Veronmaksajat-sivulle

Näköislehti

Tuorein numero, arkisto ja haku

TT0314

Voit lukea ja hakea Taloustaidon artikkeleita näköislehdestä, joka sisältää aiempien lehtien arkiston. Näköislehteen pääset Taloustaito.fi -palvelun etusivulta. Näköislehden lukeminen edellyttää Veronmaksajien jäsenyyttä tai lehden tilausta. Etusivulle 

Tutustu Taloustaidon tablettilehteen

Näytelehti 

Tutustu Taloustaidon näytenumeroon

Seuraava Taloustaito

Seuraava Taloustaito ilmestyy 
16. huhtikuuta.

12.7.2011

Valitse mökkipaketti huolella

Kesämökin tai oikeammin vapaa-ajan asunnon hankkiminen on mutkikas prosessi. Ennen mökkipaketin lopullista valintaa on selvitettävä omat tarpeet ja paikalliset määräykset. Sekin olisi hyödyksi, jos osaisi arvioida minkälaista mökkiä tarvitsee viiden tai kymmenen vuoden kuluttua. Vaihtoehtoja on joka tapauksessa valtavasti.

Ensimmäinen mökkipaketin valintaan vaikuttava asia on tietysti tontti. Tasainen vai rinne, kunnallistekniikka, sähkö, huvilan vai mökin rakennusoikeus? Tontti ja sen mukana tulevat rakennusmääräykset vaikuttavat aivan olennaisesti siihen, millaisen talon saa rakentaa. Niistä kertoo mökkikunnan rakennustoimi.kesämökki

Mökkikaupoissa ostaja on yleensä perhe. Ongelma tulee siitä, että perhe ei ole mikään pysyvä joukko, vaan kasvava ja pienenevä ja taas kasvava joukko ihmisiä.

Jos perheeseen kuuluu nyt kaksi aikuista ja kaksi teini-ikäistä lasta, siihen saattaa kuulua viiden vuoden päästä vain kaksi aikuista. Lukioikäisiä ja nuoria opiskelijoita ei mökille useinkaan saa kuin pakolla. Toinenkin vaihtoehto on: mökille tulevat myös lasten kaverit. Silloin tarvittaisiinkin lisää tilaa.

Mutta eivät perheen muutokset tähän jää. Perheen nuoret aikuistuvat, pariutuvat ja perustavat perheensä. Pitäisikö mökillä olla tilaa lasten tuleville puolisoille ja vielä joskus lastenlapsillekin? Erilaiset parvet ja suuret huoneet tuovat muuntelumahdollisuuksia. Kriittisiä ovat loppujen lopuksi makuupaikat: niitä tarvitaan yksi jokaiselle.

Tässä on siis mökkipaketin valinnan ensimmäinen perussääntö: hanki vapaa-ajan asunto monen, monen vuoden tähtäimellä. Tunnesiteet kesämökkiin muodostuvat vahvemmiksi kuin vakituiseen asuntoon, eikä vapaa-ajan kotia vaihdeta kuin kaupunkiasuntoa. Uuden mökin löytäminen on aina vaikeaa ja muutto hankala ja kallis. Hanki siis mökki kerralla loppuelämää varten, talo kestää vuosikymmeniä.

Tässä vaiheessa kannattaa omistaa myös ajatus eläkevuosille. Haluanko viettää eläkepäiviäni mökillä, jopa mökkikunnan vakituisena asukkaana?

Rakennusmääräyksissä on jonkin verran eroja vapaa-ajan asunnon ja vakituisen asunnon välillä. Ne koskevat muun muassa energiatehokkuutta ja ikkuna-aukkojen kokoa. Jos siis vakituinen asuminen vapaa-ajan talolla saattaa olla vakava vaihtoehto tulevaisuudessa, talopaketti kannattaa mitoittaa tämän mukaan. Monilla valmistajilla on valmiina eri versioita.

Mitä mökkipaketissa on?

Mökkipaketteja ei voi vertailla vain hinnan ja koon perusteella, eikä hinta kerro vielä paljoakaan siitä, mitä on itse asiassa ostamassa. Peukalosääntönä voi pitää lopullista 3 000 euron neliöhintaa. Sitä on vaikea alittaa, jos talvilämpimällä mökillä on vedet ja sähköt. Ylärajaa ei tietenkään ole.punainen tupa

Pakettien hinnat antavat hyvää osviittaa lopullisista kustannuksista, mutta aivan keskeistä on selvittää, mitä mökkipakettiin oikeasti kuuluu. Onko kyseessä kasa hoikkia hirsiä rakennuspaikalle toimitettuina vai melkein valmis talo? Mökkipaketin ostajat tarvitsevat lisäksi joka tapauksessa perustukset, jolle talonsa pystyttävät. Ne eivät kuulu mökkipaketin hintaan ellei osta valmiiksi rakennettua taloa.

