veronmaksajat.fi

Virvoitusjuomavero tuoremehusta?

12.9.2017 Arki

Kuluttajat eivät tiedä, mistä juomista maksetaan virvoitusjuomaveroa. Tämä käy ilmi Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton kyselystä.

Lähes jokainen suomalainen (97 %) tietää, että limsoista maksetaan virvoitusjuomaveroa. Vero kohdistuu myös muihinkin juomiin kuin limsoihin. Vain 12 prosenttia suomalaisista tietää, että esimerkiksi marjasmoothiessa on virvoitusjuomavero.

Virvoitusjuomavero koskee kattavasti myös vesiä, mutta ei esimerkiksi kahvia ja teetä. Vain joka kymmenes suomalainen tietää, että lähdevedestä maksetaan virvoitusjuomaveroa. Vero peritään myös kivennäisvesistä. Tämän tiesi 44 prosenttia kyselyn vastaajista.

”Tulokset eivät yllätä, sillä mistään ei ole saatavilla tarkkaa tietoa siitä, mistä kaikista tuotteista kannetaan virvoitusjuomavero. Vero pohjautuu muutamiin tullinimikkeisiin", sanoo Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton toimitusjohtaja Elina Ussa. Hänen mukaansa on tulkinnanvaraista, mikä juoma kuuluu veronalaiseen nimikkeeseen ja mikä ei. 

Vastaajista 37 prosenttia oli selvillä siitä, että alkoholittomat oluet kerryttävät virvoitusjuomaveroa. Joka viides vastaaja tiesi, että myös mehutiivisteet lisäävät verokertymää. Ainoastaan 15 prosenttia vastaajista tiesi, että myös tuoremehuista maksetaan virvoitusjuomaveroa.

Sokeripitoisten virvoitusjuominen valmistevero 22 senttiä litralta. Sokerittomien virvoitusjuomien ja vesien valmistevero on 11 senttiä litralta. Virvoitusjuomien verotuotto oli 144 miljoonaa euroa vuonna 2016.

 • Sokeripitoisten virvoitusjuominen valmistevero 22 senttiä litralta.
 • Sokerittomien virvoitusjuomien ja vesien valmistevero on 11 senttiä litralta. 
 • Virvoitusjuomien verotuotto oli 144 miljoonaa euroa vuonna 2016. 

Virvoitusjuomien verotus

Minna Petäinen

Kommentit (0)
 

Kommentoi!
Nimesi Sähköpostiosoitteesi
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan yksi ynnä seitsemän?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Mainos

Blogeissa

 • Tuloerot vain yksi talouden mittari
  Kopra
  Tuloerojen kehityksestä on keskusteltu tänäkin syksynä ahkerasti. Sipilän hallituksen politiikka on tässä suhteessa todettu tuloeroja lisääväksi, siinä missä Kataisen-Urpilaisen hallituksen linja o...
 • Finanssivalta vaihtuu – sukupolvi ei
  Oksanen
  Suomi on pieni maa, vaikka puhuttaisiin isoista toimialoista. Hyvin rajattu joukko miespuolisia nimiä pyörii spekulaatioissa, kun valta vaihtuu maan suurimmissa finanssitaloissa. OP-ryhmä nimitti u...
 • Keskuspankit vähentävät elvytystä: Oletko varautunut korkojen nousuun?
  Lehtonen
  Kun USA:n keskuspankki (FED) aloitti ensimmäisenä epätavalliset rahapolitiikan keinot finanssikriisin puhjettua, harva ajatteli, että vajaa kymmenen vuotta sen jälkeen käytännössä kaikki keskeiset ...

veronmaksajat.fi