veronmaksajat.fi

Palkka ja OVE: verotus suosii yhdistelmää

11.9.2017 Eläke+Ikä

Osittainen varhennettu vanhuuseläke OVE on yhdessä palkan kanssa verotuksellisesti edullisempi kuin pelkkä palkka tai eläke. Jos harkitset OVE:lle siirtymistä, selvitä kuitenkin myös muut kuin verovaikutukset. 

Osittainen varhennettu vanhuuseläke korvasi vuoden 2017 alussa osa-aikaeläkkeen. Tämän jälkeen ei enää ole voitu hakea tai myöntää osa-aikaeläkkeitä. Vuoden 2017 alkuun mennessä myönnetyt osa-aikaeläkkeet jatkuvat kuten ennenkin.

OVE:a saavalla henkilöllä ei ole minkäänlaisia rajoituksia siinä, miten paljon hän voi tehdä työtä tai saada palkkaa. OVE:n aikana tehty työ kerryttää omaa lopullista vanhuuseläkettä: alle 63-vuotiaille 1,7 % ja sen jälkeen 1,5 % ansioista vuodessa.

Palkan ja eläkkeen verotuksessa eroja

Verottajaa kiinnostaa lähtökohtaisesti ansiotulojesi määrä. Ansiotuloiksi lasketaan sekä palkka- että eläketulot. Palkka- ja eläketuloja kohdellaan kuitenkin osin eri lailla verotuksellisesti.

Keskeisimpinä eläketuloja koskevina eroina palkkatuloihin nähden voidaan mainita eläketulovähennykset ja eläketulon lisävero. Eläketulojen verotus poikkeaa palkkatulojen verotuksesta myös siten, että eläke- ja työttömyysvakuutusmaksuja peritään vain palkkatulosta.

Karkeasti voidaan sanoa, että eläketulojen verotus on työtulojen vero- ja maksurasitukseen nähden huomattavasti keveämpää pienillä, noin 1 000 euron kuukausittaisilla eläketuloilla kuin vastaavilla palkkatuloilla.

Vastaavasti kaikkein suurimmista eläkkeistä maksetaan prosentuaalisesti veroa hieman enemmän kuin palkkatuloista, kun kuukausittainen palkka tai eläke ylittää noin 6 000 euroa.

Tilanne muuttuu, kun ansiotulot koostuvat molemmista. Eri vähennysten ja säännösten vaikutus verojen laskemiseen monimutkaistuu.

Nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että palkan ja eläkkeen yhdistelmä on verotuksellisesti kevyempi kuin tilanne, jossa ansiotulo koostuu pelkästään jommastakummasta. OVE:na saatu tulo lasketaan eläketuloksi.

Janne Kalluinen

Syyskuun Taloustaito ilmestyy keskiviikkona. Voit lukea näköislehdestä jo tänään Veronmaksajien ekonomisti Janne Kalluisen laatiman artikkelin Palkan ja OVE:n verotuksesta. Jutussa on esimerkkejä, joista selviää muun muassa, miten verotetaan Mattia, joka saa palkkaa ja eläkettä yhteensä 3 000 euroa. Voit lukea näköislehteä, jos olet rekisteröitynyt Veronmaksajien jäsenpalvelun käyttäjäksi. Rekisteröidy jäsenpalvelun käyttäjäksi.

Kommentit (0)
 

Kommentoi!
Nimesi Sähköpostiosoitteesi
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan kuusi ynnä seitsemän?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogeissa

 • Suomi täyttää 101 vuotta – miten olemme yhä erilaisia?
  Lehtinen
  Mitä suomalaisuus on? Ensiksi vanhoja vastauksia: suomalaisuus on lukuisien sotien ja kriisien karaisemaa realismia ja sitkeyttä, tinkimätöntä luterilaista työmoraalia, omintakeista kieltä ja kultt...
 • Talous vahvistuu epävarmuuden varjoissa
  Palola
  Vuodet eivät ole veljiä keskenään, vaikka pitkään näin näytti olevan, kun asioita tarkastelee talouden näkökulmasta. Alkanut vuosi on startannut menneitä vuosia huomattavasti onnellisempien tähtien...
 • Lentoradasta totta? Rata sysäisi Hämeenlinnan kasvuun
  Metsola
  Lentorata on Tampereen pormestarin Lauri Lylyn ja Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren ajama kaukoliikennerata, joka yhdistäisi Helsinki-Vantaan lentoaseman kaukojunaliikenteeseen. Rata kulkisi pä...

veronmaksajat.fi