veronmaksajat.fi

KOTI

10 vinkkiä: Mihin käyttäisin vanhaa kännykkää?

10 vinkkiä: Mihin käyttäisin vanhaa kännykkää?
29.10.2018

Mikä neuvoksi, jos vaatekaapissa on pinkka vanhoja matkapuhelimia muovikorissa? Tässä muutama idea niiden uusiokäytöksi hyötyyn tai huviin.

Suuressa osassa jutun ideoista tarvitaan laitteeksi älypuhelin. Osassa vinkeistä toimii myös näppäinlaite. Toimittaja testasi vinkit omalla puhelimellaan, jossa on Android-käyttöjärjestelmä.

1. Varapuhelin

Tarvitaan: SIM-kortti.

Mikä tahansa eläköitynyt luuri toimii tavallisena varapuhelimena, tai erityisenä kala-, metsä-, kiipeily- tai muulle raaemmalle reissulle omistettuna kommunikaattorina. Näin kallis ykköspuhelin säästyy mustelmilta, kastumiselta tai peräti katoamiselta. 

2. Radio

Tarvitaan: kuulokkeet.

Useissa älypuhelimissa on FM- eli ularadio-ominaisuus ja sovellus, jotka eivät tarvitse verkkoyhteyttä. Radion olemassaolo pitää tarkistaa mallikohtaisesti. Kuulokkeiden johto on myös radiovastaanottimen antenni. iPhonessa radiota ei ole eikä Applen mukaan tule. Kaikilla älypuhelimilla voi tietenkin kuunnella nettiradioita.

3. Digikamera

Tarvitaan: vain laite.

Vanha puhelin voi olla valo- ja videokuvauksen opiskelulavetti esimerkiksi perheen pienimmille. Vaikka pelaamaanhan ne sillä ryhtyvät, kun selkänsä kääntää.

Puhelin voi palvella myös kotivideon kuvauksessa kakkoskamerana, jos haluaa saada perhejuhlasta erilaisia kuvakulmia ja kärsivällisyyttä riittää otosten editointiin.

4. Kello

Tarvitaan: vain laite. Ajanottoon sovellus.

Herätyskello, munakello, ajanottokello, tai ihan tavallinen kello.

Jos tarvitset ajanottokellon, sekä iPhonelle että Androidille on lukuisia sovellusvaihtoehtoja. Parhailla sovelluksilla voi kellottaa useaa suoritusta yhtä aikaa, väliaikoineen kaikkineen. Sovelluksia voi etsiä puhelimen kaupasta esimerkiksi hakusanalla ”Stopwatch”. 

5. Itkuhälytin

Tarvitaan: sovellus ja wlan-yhteys sekä lähettävälle puhelimelle verkkovirta.

Itkuhälytinsovelluksia on tarjolla monenlaisia. Videokuvaa tarjoavat vaihtoehdot kuten Annie syövät akkua, joten virtalähdetä tarvitaan. Vanha puhelin on tässä ratkaisussa lähetin ja ykkösluuri on vastaanotin.

Valvovaan laitteeseen ladataan ”lapsisovellus” ja toiseen valvontasovellus. Annien toinen laite voi olla iPhone ja toinen Android. Kannattaa kuitenkin huomata, että Android-sovellus on vielä beta-vaiheessa eli kehittymässä.

6. Valvontakamera

Tarvitaan: sovellus ja wlan- tai SIM-yhteys sekä valvontakameralle verkkovirta.

Androidin Salient Eye on suosittu ilmainen valvontakamerasovellus iPhonelle ja Androidille. Kamerapuhelin voi lähettää hälytyksen tekstiviestinä ja/tai valokuvina sille määritettyyn sähköpostiin. Lisäksi valvovan puhelimen voi määritellä soimaan varashälyttimenä. Sovellus toimii myös ristiin Androidissa ja iPhonessa.

Tästä muunnoksena voit tehdä puhelimestasi automaattisen video-ovikellon, joka hälyttää, kun joku liikkuu ovellasi.

7. Musiikkisoitin

Tarvitaan: vain laite.

Vanhaa puhelinta voi käyttää cd-levyjen mp3-varastona. Jos puhelimen saa yhdistettyä esimerkiksi auton elektroniikkaan, musiikkia on mukava kuunnella hyvistä kaiuttimista.

8. Kaukosäädin

Tarvitaan: vain laite.

Puhelin voi olla tv:n, ilmastointilaitteen tai muun infrapunayhteydellä komennettavan laitteen kaukosäädin. Esimerkiksi Honor 8:n ”Älykäs ohjain” -sovellus löysi liki kymmenvuotiaan Panasonic-plasmatv:n silmänräpäyksessä.

Etsi ”älykäs ohjain” -sanalla oman puhelimesi teknisistä tiedoista infrapuna- sekä laitetukitiedot.

Mikäli tv ja puhelin ovat samassa wlan-verkossa, on tv:tä mahdollista ohjata myös sovelluskaupasta ladatulla kaukosäädinohjelmalla. 

9. Tiedostopalvelin

Tarvitaan: FTP-palvelinsovellus ja wlan-yhteys.

FTP-server tarkoittaa tiedostopalvelinta. Sen luomiseen sopiva Android-sovellus on esimerkiksi Super FTP Server. Sovelluksen avulla puhelimen musiikki- ja muihin tiedostokirjastoihin pääsee selaimelta tai läppärin resurssienhallinnasta langattoman kotiverkon läpi ilman usb-piuhaa.

10. Navigaattori

Tarvitaan: sovellus, kartat, sekä karttojen lataamiseen ja päivitykseen WLAN.

Puhelin toimii navigaattorina myös ilman verkkoyhteyttä. Kartat pitää ladata etukäteen wlanin kautta sopivaan sovellukseen. Monelle tutuin navigaattorisovellus on Google Maps.

Liikennetietoja tai muuta ajantasaista dataa tämä ratkaisu ei tarjoa.  

HUOMAA: Mobiilisovellusten kaupoista löytyy lisää ideoita: vesivaaka, metrimitta, kompassi, ajoneuvon jäljitin, e-kirja ja paljon muuta. Esimerkiksi iPhonessa, jossa on Siri-avustaja, ovat sovellusvalikoimat liki rajattomat.

Kauko Ollila

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti