukkoja vakuutusturvassa.

Se voi myös tuoda esille turhia päällekkäisyyksiä. Esimerkiksi kotivakuutukseen liitetty matkavakuutus saattaa olla tarpeeton, jos vastaavanlainen turva tulee katetuksi ammattiliiton ryhmävakuutuksen kautta.

Myös vapaaehtoisten vakuutusten kilpailuttaminen kannattaa, sillä se voi tuoda säästöjä vuosittaisiin maksuihin. Jaostopäällikkö Tuomas Korkeamäki Finen Vakuutus- ja rahoitusneuvonnasta suosittelee tarjouksen pyytämistä ainakin 2-3 vakuutusyhtiöltä.

”Tarjouksen pyytäminen on ainoa tapa saada selville vakuutuksen täsmällinen hinta ja sisältö. Tarjouksen voi yleensä pyytää myös vakuutusyhtiön verkkosivujen kautta”, Korkeamäki sanoo.

Eri vakuutusyhtiöiden tuotteiden vertailu ei ole aina helppoa. Eroja löytyy esimerkiksi siitä, mitä vakuutuksesta korvataan ja mitä ei.

”Vakuutustuotteiden sisältöön tutustuttaessa oleellisia ovat vakuutusten tuoteselosteet, joissa kerrotaan vakuutuksen keskeinen sisältö.” 

Keskittämisestä usein alennuksia

Kilpailutuksen voi tehdä vakuutus kerrallaan, esimerkiksi pyytämällä erilliset tarjoukset kotivakuutuksesta tai auton kasko-vakuutuksesta.

Tavallisesti vakuutusyhtiöt tarjoavat kuitenkin vakuutusten keskittämisestä niin hyvät alennukset, että tarjouspyynnössä kannattaa mainita kaikki tarvitsemansa vakuutukset.

Vanhojen vakuutuksien irtisanomisessa on kuitenkin syytä olla tarkkana etenkin henkilövakuutuksissa.

”Uutta vakuutusta ei välttämättä saa samoilla ehdoilla. Henkilövakuutuksissa uusi vakuutusyhtiö edellyttää usein terveysselvitystä. Se voi johtaa siihen, että vakuutusta ei myönnetä lainkaan tai että se myönnetään yksilöllisillä rajoituksilla. Siksi vanhoja henkilövakuutuksia ei saa sanoa koskaan irti ennen kuin uusi vakuutus on myönnetty”, Korkeamäki muistuttaa.

Lue myös elokuun Taloustaidosta juttu Tärkeimmät vakuutukset kuntoon. Jutusta selviää, miten voit varautua vakuutuksella esimerkiksi työkyvyn menetykseen, puolison kuolemaan tai kodin tuhoutumiseen tulipalossa. Voit lukea artikkelin myös Taloustaidon näköislehdestä

Matti Remes

Kommentit (0)
 

Kommentoi!
Nimesi Sähköpostiosoitteesi
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan yhdeksän ynnä kahdeksan?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogeissa

 • Suomi täyttää 101 vuotta – miten olemme yhä erilaisia?
  Lehtinen
  Mitä suomalaisuus on? Ensiksi vanhoja vastauksia: suomalaisuus on lukuisien sotien ja kriisien karaisemaa realismia ja sitkeyttä, tinkimätöntä luterilaista työmoraalia, omintakeista kieltä ja kultt...
 • Talous vahvistuu epävarmuuden varjoissa
  Palola
  Vuodet eivät ole veljiä keskenään, vaikka pitkään näin näytti olevan, kun asioita tarkastelee talouden näkökulmasta. Alkanut vuosi on startannut menneitä vuosia huomattavasti onnellisempien tähtien...
 • Lentoradasta totta? Rata sysäisi Hämeenlinnan kasvuun
  Metsola
  Lentorata on Tampereen pormestarin Lauri Lylyn ja Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren ajama kaukoliikennerata, joka yhdistäisi Helsinki-Vantaan lentoaseman kaukojunaliikenteeseen. Rata kulkisi pä...

veronmaksajat.fi