veronmaksajat.fi

Uudisasuntojen kauppa jatkunut hirmuisena

6.11.2017 Koti

Uudisasunnot ovat edelleen menneet kuin kuumille kiville. Syyskuussa uudisasuntoja myytiin yli 22 prosenttia enemmän kuin syyskuussa vuosi sitten, kertovat Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton KVKL:n tilastot. Vanhojen asuntojen myynti väheni hieman omakotitaloja lukuun ottamatta.

Koko kuluvan vuoden aikana uudisasuntojen kauppa on kasvanut ällistyttävät 48 prosenttia. Vanhojen asuntojen kauppa on lisääntynyt vaatimattomat pari prosenttia.

Talous ja työllisyys kehittyvät nyt mukavasti, muuttoliike jatkuu ja kuluttajat ovat valoisalla mielellä. Siksi KVKL:n toimitusjohtaja Jukka Malila uskoo, että asuntomarkkinat kehittyvät suotuisasti, ellei taloudessa kohdata yllättäviä sokkeja.

Kiinteistönvälittäjien arjessa näkyy merkkejä vanhojen asuntojen kaupan piristymisestä. Esimerkiksi Kiinteistömaailmassa syksy on ollut vilkkaampi kuin viime vuonna.

Yksiökauppa on ollut kiivasta jo pitkään, mutta Kiinteistömaailmassa on huomattu, että pääkaupunkiseudulla ostajia ovat alkaneet kiinnostaa myös kaksiot. ”Yksiöt menevät paljolti sijoittajille. Nyt myös kuluttajat ovat tulleet markkinoille, ja he etsivät kaksioita ja isompia asuntoja omaksi kodikseen”, toimitusjohtaja Erkki Heikkinen kertoo.

Tilastokeskus kertoo, että heinä-syyskuussa vanhojen asuntojen hinnat nousivat pääkaupunkiseudulla 2,6 % vuotta aiemmasta. Muualla Suomessa hinnat keskimäärin laskivat 0,4 %.

Huoneistokeskuksen mukaan syyskuussa vanhojen kaksioiden hinnat nousivat koko maassa. Kaupungeista kaksioiden hinnannousu oli vauhdikkainta (yli 20 %) Lappeenrannassa, Vaasassa ja Turussa.

Kuvasta ilmenee, miten vanhojen kaksioiden hinnat ovat kehittyneet Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Vaasassa, Joensuussa, Mikkelissä, Jyväskylässä ja Kotkassa.

Asuntojen hinnat, kaksiot e/m2

Ulla Simola

Kommentit (1)
 
 • mauri waenerberg 6.11.2017 17:47
   
  Onko otsikon laatija todella paneutunut asiaan. Kiinnostavaa olisi tietää, paljonko uustuotannosta on myymättä, vrt viime vuosi, paljonko uustuotannosta on jouduttu dumppaamaan sijoitusyhtiöille. Mikä on tilanne Helsingin ulkopuolella. Lehden uskottavuus kärsii iltapäivälehtien otsikkotyylistä.
  Ilmoita asiaton viesti

Kommentoi!
Nimesi Sähköpostiosoitteesi
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan yksi ynnä kuusi?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogeissa

 • Suomi täyttää 101 vuotta – miten olemme yhä erilaisia?
  Lehtinen
  Mitä suomalaisuus on? Ensiksi vanhoja vastauksia: suomalaisuus on lukuisien sotien ja kriisien karaisemaa realismia ja sitkeyttä, tinkimätöntä luterilaista työmoraalia, omintakeista kieltä ja kultt...
 • Talous vahvistuu epävarmuuden varjoissa
  Palola
  Vuodet eivät ole veljiä keskenään, vaikka pitkään näin näytti olevan, kun asioita tarkastelee talouden näkökulmasta. Alkanut vuosi on startannut menneitä vuosia huomattavasti onnellisempien tähtien...
 • Lentoradasta totta? Rata sysäisi Hämeenlinnan kasvuun
  Metsola
  Lentorata on Tampereen pormestarin Lauri Lylyn ja Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren ajama kaukoliikennerata, joka yhdistäisi Helsinki-Vantaan lentoaseman kaukojunaliikenteeseen. Rata kulkisi pä...

veronmaksajat.fi