Erään talonvalmistajan myyntiselosteessa kerrotaan mökkipaketin kattotoimituksen sisällöstä näin: Kattovasat sovitusmittana, tuuletustilan korotusrimat ja saunan ilmarakorimat, liukukiinnitysraudat ja kattovasojen välilaudat. Vesikaton raakaponttilauta sekä sisäkattopaneelit. Kattolistat ja painumavaran peitelauta. Pääty- ja sivuräystäslaudat.

Liukukiinnitysraudat? Mitähän ne ovat? Mitähän tästä sitten puuttuu? Vain hyvin harva amatööri osaa vastata.

Tavallisen, ensimmäistä mökkiään hankkivan onkin talotehtaiden luetteloista vaikeata päätellä, mitä paketti oikein sisältää. Pitkien, tavaranimikkeitä sisältävien luetteloiden sijasta kannattaa pyytää potentiaaliselta toimittajalta toisenlainen lista: mitä välttämättä tarvittavaa teidän paketistanne puuttuu? Kun listan pyytää kirjallisena, on käytössä hyvä tapa vertailla toimittajia toisiinsa.

Kun sopiva mökin malli löytyy talontekijöiden kuvastoista, kannattaakin kääntyä ammattilaisen puoleen. Hän osaa vertailuttaa toimittajia ja pyytää tarkat selvitykset. Se maksaa jonkun satasen, mutta säästää helposti tuhansia. Samalla voi saada pätevän valvojan rakennusprojektilleen.

Pelkkä kesä?

Yksi päätöksentekoa ohjaava perusvalinta on mökin käyttöaika. Perinteisesti mökeillä on käyty lähinnä kesäkuukausina. Yhä yleisempää on kuitenkin ympärivuotisesti käytettävän vapaa-ajan talon hankinta. Talopaketit ovat hyvin erilaisia ja myös eri hintaisia riippuen siitä, soveltuvatko ne ympärivuotiseen asumiseen vai eivät.

rantaLiittyminen vesijohtoverkostoon on kriittinen asia. Vain kesäaikana käytettävässä talossa se ei ehkä ole edes tarpeellista, puucee ja sauna riittävät monille lämpimänä vuodenaikana. Niin sanotun kesäveden voi vetää kaivolta taloon helposti.

Sähkö on tärkeä mukavuustekijä, ja monille välttämättömyys. Sitä tarvitaan paitsi valaistukseen ja kodinkoneiden käyttöön, myös erilaisten sähköisten kapineiden käyttämiseen ja lataamiseen. Kuka nuori suostuu lähtemään mökille, jos se merkitsee eroa kavereista paitsi fyysisesti myös facebookissa?

Ympärivuotiseen käyttöön tarkoitettu talo on selvästi kesämökkiä kalliimpi. Kustannuksia nostaa rakenteiden lisäksi myös tarvittava peruslämmitys. Varsinkin kodinkoneet sekä vesijohdot ja -kalusteet edellyttävät ehjinä pysyäkseen, että talossa lämpö pysyy koko ajan plussan puolella. Se merkitsee jatkuvaa lämmittämistä, mikä ei onnistu ilman sähköä. Peruslämpöä on ylläpidettävä myös siksi, että jääkylmälle mökille tuleminen on kaikkea muuta kuin mukavaa.

Viemäri vai ei?

Jos mökkitontille on vedetty kunnallistekniikka, veden käyttö ja toilettitilat voidaan rakentaa omakotitalotasoiksi. Juuri mistään ei tarvitse tinkiä silloinkaan, kun tontille tulee vettä ja sähköä, vaikka viemäriä ei olisikaan.

Sisätoiletti voidaan sijoittaa taloon, kunhan käytössä on sähköä. Erilaisia teknisiä ratkaisuja on monenlaisia kompostoivasta kuivakäymälästä alkaen. Modernit sisätoiletit ovat hajuttomia ja muistuttavat käyttökokemukseltaan täysin tavallista toilettia.
Ratkaisuja on monenlaisia, mutta kaikki tarvitsevat sähköä toimiakseen. Kompostoivat käymälät eivät toimi kovilla pakkasilla, joten nekin vaativat plussan puolella pysyvät tilat.

