veronmaksajat.fi

Perinnöt ja lahjat

 • Perintö- ja lahjaveron toimittamiseen jopa 10 vuotta lykkäystä
  29.12.2016 Suku+Perhe
  Verohallinto voi lykätä perintö- ja lahjaverotuksen toimittamista perustellusta syystä jopa kymmenellä vuodella, kun kuolinpesän osakas tai lahjansaaja on tehnyt asiasta hakemuksen. Muutos tulee voimaan vuoden 2017 alussa.
 • Miten perun testamenttini?
  15.12.2016 Suku+Perhe
  Olen tehnyt testamentin entisen ystäväni hyväksi. Haluaisin nyt perua koko testamentin. Onnistuuko tämä vain repimällä kyseinen asiakirja?
 • Miten perintöasunnon myyntivoittoa verotetaan?
  20.10.2016 Suku+Perhe
  Perin osuuden tätini asunto-osakkeesta. Kuolinpesää ei ole vielä jaettu. Olen kuullut, että perintöasunnosta ei tarvitse maksaa myyntivoittoveroa, jos on asunut asunnossa vähintään 2 vuotta. Asuin perimässäni asunnossa aikanaan 12 vuotta.
 • Koti tai omaisuutta ulkomailla? Hoida perintöasiat kuntoon
  17.10.2016 Suku+Perhe
  Aiotko viettää eläkepäiväsi muualla kuin Suomessa? Oletko hankkinut ulkomailta varallisuutta, jonka haluat jättää aikanaan perillisille haluamallasi tavalla? Muista, että Perinnönjaossa ei aina sovelleta lakeja siitä maasta, jonka kansalainen perinnön jättäjä on.
 • Hallitus esittää perintö- ja lahjaveron keventämistä
  6.10.2016 Suku+Perhe
  Perintö- ja lahjaverolakia ehdotetaan muutettavaksi siten, että verotusta kevennettäisiin veroasteikkojen kaikissa portaissa. Esitetyt kevennykset painottuisivat ensimmäisen veroluokan lahjaveroasteikkoon yritysten ja maatilojen sukupolvenvaihdosten edistämiseksi. Muutosten on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2017 alusta alkaen.
 • Voimmeko perua avioehtosopimuksemme?
  6.10.2016 Suku+Perhe
  Olemme tehneet aviopuolisoni kanssa avioehtosopimuksen mennessämme naimisiin. Voimmeko perua koko sopimuksemme vain repimällä kyseisen asiakirjan?
 • Vältä rahariita perinnön jaossa
  4.8.2016 Suku+Perhe
  Sukulaisten välille syntyy esimerkiksi perinnönjaossa sekä avio- ja avoeroissa rahariitoja, joiden selvittelyyn tarvitaan asiantuntija-apua. Asianajaja neuvoo, miten riidan voi ennaltaehkäistä.
 • Lahja- ja perintöverotus kevenemässä
  3.8.2016 Suku+Perhe
  Perintö- ja lahjaverolakia ehdotetaan muutettavaksi siten, että verotusta kevennettäisiin veroasteikkojen kaikissa portaissa. Kuoleman perusteella maksettavien vakuutuskorvausten verovapaus poistuu.
 • Mitä maksaa avioehto, lahjakirja, testamentti…?
  25.7.2016 Suku+Perhe
  Perhe- ja perintöoikeudellisten asiakirjojen hinnoissa on suuria eroja. Osaan kuluista asiakas voi vaikuttaa huolellisella valmistautumisella.
 • Mistä pankista tallelokero?
  6.7.2016 Suku+Perhe
  Moni haluaisi säilyttää asunnon osakekirjan tai muita arvopapereita tallelokerossa. Vertailimme lokeroiden tarjonnan.
 • Maksaako Kiinassa asuva lahjaveroa Suomessa?
  26.5.2016 Suku+Perhe
  Toinen lapsistani asuu Suomessa ja toinen Kiinassa. Maksaako myös Kiinassa vakinaisesti asuva lapseni Suomessa lahjaveroa? Itse asun Suomessa.
 • Mitä veroja mökkilahjasta menee?
  12.5.2016 Suku+Perhe
  Äitini vanhemmat omistavat puoliksi vapaa-ajan kiinteistön, josta he maksoivat 70 000 euroa vuonna 1995. Kiinteistön arvo on nyt 160 000 euroa. He haluavat antaa puolet kiinteistöstä minulle lahjaksi, ja maksan heille 80 000 euroa. Mitä veroseuraamuksia tästä tulee?
 • Verotetaanko Kanadasta saatua perintöä Suomessa?
  28.4.2016 Suku+Perhe
  Olen saanut perinnöksi rahaa Kanadasta. Perinnöstä on maksettu verot paikan päällä. Miten kyseistä perintöä kohdellaan Suomessa?
 • Maksaako perillinen lahjaveroa hallintaoikeudesta?
  7.4.2016 Suku+Perhe
  Pitääkö perillisten maksaa lahjaveroa, jos leski luovuttaa myös hallintaoikeuden heille? Leski joutuu nimittäin turvautumaan kotiapuun, joten metsän tuotto luetaan hänelle tuloksi. Leski pelkää nyt menettävänsä varojaan.
 • Milloin kuolinpesän omistamat tontit kannattaa myydä?
  24.3.2016 Suku+Perhe
  Olen kuolinpesän ainoa osakas. Tarkoitukseni on myydä kuolinpesän omistamat tontit. Onko verotuksellisesti edullisempaa purkaa ensin kuolinpesä ja myydä tontit sen jälkeen vai myydä tontit kuolinpesän nimissä?
 • Vaikuttaako asuminen ennen omistusta asumisaikaan?
  3.3.2016 Suku+Perhe
  Omistan pienen sijoitusasunnon. Aikuinen lapsenlapseni muuttaa asuntoon. Ajattelin testamentata asunnon hänelle. Vaikuttaako asuminen ennen omistusta asumisaikaan?
 • Miten asunto-osakkeen käypä hinta kirjataan perukirjaan?
  25.2.2016 Suku+Perhe
  Laadin parhaillaan perukirjaa. Kirjataanko perukirjaan velaton hinta vai käypä myyntihinta ja lainaosuus erikseen?
 • Kannattaako antaa ennakkoperintö?
  8.2.2016 Suku+Perhe
  Aiotko lahjoittaa omaisuutta lapsillesi jo elinaikanasi? Onko ennakkoperintö hyvä vaihtoehto?
 • Meneekö metsätilalahjasta ja -kaupoista veroa?
  4.2.2016 Suku+Perhe
  Isäni lahjoittaa meille lapsille yli 10 vuotta omistamansa metsätilan. Lahja jaetaan neljään osaan. Kaksi sisarusta haluaa ostaa kahden muun sisaren osuudet. Kannattaako odottaa vuosi, jotta välttyy luovutusvoittoverolta?
 • Mikä on perinnöksi saadun pörssiosakkeen hankintameno?
  14.1.2016 Suku+Perhe
  Perinnönjättäjä kuoli vuonna 1987. Perinnöksi jäi muun muassa pörssiosakkeita. Sain osakkeita omiin nimiini perinnönjaossa vuonna 2000. Minkä vuoden mukaan hankintameno määräytyy?

