veronmaksajat.fi

KOTI

Korot voivat iskeä ikävästi keväällä asuntomarkkinoilla

Korot voivat iskeä ikävästi keväällä asuntomarkkinoilla
16.2.2023

Kun korkojen pitkä kooma viime vuoden alussa päättyi, käyrät kääntyivät tosi jyrkkään nousuun.

Vuosi sitten asuntolainojen yleisin viitekorko 12 kuukauden euribor oli nollan alapuolella ja velalliset maksoivat lainastaan pelkkää pankin marginaalia. Tämän vuoden helmikuun alussa euribor kiipesi yli 3,4 prosentin.

Muutos on asuntovelallisille huima.

Osalla velallisista muutos on kuitenkin vasta edessä. Jos lainan korontarkistuspäivä oli viime vuonna alkukeväästä, on saanut nauttia edelleen nolla- tai lähes nollakorosta. Tänä keväänä luvassa on iso loikkaus ylöspäin korossa ja lainan kuukausimaksussa.

Euriborin nousun on ennustettu jatkuvan vielä. Keväästä voi tulla kuluttajille tiukka, eikä korkojen nousu ainakaan helpota sitä. Jos ei ole asuntolainaa, on ehkä taloyhtiölainaa, jonka korko myös nousee. Jos on molempia, saa kaivaa kukkaronpohjia syvältä. Puhumattakaan, jos on lisäksi muuta lainakuormaa esimerkiksi sijoitusasunnosta.

Kuvio kertoo, miten asuntolainasta maksettava kuukausierä on kolmen viime vuoden kuluessa muuttunut, kun lainan viitekorkona on joko 12 kuukauden tai 3 kuukauden euribor tai laina on sidottu 3 vuoden kiinteään korkoon. Lähde: Suomen Rahatieto

Esimerkkilaina: 100 000 e, laina-aika 20 vuotta, nostettu helmikuusa 2020, annuiteettilaina (kk-erä muuttuu, jos lainan korko muuttuu). Marginaalina uusien asuntolainojen keskimarginaali nostoajankohtana. Kk-maksu ei sisällä pankin laskutuspalkkiota. 

Esimerkkilainasta maksettava kuukausierä helmikuussa 2023:

Viitekorko  3 v kiinteä 12 kk euribor 3 kk euribor 5 v kiinteä
Kk-erä 469 e 434 e 518 e 475 e
Lainaa jäljellä 86 486 e 85 548 e 85 754 e 86 641 e

Taloyhtiöiden hoitokulujen nousu voi merkitä sitä, että kevään yhtiökokouksissa joudutaan tekemään reippaita korotuksia myös hoitovastikkeisiin.

Kaikki muukin on kallistumassa. Inflaation uskotaan vähitellen hellittävän, mutta se merkitsee vasta kuluttajahintojen nousun hidastumista, ei hintojen laskua. Palkankorotuksia lienee luvassa monella alalla, mutta ei niin paljon, että niillä saataisiin kurottua inflaatiota kiinni.

Viime vuoden loppupuolella asuntokauppa väheni ja asuntojen hinnat lähtivät laskuun. Onko korkojen nousu hyydyttänyt asuntokaupan? Ei ole, vastaa Taloustaidon podcastissa Kiinteistömaailma Oy:n toimitusjohtaja Risto Kyhälä. Hän arvioi, että enemmän merkitystä on rajulla inflaatiolla ja energiakriisillä. ”Ne piinaavat suomalaista perhettä nyt, ja se näkyy asuntomarkkinoilla.”

”Moni meistä on tottunut nykyistä paljon kovempaankin lainakorkoon. Asuntomarkkinoille tärkeintä on ihmisten luottamus Suomen ja oman talouden kestävyyteen – ennen kaikkea huoli omasta työpaikasta”, Risto Kyhälä sanoo.

Toistaiseksi työllisyystilanne on onneksi pysynyt vakaana. 

Ulla Simola

TALOUSTAITO PODCAST! Energiakriisi ja sähkön hinnan raju nousu ovat osa isoa muutosta, joka hiljensi asuntokaupan vuoden 2022 lopulla. Mitä nyt on edessä asuntomarkkinoilla? Vilkastuuko kauppa vai laskevatko hinnat? Olisiko vihdoin sopiva hetki hankkia ensiasunto? Vieläkö uudisasunnot kiinnostavat?  Taloustaidon Ulla Simola kysyy, Kiinteistömaailma Oy:n toimitusjohtaja Risto Kyhälä vastaa. 

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti