veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

RAHAT

Osakesäästötilin siirto toiselle palveluntarjoajalle maksaa aina

Osakesäästötilin siirto toiselle palveluntarjoajalle maksaa aina
28.9.2020

Osakesäästötilin voi avata Nordnetissä, Nordeassa, Danske Bankissa ja Mandatum Trader Saxo-pankin kaupankäyntipalvelussa. Sijoittajien suosiosta kilpailevat välittäjät eivät veloita tilin avaamisesta.

Yhteistä on sekin, että osakesäästötiliä käyttävät sijoittajat tekevät arvopaperikauppansa samoilla hinnoilla kuin muutkin sijoittajat. Kummillekin on aika ajoin tarjolla kampanjahintoja tai jollekin asiakasryhmälle suunnattuja erikoisetuja.

Eroja osakesäästötilin siirtohinnoissa

Eroja palveluntarjoajien välille syntyy, jos tilin haluaa lopettaa tai siirtää sen toiselle palveluntarjoajalle.

  • Tilin sulkeminen on maksullista ainoastaan Nordnetissä.
  • Tilin siirtämisestä kilpailijalle sen sijaan veloittavat kaikki. Hinta vaihtelee Danske Bankin sadasta eurosta Nordean 40 euroon. Tällä hinnalla siirtyvät kotimaiset osakkeet, rahavarat ja saldotiedot.

Ulkomaisten osakkeiden siirrostaveloitetaan erikseen. Hinnat vaihtelevat Mandatumin 20 eurosta Nordean 68 euroon osakelajia kohti. Erilajisia ovat saman yhtiön osakkeet, joilla on esimerkiksi erilainen oikeus osinkoihin. Kuluilta välttyy, jos myy osakkeet ennen siirtoa.

Välittäjillä on myös oikeus periä tilin lopettamiseen liittyvät todelliset kulut. Niitä voi syntyä esimerkiksi ulkomaisten säilyttäjäpankkien tai arvopaperikeskusten toimenpiteistä.

Suomen Osakesäästäjien keskuudessa keväällä tehdyn tutkimuksen perusteella osakesäästötilin avanneet sijoittajat ovat yleisesti ottaen melko tyytyväisiä tiliensä hinnan ja laadun suhteeseen.

Vastaajien suosikki on Nordnet, jonka osakesäästötilin oli valinnut 63 prosenttia vastaajista. Nordnetin asiakkaat olivat myös keskimääräistä tyytyväisempiä palvelunsa hinnan ja laadun suhteeseen.

Osakesäästötilin kuluja  

  Danske Bank Mandatum Trader (Saxo-pankin palvelu) Nordea  Nordet
Tilinavauskulut 0 e 0 e 0 e 0 e
Säilytyskulut e/kk 2 e 1) 0 3e 0-1,95 e/kk 2) 0 e
Kaupankäynnin
kulut
Sama kuin 
AOS-
tilillä
Sama kuin 
AOS-
tilillä
Sama kuin 
AOS-tilillä
Sama kuin 
AOS-tilillä
Tilin sulkeminen 0 e 0 e 0 e 50 e
Tilin siirto toiselle
palveluntarjoajalle 
100 e 50 e 40 e 50 e
Kotimaisten osakkeiden
siirto/osakelaji
0 e 0 e 0 e 0 e
Muiden pohjoismaisten
osakkeiden siirto/osakelaji
50 e 20 e 68 e 30 e
Muiden osakkeiden
siirto/osakelaji
50 e 20 e 68 e 50 e

Lähde: Välittäjät

AOS-tili = arvo-osuustili. Osakesäästötiliä käyttävät sijoittajat tekevät arvopaperikauppansa samoilla hinnoilla kuin muutkin sijoittajat. Hintaan vaikuttaa pitkälti se, millaisia arvopaperikauppoja tekee.

1) Dansken kaupankäynti 2 e/kk sisältää säilytyksen.

2) Maksuton, jos vähintään yksi maksullinen kauppa/vuosineljännes.

VERTAILE! Osakekaupan kuluissa tuntuvia eroja, lue koko juttu syyskuun Taloustaidosta. Voit lukea artikkelin myös näköislehdestä, jos olet rekisteröitynyt verkkopalvelujemme käyttäjäksi.

Helena Ranta-aho

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti