veronmaksajat.fi

VATT: Suomi on keskikastia pörssiosakkeiden osinkojen verotuksessa

26.8.2014 Sijoitukset

Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) mukaan Suomi on pörssiosakkeiden osinkojen verotuksessa kansainvälistä keskitasoa tai jopa sen kevyemmällä puolella. VATT:in tutkimusjohtajan Seppo Karin laatimassa selvityksessä Viisas Raha -lehdelle ovat mukana Suomen lisäksi Pohjoismaat, EU:n suurimmat jäsenmaat sekä kolme suurta OECD:n jäsentä USA, Japani ja Kanada.  

Henkilöverotuksen vertailussa veroaste vaihteli maittain nollasta 48:aan. Keveimmän verotuksen maita olivat Viro, Italia ja Puola. Suomi sijoittui kahdeksanneksi listan keskivaiheille. Kireimmän verotuksen maita olivat Irlanti, Ranska ja Tanska.

Selvityksessä henkilöverotuksen vertailu kuvasi lähinnä suurituloisen sijoittajan osinkoverotuksen tasoa. Yleistysten tekeminen on Karin mukaan veroasteikkojen erilaisuuden vuoksi hankalaa.

Voitonjaon kokonaisveroasteen vertailussa Suomen verotus oli kolmanneksi kevein. Voitonjaon kokonaisveroasteessa tarkasteltiin sekä yhtiön että omistajan veroja.  Kevein verotus oli edelleen Virolla ja toiseksi kevyin Puolalla. Kireimmän verotuksen maita olivat USA ja Japani.

Seppo Kari muistuttaa, että viime vuosina osinkojen verotusta on Suomessa kiristetty yhteisöveron keventämisen yhteydessä. Karin mielestä toimet voivat olla perusteltuja, mutta niillä saattaa olla myös haitallisia vaikutuksia. Pääomatulojen ankara verotus voi ajaa sijoituksia ulkomaille ja vähentää verotuloja. Kiristyminen johtaa myös suorien osakesijoitusten suhteellisen nettotuoton  heikkenemiseen ja tämän sijoitusmuodon suosion vähenemiseen. 

Satu Alavalkama

 

 

 

Kommentit (2)
 
 • Esko Passila 28.8.2014 10:37
   
  Tällaiset vertailut ovat aivan turhanaikaisia, koska verokohtelu suurille-, keskisuurille-, pienille- ja yksinyrittäjille ovat aivan erilaiset. Kaiken lisäksi Suomessa on pakollisia palkkoihin sidottuja veronluonteisia maksuja enemmän kuin missään muualla. Jopa EU:n sisällä verotuksen rakenteet ja kulttuurit ovat täysin erilaisia, joten yksiselitteisen vertailun tekeminen on täysin mahdotonta.
  Ilmoita asiaton viesti
 • Onni Viljamaa 13.9.2017 22:29
   
  Olisi kannattanut tehdä kattava kansainvälinen vertailu: esim. OECD-maita on 35, joista valtaosassa on matalampi pörssiosakkeiden osinkojen verotus kuin Suomessa. 20 maata on pudotettu vertailusta pois ja mukaan on valittu erittäin osuvasti juuri ne harvat maat joissa pääomaverotus on Suomen tasoa tai kireämpää. Lisäksi OECD:n ulkopuolisissa maissa on usein pääomavero jopa 0%.
  Ilmoita asiaton viesti

Kommentoi!
Nimesi Sähköpostiosoitteesi
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan yhdeksän ynnä neljä?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogeissa

 • Suomi täyttää 101 vuotta – miten olemme yhä erilaisia?
  Lehtinen
  Mitä suomalaisuus on? Ensiksi vanhoja vastauksia: suomalaisuus on lukuisien sotien ja kriisien karaisemaa realismia ja sitkeyttä, tinkimätöntä luterilaista työmoraalia, omintakeista kieltä ja kultt...
 • Talous vahvistuu epävarmuuden varjoissa
  Palola
  Vuodet eivät ole veljiä keskenään, vaikka pitkään näin näytti olevan, kun asioita tarkastelee talouden näkökulmasta. Alkanut vuosi on startannut menneitä vuosia huomattavasti onnellisempien tähtien...
 • Lentoradasta totta? Rata sysäisi Hämeenlinnan kasvuun
  Metsola
  Lentorata on Tampereen pormestarin Lauri Lylyn ja Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren ajama kaukoliikennerata, joka yhdistäisi Helsinki-Vantaan lentoaseman kaukojunaliikenteeseen. Rata kulkisi pä...

veronmaksajat.fi