veronmaksajat.fi

Pihapuu nurin. Mikä vakuutus korvaa vahingon?

11.9.2017 Suku+Perhe

Vapaaehtoinen vakuutus korvaa todennäköisesti vahingon, jos myrsky kaataa omalta tai naapurin tontilta terveen puun taloni tai autoni päälle.

Jos naapurin puu on selvästi laho, voin hakea häneltä vahingosta joko täyttä korvausta tai vakuutukseni omavastuuosuutta, jonka olen maksanut vahingosta. Jos vakuutusyhtiö toteaa naapurin vahingonkorvauslain mukaan vastuulliseksi, korvaus maksetaan hänen kotivakuutuksensa vastuuvakuutuksesta.

Kun puu kaatuu ja aiheuttaa vahingon, korvaus haetaan sen henkilön koti- tai autovakuutuksesta, kenelle vahinko sattui. Jos oma puuni on niin huonokuntoinen, että se olisi pitänyt kaataa ennen myrskyä, korvaus pienenee tai jää kokonaan saamatta.

Finanssiala ry:n lainsäädäntöyksikön johtava asiantuntija Petri Mero vinkkaa pyytämään arboristin tai muun ammattilaisen arvioimaan puun kestävyyden, sillä maallikko ei näe varsinkaan havupuun kuntoa.

Talon omistaja on puista vastuussa silloinkin, kun kiinteistö on kunnan vuokratontilla. Puita ei saa kaataa asemakaava-alueella ilman kunnalta saatua lupaa.

Jos naapurin puu on selvästi laho, voin hakea häneltä vahingosta joko täyttä korvausta tai vakuutukseni omavastuuosuutta, jonka olen maksanut vahingosta. Jos vakuutusyhtiö toteaa naapurin vahingonkorvauslain mukaan vastuulliseksi, korvaus maksetaan hänen kotivakuutuksensa vastuuvakuutuksesta.

Vakuutusyhtiö voi hakea minulle maksamaansa korvausta naapurilta, jos naapuri on vakuuttajan mielestä toiminut törkeän huolimattomasti.

Jos naapurilla ei ole lainkaan koti- tai autovakuutusta, häneltä voi hakea korvausta vain oikeusteitse.

Jos sahaan puuni naapurin talon ja auton päälle, kotivakuutukseni vastuuvakuutus korvaa naapurille tuottamani vahingot vastuuvakuutukseni ylärajaan asti. Pihatalkoiden järjestäjän kannattaa tutustua talkoovakuutuksen ehtoihin.

Jos käy niin karmeasti, että terve puu vahingoittaa kaatuessaan ihmistä, vahingoittunut vastaa vahingoistaan itse. Tämä pätee niin pihajuhlijaan kuin kadulla liikkujaan. Tapaturma- tai sairauskuluvakuutus lieventäisi loukkaantuneen taloudellisia kärsimyksiä.

Kiinteistön omistaja on henkilövahingoista vastuussa silloin, jos todetaan hänen toimineen huolimattomasti eli omistaja ei ole esimerkiksi kaatanut lahoa puuta.

Mikä on myrsky?

Vakuutusyhtiölle myrsky on sikäli helppo tapaus, että myrskyvahingoista yleensä ilmoitetaan heti vahingon tapahduttua.

Ifin korvauskeskusjohtaja Juha T. Virtanen sanoo, että puun kaatumisen korvauksista ei ole juuri kiistelty. Jos myrskyssä terve puu kaatuu, myrsky tiedetään syypääksi ilman tuulimittaria.

Lähi-Tapiolan korvauspäällikkö Jussi Korpelainen kertoo, että yhtiö tulkitsee myrskyksi jo sen, jos tuulen keskinopeus ylitti 15 metriä sekunnissa lähimmällä säähavaintoasemalla.

”Yleensä myrsky kaataa monia puita pieneltä alueelta, harvoin vain yhtä puuta, hän konkretisoi myrskyn toteamista.”

Jo suppein kotivakuutus korvaa

Vakuutusyhtiöillä on monen tason kotivakuutuksia. LähiTapiolalla pelkkä palovakuutus ei korvaa myrskyvaurioita.