 Mökkipakettien valmistajia

 www.aihkitalot.fi
 www.hirsikoto.fi
 www.honka.fi
 www.honkakartano.fi
 www.honkatalot.fi
 www.inside.fi
 www.kastelli.fi
 www.kultahirsitalot.fi
 www.kuusamohirsitalot.fi
 www.teijo-talot.fi
 www.timber-hirsi.fi

Kuka rakentaa?

Mökkipaketti on aina vasta lähtökohta, lisäksi tarvitaan rakentajia. Tekeekö itse vai käyttääkö ammattilaisia, riippuu omasta osaamisesta ja innostuksesta.

Jos mökkiä pystytetään vaikkapa 300 kilometrin päähän, itse rakentamisen prosessi muuttuu hyvin hankalaksi ja aikaa vieväksi. Osa työstä (sähköt, putket) joudutaan kuitenkin teettämään ammattilaisilla, ja heidän löytämisensä vieraalla paikkakunnalla voi käydä vaikeaksi.

Mökkipakettien myyjät tarjoavat myös pystytyksen halutun tasoiseksi. Tämä on yhä suositumpi vaihtoehto. Mökki voidaan rakentaa tekniikaltaan valmiiksi, jolloin viimeistely ja sisätyöt jäävät ostajan ja hänen perheenjäsentensä harteille tai sitten täysin muuttovalmiiksi. Toinen tapa säästää rahaa, toinen vaivaa.

Matti Sovijärvi

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Seinissä se salaisuus

Hirsi on Suomessa vapaa-ajan talojen suosituin rakennusmateriaali, mutta mitä hirsi oikeastaan on?

Mökkipakettien hinnat vaihtelevat suuresti jo sen mukaan, mikä valmistajan mielestä on hirttä. Joidenkin mielestä parin tuuman vahvuinen puu on hirttä, toisissa paketeissa hirsi on monta kertaa paksumpaa.

Paksuus ei ole ainoa autuaaksi tekevä hirren ominaisuus. Sen kuivatus ja muu käsittely sekä rakenne vaikuttavat suuresti hirren lopulliseen laatuun, kuten lämmöneristyskykyyn ja halkeilemattomuuteen.

Hirsiä on yhdestä puusta veistettyjä, duo-rakenteisia tai lamellihirsiä. Jälkimmäiset ovat monesta eri viipaleesta yhteen liimattuja, parhaimmillaan niin, että näkyviin ja sään riepoteltavaksi jää kova ydinpuu. 

Lamellihirsi on kulmikas ja se voi koostua jopa kahdeksasta, yhteenliimatusta osasta ja olla paksuudeltaan melkein 30 senttiä. Lamellihirsi sopii mainiosti Suomen talveen, jos se on tarpeeksi paksu. Duo-rakenteessa hirsi ensin halkaistaan, sitten kuivataan ja lopuksi liimataan taas yhdeksi, pyöreäksi kappaleeksi. Edullisin vaihtoehto on tavallinen pyöröhirsi. Jotta talo pysyisi lämpimänä, pyöröhirren pitäisi olla ainakin 17 senttiä paksu.

Hirsitaloilta näyttävät sellaisetkin ratkaisut, joissa suhteellisen ohueen, 10 - 14 sentin paksuiseen lamellihirrestä tehtyyn ulkoseinään on yhdistetty eristekerros ja sisäpaneeli, joka voi olla aivan saman näköistä kuin ulkopuolikin. Tällainen rakenne voidaan tehdä erinomaisen energiatehokkaaksi.

Kesämökkipaketteja valmistetaan myös samalla tavalla kuin omakotitaloja eli pystyrunkorakenteisina. Silloin mökin ulkopinnan voi verhoilla hyvinkin monella tavalla, vapauksia on yhtä lailla sisäverhoiluissa.

Mikään ei estä rakentamasta loma-asuntoa kivestä tai harkoistakaan. Ratkaisu on yleensä kalliimpi kuin puurunkoinen talo, mutta kestävämpi ja helppohoitoisempi. Jos haluaa kivitaloon hirsimökin tunnelmaa, sekin onnistuu paneelein.