Mainos

Blogeissa

 • Boostia terveyden ja hyvinvoinnin vientiin
  Rajakangas
  Monet maat ovat hoito- ja hoivapalveluiden viennissä meitä paljon pidemmällä. Sosiaali- ja terveysalan kansainvälistyminen, osaamisen ja palveluiden vienti ulkomaille sekä asiakkaiden tuonti Suomee...
 • Maastrichtin sopimus: parasta ikinä?
  Ahtela
  Runsas 25 vuotta sitten, joulukuussa 1991 solmittiin Maastrichtin sopimus. Jälkikäteen arvioiden se on kenties merkittävin sopimus Euroopan unionin historiassa. Maastrichtissa perustettiin ”poliitt...
 • Kenestä Taloustaidon seuraava päätoimittaja?
  Marttinen
  On kulunut tasan 20 vuotta siitä, kun tammikuussa 1997 aloitin työni Taloustaidon päätoimittajana. Lähtökohta oli melko vaatimaton Jopa lehden omat ilmoitusmyyjät kutsuivat julkaisuamme ”talousleht...

Perintöverolaskuri


Paljonko perintöosasta menee veroa? Tutustu perintöverolaskuriin

Lahjaverolaskuri


Paljonko lahjasta menee veroa? Tutustu lahjaverolaskuriin

veronmaksajat.fi