veronmaksajat.fi

KOTI

Ilmaiset sähköpostit: hyviä, mutta kaikkea et maksutta saa

Ilmaiset sähköpostit: hyviä, mutta kaikkea et maksutta saa
18.10.2022

Erilaiset pikaviestimet tulevat ja menevät. Sähköposti sen sijaan on vakiintunut sähköinen viestin, jota ilman digimaailmassa ei pärjää. Vertailimme viittä suomeksi tarjottavaa, selainkäyttöistä ilmaissähköpostia.

Jokainen tutkailemamme palvelu toimii sinällään asiallisesti ja on siten varteenotettava vaihtoehto postihommiin. Käytettävyys on jokseenkin samaa, hyvää tasoa.

Kisan tasaisuudesta kertoo jotain se, että kokonaisluvuiksi pyöristäen jokaisen palvelun arvosana olisi ollut sama neljä (asteikkona 1–5).

Vahvuuksista ja kehittämiskohteista löytyy kuitenkin pieniä eroavaisuuksia.

Ykkössijan jakavat Googlen Gmail ja Microsoftin Outlook.com ovat kumpikin monipuolisia, suosittuja ratkaisuja. Niiden tarjoamassa yksityisyyden suojassa – ja siitä kertomisessa – ei kuitenkaan ole hirveästi kehumista. Toisaalta, koska ne myyvät mainostilaa, ne ovat myös hyvää bisnestä ja palveluiden jatkuvuus on siten oletettavasti turvattu.

Kolmanneksi sijoittuneen Yahoon valttina on sen järkyttävän suuri yhden teratavun tallennustila. Se on yli 60 kertaa enemmän kuin kärkikaksikolla.

Tutanota on ykkösvalinta, jos tietoturva ja yksityisyys ovat tärkeitä.

Kotimaisen Meiliboxi.fi:n kohtaloksi jäi vertailun viimeinen sija, joskin niukalla erolla. Tunnelmaa latistaa lähinnä nimetön ylläpito – käyttäjä ei viime kädessä tiedä, kuka hänen posteistaan vastaa.

Hännänhuippukaksikon tallennustila oli vertailun selvästi niukin, yksi gigatavu.

ARVIOT ILMAISISTA SÄHKÖPOSTEISTA

Outlook.com panee Googlelle kampoihin

Arvosana 4

Jos on tullut tuijoteltua pöytäkoneen Outlookia, tuntee olonsa kotoiseksi Outlook.comin äärellä. Joskin mukana on pikku bugeja, joiden olisi luullut ajan myötä hioutuneen pois. Rekisteröityminen jää aluksi jumiin.

Ensikäyttökerta Android-selaimella poikii virheilmoituksia. Suomenkielinen käyttöliittymä vaihtuu tuntemattomasta syystä osittain englanninkieliseksi.

Muuten Outlook.com on ilmaispostien aatelia. Tilaa ja ominaisuuksia on reilusti ja isotkin tiedostot liikkuvat nätisti. Mainontaa toki kohdistetaan käyttäjätietojen perusteella, mutta ilmeisesti miedommin kuin Gmailissa. Asetuksia voi rukata yksityisyyden maksimoimiseksi.

Microsoftin ilmaisposti erottuu edukseen tukitoiminnoillaan. Verkosta löytyy apua ja ohjeita suomeksikin reippaasti. Viime kädessä voi pirauttaa suomenkieliseen tukipuhelimeen.

Gmail – lähes kaikkea paitsi yksityisyyttä

Arvosana 4

Googlen ilmaispostia käyttäessä huomaa, että homma on hioutunut ja kaikki pelaa. Joskin Gmailin oletusarvoinen tapa esittää viestiketjut voi tuntua erikoiselta pöytäkoneposteihin tottuneelle.

Käyttäjän tarvitsee huolestua oikeastaan vain yksityisyydestään. Jos käytössä on myös Googlen selain ja hakukone sekä Android-puhelin, yhtiöllä on hallussaan hämmentävän kattavat tiedot käyttäjästä.

Google on luvannut, että se ei enää skannaa sähköposteja automaattisesti läpi mainonnan kohdistamiseksi. Mutta automaattiskannaus voi olla silti käytössä esimerkiksi tekoälyavusteisen vastausassistentin (!) vuoksi. Onneksi osa tällaisista ominaisuuksista on kytkettävissä pois.

Gmail on niin arvokas mainonnan kohdistamisen väline Googlelle, että palvelun jatkuvuus lienee taattu hamaan tulevaisuuteen asti.

Tilaa piisaa Yahoossa

Arvosana 4-

Jo viime vuosituhannella perustetun nettipioneeri Yahoon postipalvelu on hyvässä iskussa. Sen yhden teratavun tallennustila on tuhatkertainen Tutanotaan ja Meiliboksiin verrattuna. Se on enemmän kuin markettimikron tyypillinen kiintolevytila.