”Jo perusturva ja suppea turva kattavat myrskyn aiheuttamat rakennus- ja pihavahingot. Laaja turva kattaa kaikki muutkin äkilliset tapahtumat, joita ei ole erikseen rajattu pois”, Korpelainen jäsentää.

Myös Ifin Virtanen sanoo, että jo Ifin suppein kotivakuutus korvaa myrskyvahingot. Puuston arvosta If korvaa korkeintaan kolminkertaisesti taimen hinnan.

”Jos myrskyn kaatama puu hajottaa vesikattoa ja rännejä, ne ja myrskysateen aiheuttamat vahingot korvaa jo perustasoinen kiinteistövakuutus. Puun murskaaman grillikaluston korvaa irtaimistovakuutus”, Virtanen sanoo.

Sekä Korpelainen että Virtanen jatkavat, että myrskyn aiheuttaman autovahingon korvaa auto- eli kaskovakuutus.

”Jos itse kaadat puun autosi päälle, sen korvaa vain täyskasko ja kiinteistön laaja vakuutus”, Virtanen täydentää.

Vakuutusyhtiön maksamaan korvausmäärään vaikuttaa vahingoittuneen omaisuuden ikä. Jos esimerkiksi katto on käyttöikänsä lopussa, katon korjauskuluja tuskin korvataan kokonaan.

Finanssiala ry:n Petri Mero suosittaa yleisesti laajan turvan tarjoavaa vakuutusta, joka kattaa myös yllättävät ikävyydet.

Mero korostaa, että vakuutustuotteissa on eroja, ja myös vakuutuksenottajalla on vastuita. Siis vakuutusehdot ja suojeluohjeet kannattaa lukea. Kun noudattaa suojeluohjeita, välttää vahinkoja.

Hannu Kaskinen

Kommentit (2)
 
 • Anne Metsälä 11.9.2017 17:23
   
  Pihapuu nurin. Mikä vakuutus korvaa vahingon? -tekstin ensimmäinen lause ei ole totta, koska se jättää huomiotta elämän eri tilanteet. Ne maan tavat. Koko tekstistä puuttuu muun muassa tilanteet, joissa puu on suoraan Suomen Valtion tai alaisuudessaan toimivien kuntien ja muiden valtiollisten toimijoiden mailla. Huomioiden omistus- ja vuokrasuhteet, jälkimmäinen osittain huomioitu jo tekstissä.
  Ilmoita asiaton viesti
 • Taloustaito 12.9.2017 9:36
   
  Kiitokset palautteesta ja hyvistä huomioista. Eihän myrsky tosiaankaan katso sitä, kaatuuko puu puistossa, kadun varrella tai kotipihassa. Tässä jutussa näkökulmana olivat nimenomaan kotipihan puut. Minna Petäinen Toimittaja Taloustaito
  Ilmoita asiaton viesti

Kommentoi!
Nimesi Sähköpostiosoitteesi
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan neljä ynnä viisi?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogeissa

 • Suomi täyttää 101 vuotta – miten olemme yhä erilaisia?
  Lehtinen
  Mitä suomalaisuus on? Ensiksi vanhoja vastauksia: suomalaisuus on lukuisien sotien ja kriisien karaisemaa realismia ja sitkeyttä, tinkimätöntä luterilaista työmoraalia, omintakeista kieltä ja kultt...
 • Talous vahvistuu epävarmuuden varjoissa
  Palola
  Vuodet eivät ole veljiä keskenään, vaikka pitkään näin näytti olevan, kun asioita tarkastelee talouden näkökulmasta. Alkanut vuosi on startannut menneitä vuosia huomattavasti onnellisempien tähtien...
 • Lentoradasta totta? Rata sysäisi Hämeenlinnan kasvuun
  Metsola
  Lentorata on Tampereen pormestarin Lauri Lylyn ja Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren ajama kaukoliikennerata, joka yhdistäisi Helsinki-Vantaan lentoaseman kaukojunaliikenteeseen. Rata kulkisi pä...

veronmaksajat.fi