veronmaksajat.fi

Perinnöt ja lahjat

 • Testamentin toissijaismääräys – miten määräys vaikuttaa perintöveroon?
  2.11.2017 Suku+Perhe
  Hautausmaa Vanhempieni omaisuus oli yhteistä, ja heillä oli avio-oikeus toistensa omaisuuteen. Testamentissa luki, että molempien kuoltua omaisuus jaetaan lain mukaan. Mitä tämä viimeksi mainittu lause vanhempieni keskinäisessä testamentissa tarkoittaa?
 • Voinko tehdä testamentin aviopuolisoni hyväksi?
  14.9.2017 Suku+Perhe
  Aviopari Voiko avioliitossa oleva pariskunta, jolla on yhteisiä lapsia, tehdä keskinäisen testamentin, jonka mukaan aviopuolison kuoltua leskelle jää täydellinen omistusoikeus kuolleen aviopuolisonsa kaikkeen omaisuuteen?
 • Verottajan lahjaverolinjauksesta kanneltu oikeuskanslerinvirastoon
  12.9.2017 Suku+Perhe
  Euroseteli Verohallinnon lahjaverotusta koskevasta salaisesta työmenettelyohjeesta on kanneltu oikeuskanslerinvirastoon. Asiasta kertoi tiistaina STT.
 • Milloin viimeistään haen muutosta 2017 kuolleen perintöverotukseen?
  24.8.2017 Suku+Perhe
  Hautausmaa Henkilö kuoli vuonna 2017. Perintöveropäätöstä ei ole vielä tehty. Mihin mennessä perillisen pitää tehdä oikaisuvaatimus perintöverotuksesta?
 • Mistä pankista nyt tallelokero?
  25.7.2017 Suku+Perhe
  tallelokero Pankit tarjoavat tallelokeroita asiakkailleen vuosi vuodelta vähemmän. Sopisiko vaihtoehdoksi asiakirjasäilytys pankin holvissa?
 • Miten vähennän omakotitalon hankintakulut?
  22.6.2017 Suku+Perhe
  Sain perinnöksi rahaa. Mikäli hankin perintönä saaduilla rahoilla omakotitalon vuokrauskäyttöön, voinko vähentää talon hankintaan menevät rahat pääomatulojen hankintakuluina?
 • Pitääkö perintövero maksaa kahteen kertaan?
  15.6.2017 Suku+Perhe
  Mieheni isä kuoli helmikuussa 2016. Mieheni kuoli äkillisesti saman vuoden toukokuussa. Perikuntaan kuulumme minä ja kaksi tytärtämme. Saimme viime joulukuussa perintöveropäätöksen mieheni isän perinnöstä. Tyttäreni saivat helmikuussa päätöksen, jossa mieheni isän perintö verotettiin toistamiseen. Voiko näin tehdä?
 • Milloin oikaisuvaatimus vuonna 2016 kuolleen perintöverotukseen pitää viimeistään tehdä?
  18.5.2017 Suku+Perhe
  Henkilö kuoli vuonna 2016, mutta perintöveropäätös tehtiin vasta vuonna 2017. Mihin mennessä perillisen pitää tehdä oikaisuvaatimus perintöverotuksesta?
 • Minä vuonna kuolinpesä tekee vähennyksen verotuksessa?
  11.5.2017 Suku+Perhe
  Kuolinpesä omistaa asunnon, joka on vuokralla. Asuntoon hankittiin uusi ilmalämpöpumppu tammikuussa 2017. Lasku maksettiin helmikuussa. Voinko vähentää tuon ilmalämpöpumpun kuolinpesän vuoden 2016 verotuksessa, vai pitääkö odottaa 2017 verotusta?
 • Kuka tekee vainajan perukirjan?
  7.4.2017 Suku+Perhe
  Lain mukaan jokaisesta kuolleesta suomalaisesta on tehtävä perukirja ja järjestettävä perunkirjoitus. Perukirja on mm. luettelo vainajan varoista ja veloista.
 • Maksaako kuolinpesä autokaupasta myyntivoittoveroa?
  23.3.2017 Suku+Perhe
  Vainajan auto on merkitty perunkirjaan pienemmästä summasta kuin siitä saadaan, kun se myydään kuolinpesälle. Meneekö kaupasta myyntivoittoveroa?