Yksityisyyden suhteen Yahoo on Outlookin kaltainen. Oletusarvoisesti se käy läpi viestejä ja myy mainostilaa sisällön perusteella, mutta ominaisuus on ainakin osittain kytkettävissä pois päältä.

Ykkössijalta palvelun pudottivat pikku puutteet, kuten tukipalvelun maksullisuus ja saatavuus vain englanniksi. Lisäksi kaksivaiheisen tunnistautumisen aktivoiminen ei meinannut onnistua, ja roskapostisuodattimen asetuksia ei tahdo löytyä. Reippaasti ilmaista tallennustilaa tarvitsevalle Yahoo on kuitenkin ykkösvalinta.

Turvallisia lähetyksiä Tutanotalla

Arvosana 4-

Tavallinen sähköposti on salaamaton. Sen urkkimiseen ei vaadita kummoisia taitoja.

Sen sijaan Tutanotalla lähetetyt meilit ovat salattuja koko lähetysketjun matkalta. Luottamuksellisia tietoja käsittelevälle Tutanota onkin vertailun paras vaihtoehto.

Tietoturvan lisääminen tosin aina väistämättä heikentää käytettävyyttä. Vastaanottajalle on erikseen tiedotettava viestin lukemiseen tarvittava vastaanottajakohtainen salasana. Tämä salasana on myös muistettava lähetettäessä.

Salauksen voi toki kytkeä pois päältä, mikä parantaa käytettävyyttä. Yksityisyyden pitäisi olla silloinkin kohdillaan. Valmistaja on luvannut, ettei viestejä lueta tai luovuteta eteenpäin – viranomaispyyntöjä lukuun ottamatta.

Jos tallennustilan määrä olisi suurempi kuin Gmailissa ja Outlook.comissa, Tutanota olisi voittanut. Se on vertailun ainoa mainokseton palvelu.

Nimettömyys rasittaa Meiliboxi.fi:tä

Arvosana 3,5

Meiliboxi.fi:n valtteina ovat kotimaisuus ja melkein mainoksettomuus. Viestit säilötään suomalaisille palvelimille, ja käyttäjälle tarjotaan vain yksi mainos yhden kerran.

Käyttäjätietoja ei luovuteta mainostajille. Mobiilisovellusta ei tosin ole tarjolla, ja tallennustilaa on niukahkosti vain yksi gigatavu.

Vähän mälsää on se, että palvelun ylläpitäjien henkilöllisyys ei ole tiedossa. Ylläpidon antamien Messenger-kommenttien mukaan kyseessä on pari kovaa alan ammattilaista, jotka ovat kyllästyneet suurten sähköpostitarjoajien ylivaltaan.

Anonymiteetin syynä on palvelun harrastuspohjaisuus. Henkilökohtaiset tukipyynnöt veisivät aikaa.

Ylläpidon mukaan palvelun jatkuvuudelle ei ole kuitenkaan tiedossa esteitä, ja se onkin hyrrännyt jo yli kuusi vuotta.

  • 1–5 Arvosanat asteikolla yhdestä viiteen ovat kirjoittajan kokonaisarvio palveluiden ominaisuuksista, käytettävyydestä, jatkuvuudesta sekä tietoturvasta ja -suojasta.

KAHDEN PORTAAN TUNNISTUS TUO KIRJAUTUMISESSA TURVAA

Jokainen vertailun palveluista tarjoaa käytettäväksi kaksivaiheista tunnistautumista, joka parantaa tietoturvaa tuntuvasti.

Silloin sisään kirjaudutaan kahdella eri menetelmällä. Jos siis tietomurtautuja saa tavalla tai toisella salasanan tietoonsa, hän ei pelkästään sen avulla pysty vielä kirjautumaan palveluun.

”Normaalin” käyttäjätunnuksen ja salasanan kyselyn lisäksi palvelu voi kysyä esimerkiksi vaihtuvaa koodia, jonka käyttäjä saa viestinä puhelimeen tai erityisestä sovelluksesta (esimerkiksi Google Authenticator, Microsoft Authenticator).

Ylimääräinen vaihe sisään kirjauduttaessa tosin heikentää käytettävyyttä. Suosittu kompromissi, jota palvelut herkästi tarjoavatkin, on käyttää toista tunnistautumistapaa vain silloin, kun postiin kirjaudutaan uudelta laitteelta.

ENEMMÄN VAIHTOEHTOJA ENGLANNIKSI | Rajasimme vertailun ilmaisiin sähköpostipalveluihin, jotka ovat saatavilla myös suomeksi.

Englanninkielisiä ilmaismeilejä on tarjolla enemmänkin, esimerkiksi Tutanotan tavoin yksityisyyteen ja tietoturvaan satsaava ProtonMail, 65 gigatavun tilaa tarjoava Mail.com sekä saksalainen GMX Mail.

Applen iCloud Mail on ilmainen ja suomenkielinen, mutta palvelun käyttöönottoon tarvitaan Applen laite.

 Kari Ahokas

Tämä juttu on päivitetty versio 1.4.2020 ilmestyneestä ilmaissähköpostien vertailusta.

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti