veronmaksajat.fi

Kuolinpesän asuntokauppa – kuka saa rahat?

4.1.2018 Suku+Perhe

Isäni omisti aikanaan yksin äitini käytössä olevan asunto-osakkeen. Nyt sen omistaa jakamaton kuolinpesä. Osakkaina ovat äitini lisäksi kaksi lasta.

Isäni kuolinpäivästä on kulunut yli 10 vuotta. Vanhemmilla ei ollut avioehtoa. Kenelle myynnistä saadut varat kuuluvat? Meneekö puolet äitini tilille ja toinen puoli kuolinpesän tilille? Tuleeko myynnistä veroseuraamuksia?

Verojuristi Juha Salmikivi vastaa:

Asunnon myynnistä saadut varat ovat kuolinpesän omaisuutta, jos ositusta ennen myyntiä ei oltu tehty. Äidillänne on toki avio-oikeus näihin varoihin. Osituksessa lesken avio-osa on puolet yhteenlasketusta avio-oikeuden alaisesta varallisuudesta.

Myynnistä mahdollisesti saatavasta luovutusvoitosta verotetaan kuolinpesää, jos lapset eivät kuolinpäivän jälkeen ole asuneet asunnossa yhtäjaksoisesti ja vakituisesti vähintään kahden vuoden ajan. Myyntihinnasta vähennetään myyntikulut ja hankintameno, joka on asunnon perintäverotuksessa vahvistettu arvo, eli perukirja-arvo. Vaihtoehtoisesti myyntihinnasta voidaan vähentää myös hankintameno-olettamana 40 prosenttia myyntihinnasta, jos se on enemmän kuin perintöverotusarvo ja myyntikulut.

Jos ennen myyntiä tehdään ositus, jossa leskelle siirtyy esimerkiksi 50 prosenttia asunnosta, on lesken osuus verovapaa oman asunnon myynti, kun hän on asunut asunnossa yhtäjaksoisesti ja vakituisesti vähintään kahden vuoden ajan edesmenneen puolison hankinta-ajankohdan jälkeen. Asumisaika yleensä lesken kohdalla täyttyy. Ositussaannossa lesken saantoajankohta on edesmenneen puolison saantoajankohta.

Kommentit (0)
 

Kommentoi!
Nimesi Sähköpostiosoitteesi
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan seitsemän ynnä kahdeksan?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogeissa

 • Talous vahvistuu epävarmuuden varjoissa
  Palola
  Vuodet eivät ole veljiä keskenään, vaikka pitkään näin näytti olevan, kun asioita tarkastelee talouden näkökulmasta. Alkanut vuosi on startannut menneitä vuosia huomattavasti onnellisempien tähtien...
 • Lentoradasta totta? Rata sysäisi Hämeenlinnan kasvuun
  Metsola
  Lentorata on Tampereen pormestarin Lauri Lylyn ja Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren ajama kaukoliikennerata, joka yhdistäisi Helsinki-Vantaan lentoaseman kaukojunaliikenteeseen. Rata kulkisi pä...
 • Syökö verovelka unelmiasi? Tiedä, mitä oikeasti omistat
  Miekk-oja-Järvinen
  Tuoreet uutiset ovat hyviä: Eläkeläiset ovat vihdoin ryhtyneet kuluttamaan, kasvu 2012–2016 oli 14 prosenttia, ravintola- ja hotellipalveluiden kulutus jopa 44 prosenttia. Voinkohan minäkin lisätä ...

veronmaksajat.fi