veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

RAHAT

Syksyn opintolainaa voi nostaa 1.8.

Syksyn opintolainaa voi nostaa 1.8.
19.7.2016

Kela on lähettänyt lukuvuoden 2016–2017 lainatakauspäätökset opiskelijoille. Opintolainan ensimmäisen erän voi nostaa pankista elokuun alusta alkaen.

Lukuvuoden 2016–2017 lainatakauspäätökset on lähetetty Kelasta noin 96 000 opiskelijalle. Tavallisin opintolainamäärä on 400 euroa kuukaudessa. Lukuvuoden aikana opiskelija voi saada opintolainaa 3 600 tai 4 000 euroa, Kela tiedottaa.

Lainatakauksen saaja voi itse päättää, nostaako hän opintolainaa ja kuinka paljon. Opiskelijan on sovittava opintolainan nostamisesta pankin kanssa.

Opintolainaa kannattaa nostaa, sillä korkotaso on nyt ennätyksellisen matala.Keväällä nostettujen uusien opintolainojen keskikorko oli 0,8–0,9 prosenttia. Suomen Pankin tilastojen mukaan opintolainojen korot eivät ole koskaan aikaisemmin olleet näin alhaalla.

Opintolainan käyttökelpoisuutta on lisätty opintotuen muutoksilla. Opiskelijan maksama 1% korko-osuus on poistettu, eli korot pääomitetaan kokonaisuudessaan opintotukiaikana.

Myös opintolainan korkoavustuksen tulorajoja on korotettu. Jos opintonsa päättänyt lainansaaja on pienituloinen, Kela voi maksaa opintolainan korot korkoavustuksena.

Merkittävin opintolainamuutos koskee uusia korkeakouluopiskelijoita. Jos 1.8.2014 tai sen jälkeen ensimmäiset korkeakouluopintonsa aloittava korkeakouluopiskelija suorittaa tutkintonsa määräajassa, Kela voi maksaa osan hänen opintolainastaan opintolainahyvityksenä. Suoraan pankille maksettava hyvitys voi olla jopa kolmasosa opiskelijan opintolainasta.

Vanhat korkeakouluopiskelijat voivat saada lähes vastaavan edun verotuksen opintolainavähennyksenä.

Satu Alavalkama

Lisätietoa opintolainapäätöksistä Kelan sivuilla

 

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.