veronmaksajat.fi

Suojaudu vakoiluohjelmilta – tietojen kalastelu yleistyy

31.10.2017 Arki

Harkitse tarkasti, mihin verkkopalveluihin mitäkin yksityistietoja luovutat. Käyttäjätunnukset ja salasanat, pankkitunnukset, tiedot maksuvälineistä ja pankkitileistä, henkilötiedot, liikesalaisuudet ja muut yksityistiedot ovat rikollisille rahanarvoisia. 

Verkkokaupassa tilaus toki käy muuutamalla hiiren klikkauksella, jos kauppaan säilöö maksuvälineen tiedot, mutta yhtä helppoa tilaaminen on salasanan urkkineelle rikolliselle. Tarkasta luottokorttien ja muiden maksuvälineiden tapahtumat säännöllisesti.

Kaksivaiheinen tunnistus on pelkkää salasanaa turvallisempi. Keksi palveluihin eri salasanat, niin yhden salasanan paljastuminen ei avaa pääsyä muualle.

Mikä on identiteettivarkaus?

Identiteettivarkaus tarkoittaa henkilön yksityistietojen hankkimista ja hyväksi käyttämistä luvatta. Rikollinen voi esimerkiksi tehdä ostoksia uhrin lukuun ja anastaa varoja sieppaamillaan tunnuksilla ja luottokorttien tiedoilla.

Muun muassa vakoiluohjelmat onkivat luottamuksellisia tietoja rikollisten käyttöön. 

Älä lähetä yksityistietoja suojaamattomassa sähköpostissa edes tutulle. 

Kaksivaiheinen tunnistus on pelkkää salasanaa turvallisempi. Keksi palveluihin eri salasanat, niin yhden salasanan paljastuminen ei avaa pääsyä muualle.

Salasanat voi säilöä turvallisesti pin-koodilla suojattuun holvisovellukseen, joka toimii tietokoneessa, tabletissa ja älypuhelimessa. Sovellus auttaa luomaan vaikeasti arvattavat salasanat, joita ei tarvitse itse muistella. Hyvä salasanasäilö on esimerkiksi F-Secure Key.

Turvallinen verkkoyhteys

Tee verkko-ostoksia ja hoida pankkiasioita ja luottamuksellisia liikeasioita ainoastaan turvalliseksi tietämäsi verkkoyhteyden kautta. Kirjaudu verkkokauppaan ja pankkiin selaimeen tallentamastasi linkistä – älä äkkiä katsoen aidon näköisen sähköpostin linkistä. Lukon kuva selaimessa ja ”https:” osoitteessa merkitsevät salattua yhteyttä, jota on vaikea salakuunnella.

Avointen langattomien wlan-palvelupisteiden tietoliikennettä on helppoa salakuunnella. Tuntemattoman hotellin- ja kahvilanpitäjän laitteisiin ei kannata luottaa. Hakkeroitu takahuoneen tietoliikennelaite voi siepata tunnukset ja salasanat tai ohjata yhteytesi aidon näköiselle huijarisivustolle tavoittelemasi verkkokaupan tai pankin sijaan.

Turvaohjelma omaan koneeseen

Epämääräinen verkkoyhteys muuttuu turvalliseksi vpn-turvaohjelmalla (Virtual Private Network). Oma tietokone ja mobiililaite luovat turvallisen salatun yhteyden luotettavaan vpn-palveluun, mistä bitit jatkavat internetiin. Vpn-sovellus palveluineen muutamalle laitteelle maksaa viitisen  euroa kuukaudessa.

Käsittele luottamuksellisia tietoja ainoastaan varmasti turvalliseksi tietämälläsi laitteella. Vpn ei muuta hakkeroitua tietokonetta turvalliseksi. 

Älä kerro itsestäsi

Muun muassa terveystiedot, raha-asiat, seksuaalisuus ja tulevaisuuden suunnitelmat ovat useimpien mielestä yksityisasioita. Silti olemme uskomattoman avomielisiä esittäessämme kysymyksiä hakupalveluille, surffatessamme ”ilmaisilla” sivustoilla ja hyödyntäessämme netin palveluita. Paljastamme huomaamattamme itsemme tekoälylle, joka analysoi, yhdistää ja profiloi tiedot.

Oma lukunsa ovat treffipalvelut, joihin tallennettuja tietoja päätyy joskus vääriin käsiin tietomurtojen vuoksi.

”Ilmaisen” verkkolehden selailu välittää mainostajille tiedot, mitä juttuja luet eli mikä kiinnostaa.   Profilointia perustellaan sillä, että surffailijalle halutaan näyttää häntä kiinnostavia mainoksia.

Erään tavallisen surffaajan turvaohjelma rekisteröi vuodessa 175 000 seurantayritystä. Miljoonien ihmisten tietomassoista päätellään lainalaisuuksia ja salaisuuksia. Tekniikkaa kutsutaan nimellä big data.

Profilointia voidaan hyödyntää myös rikollisiin tarkoituksiin. Rikollisen tekoäly osaa esimerkiksi luoda uskottavan tuntuisia kalasteluviestejä. 

Näin vaikeutat seurantaa

 • Hanki hyvä vpn-turvaohjelma selauksen suojineen.
 • Käytä laajakaistaliittymää, jonka niin sanottu ip-osoite vaihtuu tiuhaan (esimerkiksi mobiilidata).
 • Älä kirjaudu verkkopalveluun, kun teet hakuja.
 • Ota käyttöön selaimen yksityistila (in private). 

Vesa Ylä-Jääski

Mitä tiedät kiristysohjelmista ja tietoturvahyökkäyksistä? Lue lokakuun Taloustaidosta artikkeli Ikävä vai kamala kaappaus? Voit lukea artikkelin myös näköislehdestä.

Kommentit (0)
 

Kommentoi!
Nimesi Sähköpostiosoitteesi
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan yksi ynnä kaksi?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogeissa

 • Suomi täyttää 101 vuotta – miten olemme yhä erilaisia?
  Lehtinen
  Mitä suomalaisuus on? Ensiksi vanhoja vastauksia: suomalaisuus on lukuisien sotien ja kriisien karaisemaa realismia ja sitkeyttä, tinkimätöntä luterilaista työmoraalia, omintakeista kieltä ja kultt...
 • Talous vahvistuu epävarmuuden varjoissa
  Palola
  Vuodet eivät ole veljiä keskenään, vaikka pitkään näin näytti olevan, kun asioita tarkastelee talouden näkökulmasta. Alkanut vuosi on startannut menneitä vuosia huomattavasti onnellisempien tähtien...
 • Lentoradasta totta? Rata sysäisi Hämeenlinnan kasvuun
  Metsola
  Lentorata on Tampereen pormestarin Lauri Lylyn ja Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren ajama kaukoliikennerata, joka yhdistäisi Helsinki-Vantaan lentoaseman kaukojunaliikenteeseen. Rata kulkisi pä...

veronmaksajat.fi