veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

RAHAT

Opiskelijan verotus muuttuu

Opiskelijan verotus muuttuu
5.1.2015

Opintotuen muutos poistaa kokonaan opintolainan korkojen vähennysoikeuden vuoden 2015 verotuksesta lähtien.

Opiskelija Kuva Istockphoto.com

Verotuksen keinoin opiskelijoita on tuettu opintolainan korkovähennyksellä ja opintolainavähennyksellä. Syksyllä 2005 tai sen jälkeen opintonsa aloittaneet ovat saaneet ja saavat edelleenkin opintolainavähennyksen.

Opintolainavähennys tehdään veroista. Vähennyksen kokonaismäärä on 30 % siitä summasta, jolla vähennyksen oikeuttava opintolaina ylittää opintojen päättyessä 2 500 euroa. Vähennys tehdään sitä mukaan kuin opintolainaa maksetaan valmistumisen jälkeen takaisin.

Kela laskee opintolainavähennyksen valmiiksi verottajaa varten. Edellytyksenä on, että opintoihin käytetty aika on ylittänyt suositusajan enintään kahdella vuodella.

Opintolainavähennystä ei enää myönnetä 1.8.2014 tai sen jälkeen opintonsa aloittaneille. Uudet opiskelijat saavat aikanaan hyväkseen opintolainahyvityksen. Opintolainahyvityksen edellytyksenä on, että opinnot on suoritettu tavoiteajassa ja että opiskelija on ottanut opintolainaa. Valmistumisen jälkeen Kela maksaa suoraan pankille osan, enimmillään kolmanneksen opintolainan lyhennyksistä.

Taloustaito 12/2014

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.