 • Alihintainen kauppa lähipiirissä? Setvi verot ennakkoon
  17.3.2017 Suku+Perhe
  Alihintainen kauppa perillisen tai perillisten kanssa tulee usein yhtenä vaihtoehtona harkintaan, kun suunnitellaan omaisuuden siirtämistä jo elinaikana jälkeläisille. Kauppa voi aiheuttaa yllättäviltäkin tuntuvia veroseuraamuksia.
 • Miten lasken lahjaksi saadun asunnon myyntivoiton?
  2.3.2017 Suku+Perhe
  Kiinteistö Sain lahjaksi asunto-osakkeen vuonna 2014. Se arvostettiin lahjaverotuksessa 90 000 euroon. Asunto oli vuokrattuna koko omistusaikani. Nyt myin sen 109 000 eurolla. Asunnon velaton hinta oli 125 000 euroa. Mistä lasken myyntivoiton?
 • Miten velka vaikuttaa kuolinpesässä?
  2.2.2017 Suku+Perhe
  Lainasin isälleni 6 000 euroa. Teimme lainasta velkakirjan. Isäni kuoli, ja velkaa jäi maksamatta takaisin 3 000 euroa. Saanko vähentää verotuksessa luovutustappiona tämän saamatta jääneen velan?
 • Ilmoittaako lahjoittaja lahjasta verottajalle?
  26.1.2017 Suku+Perhe
  Olen lahjoittanut vapaa-ajan kiinteistöni tyttärilleni. He ovat tulostaneet netistä lahjaveroilmoitukset ja täyttäneet ne asianmukaisesti. Pitääkö minun tehdä verottajalle ilmoitus lahjoituksesta?
 • Perintö- ja lahjaveron toimittamiseen jopa 10 vuotta lykkäystä
  29.12.2016 Suku+Perhe
  Verohallinto voi lykätä perintö- ja lahjaverotuksen toimittamista perustellusta syystä jopa kymmenellä vuodella, kun kuolinpesän osakas tai lahjansaaja on tehnyt asiasta hakemuksen. Muutos tulee voimaan vuoden 2017 alussa.
 • Miten perun testamenttini?
  15.12.2016 Suku+Perhe
  Olen tehnyt testamentin entisen ystäväni hyväksi. Haluaisin nyt perua koko testamentin. Onnistuuko tämä vain repimällä kyseinen asiakirja?
 • Miten perintöasunnon myyntivoittoa verotetaan?
  20.10.2016 Suku+Perhe
  Perin osuuden tätini asunto-osakkeesta. Kuolinpesää ei ole vielä jaettu. Olen kuullut, että perintöasunnosta ei tarvitse maksaa myyntivoittoveroa, jos on asunut asunnossa vähintään 2 vuotta. Asuin perimässäni asunnossa aikanaan 12 vuotta.
 • Koti tai omaisuutta ulkomailla? Hoida perintöasiat kuntoon
  17.10.2016 Suku+Perhe
  Aiotko viettää eläkepäiväsi muualla kuin Suomessa? Oletko hankkinut ulkomailta varallisuutta, jonka haluat jättää aikanaan perillisille haluamallasi tavalla? Muista, että Perinnönjaossa ei aina sovelleta lakeja siitä maasta, jonka kansalainen perinnön jättäjä on.
 • Hallitus esittää perintö- ja lahjaveron keventämistä
  6.10.2016 Suku+Perhe
  Perintö- ja lahjaverolakia ehdotetaan muutettavaksi siten, että verotusta kevennettäisiin veroasteikkojen kaikissa portaissa. Esitetyt kevennykset painottuisivat ensimmäisen veroluokan lahjaveroasteikkoon yritysten ja maatilojen sukupolvenvaihdosten edistämiseksi. Muutosten on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2017 alusta alkaen.

Blogeissa

Perintöverolaskuri


Paljonko perintöosasta menee veroa? Perintöverolaskuri kertoo - Kokeile!

Lahjaverolaskuri


Paljonko lahjasta menee veroa? Lahjaverolaskuri kertoo - Kokeile!

veronmaksajat.fi