veronmaksajat.fi

Testamentin toissijaismääräys – miten määräys vaikuttaa perintöveroon?

2.11.2017 Suku+Perhe

Vanhemmillani oli keskinäinen omistusoikeustestamentti, joka hyväksyttiin täysin sellaisenaan isän kuollessa vuonna 2010. Vain äitini maksoi tuolloin perintöveroa. Nyt leskenä elänyt äitinikin kuoli.

Vanhempieni omaisuus oli yhteistä ja omaisuus oli käytännössä sama molempien kuollessa. Vanhemmilla oli myös avio-oikeus toistensa omaisuuteen. Vanhempieni testamentissa luki lisäksi, että molempien kuoltua omaisuus jaetaan lain mukaan. Mitä tämä viimeksi mainittu lause vanhempieni keskinäisessä testamentissa tarkoittaa nyt lesken eli äitini jälkeen toimitettavan perintöverotuksen kannalta? Onko lauseella merkitystä? Olen ainut perillinen.

Verojuristi Tuomo Lindholm vastaa:

Koska vanhempiesi testamentissa on ollut toissijaismääräys, perintöverotus jakaantuu kohdallasi kahteen osaan molempien vanhempiesi kuoltua: ensin kuolleelta aviopuolisolta eli isältäsi saadusta omaisuudesta toimitettavaan perintöverotukseen ja viimeksi kuolleelta aviopuolisolta eli äidiltäsi saadusta omaisuudesta toimitettavaan perintöverotukseen.

Molemmissa perintöverotuksissa sinulle määrätään siis oma erillinen perintövero.

Lähtökohtaisesti perit siis puolet jäljellä olevasta omaisuudesta isältä ja puolet äidiltä.

Koska perintöverotus on progressiivista eli perintöosuutesi kasvaessa perintöverotuksesikin kiristyy, niin tämä kahden saannon verotustapa on sinulle edullisempi siihen verrattuna, että koko perintö katsottaisiin saaduksi yksin leskeltä eli kokonaan äidiltäsi.

Tuo yksi lause testamentissa vaikuttaa siis ratkaisevasti perintöverojesi määrään.

Kommentit (2)
 
 • Toissijaiskysymys 2.11.2017 11:33
   
  Nyt meni sekä termit että asia yli tavallisen veronmaksajan hilseen. 1. Tarkoittaako toissijaismääräys puolisoiden omistusoikeustestamenttia vai määräystä jakaa omaisuus lain mukaan? 2. Miten muuten perittävän omaisuuden voi jakaa paitsi lain mukaan? 3. Jos testamentti, leski maksaa vainajan osuudesta perintöveron. Eikö silloin lesken kuoltua kokonaissäästö perintöveroissa ole plusmiinus nolla?
  Ilmoita asiaton viesti
 • riisa-Inkeri heikkinen 14.11.2017 20:48
   
  Onko verottaja hyväksynyt tällaisen verotuskäytännön, löytyykö KHO:n ratkaisua tulkinnan tueksi? Hieman erikoiselta tuntuu, että ensin on omistusoikeustestamentilla määrätty kaikki omaisuus eloonjääneelle (lakiosaa ei ole vaadittu) ja hänen kuolemansa jälkeen perintö voidaankin toissijaismääräyksen perusteella jakaa kahteen eri henkilöiltä tulleeseen perintöosaan verotuksellisilla perusteilla.
  Ilmoita asiaton viesti

Kommentoi!
Nimesi Sähköpostiosoitteesi
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan neljä ynnä yksi?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogeissa

 • Suomi täyttää 101 vuotta – miten olemme yhä erilaisia?
  Lehtinen
  Mitä suomalaisuus on? Ensiksi vanhoja vastauksia: suomalaisuus on lukuisien sotien ja kriisien karaisemaa realismia ja sitkeyttä, tinkimätöntä luterilaista työmoraalia, omintakeista kieltä ja kultt...
 • Talous vahvistuu epävarmuuden varjoissa
  Palola
  Vuodet eivät ole veljiä keskenään, vaikka pitkään näin näytti olevan, kun asioita tarkastelee talouden näkökulmasta. Alkanut vuosi on startannut menneitä vuosia huomattavasti onnellisempien tähtien...
 • Lentoradasta totta? Rata sysäisi Hämeenlinnan kasvuun
  Metsola
  Lentorata on Tampereen pormestarin Lauri Lylyn ja Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren ajama kaukoliikennerata, joka yhdistäisi Helsinki-Vantaan lentoaseman kaukojunaliikenteeseen. Rata kulkisi pä...

veronmaksajat.fi