Niin kuin elämässä usein: sitä saa, mistä maksaa. Laatumökki on reilusti lautamökkiä kalliimpi. Itseään ei kannata pettää: ohuesta tavarasta tehty talo ei sovi talvikäyttöön vaikka lämmittäisi kuinka. Eikä niin synny säästöjäkään, sillä energia on kallista.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mökkiin halutaan nyt mukavuuksia

”Suomalaisten mökkeily on muuttunut viime vuosina selvästi. Nyt kaivataan mukavuuksia”, sanoo Kiinteistömaailman Itä-Suomen aluejohtaja Seppo Kinnunen.

Kinnusen mukaan mökkiä etsivät jakautuvat kolmeen erilaiseen ryhmään. Ehkä voimakkaimmin kasvava ryhmä on aktiviteettien keskeltä mökkiä etsivät perheet. Näissä perheissä on usein teini-ikäisiä lapsia ja lapsilla tietysti kavereita.

”Laskettelurinne on vahva vetonaula, golfkenttä samoin. Suosituimpia ovat tietysti kohteet, joissa on molemmat. Muut aktiviteetit lisäävät paikan vetovoimaa. Tällaisissa kohteissa – Nilsiän Tahkovuori on hyvä esimerkki – rakentamisen laatu ja talojen varustelutaso on yleensä korkea. Sisävessat, suihkut, saunat, takat ja tiskikoneet ovat itsestäänselvyyksiä”, Kinnunen sanoo.

Hän korostaa, että Suomessa elää myös vahva halu omaan rauhaan ja omaan rantaan. Näissäkin kohteissa rakentamisen taso on noussut. Juokseva vesi on monelle ehdoton vaatimus, samoin sisäkäymälä. Kaava-alueiden ulkopuolella monet valitsevat uudenlaista tekniikkaa edustavia toilettiratkaisuja. Vesivessalle on muitakin vaihtoehtoja kuin perinteinen pihanperä.
 

”Oma ranta on monen ykköstoive ja mielellään vielä rantasauna. Naapureista ei ole väliksi eikä hyvillä yhteyksillä eikä palveluilla ole olennaista merkitystä. Kaupassa käydään autolla kaukanakin.”

”Kolmas ryhmä ovat sitten mummonmökkiä etsivät. Heille tärkeintä on oma puutarha, jossa viljellä jotakin, kuopsuttaa maata ja kerätä metsästä sieniä. Kodikkuus ja takkatulen ritinä ratkaisevat, kaivovesi ja puucee  kelpaavat. Nämä ihmiset kannattavat usein muutenkin vihreitä arvoja”, Kinnunen arvioi.

Venäläiset tulivat

Kinnusen mukaan itäinen Suomi on mökkikulttuurin kannalta erityisasemassa. Itärajan takana riittää puhtaasta luonnosta, toimivista palveluista ja tutkittavista kohteista kiinnostuneita.

”Muutama vuosi sitten koimme venäläisten huvilanostajien ensimmäisen aallon. Silloin liikkeellä olivat varsin varakkaat ihmiset, ja ostetut tontit ja talot olivat sen mukaisia. Nyt menossa on venäläisten tulemisen toinen aalto. Mökkiä etsivät työssä olevat, hyväpalkkaiset ihmiset ja toiveet ovat tavallisia suomalaisenkin mittapuun mukaan.”

”Yhden mökkiasumisen erikoisuuden tämä on synnyttänyt. Ei ole ollenkaan harvinaista, että venäläisperheen kesämökki onkin huoleton kerrostalo-osake Lappeenrannassa tai Mikkelissä. Jos ikkunasta näkyy järvi, se on vielä erityistä plussaa”, Kinnunen kertoo.

Kuvat: Istockphoto.com 

 


 

Plus 19
Minus 3

Kommentit:

Kommentit: 1 - 4 / 4 Sivu: 1 / 1 1
Anonymous | 24.7.2012 12:44
"Peukalosääntönä voi pitää lopullista 3 000 euron neliöhintaa. Sitä on vaikea alittaa, jos talvilämpimällä mökillä on vedet ja sähköt."

Hevonpaskaa! Tarkoittaisi sitä, että 100 m2 "mökki" maksaa 300 000 EUR!
Anonymous | 7.9.2012 8:23
Samaa mieltä edellisen kirjoittajan kanssa. Itse olen miettimässä 100 - 115 neliön mökkiä, ja kustannusarviossa ollaan 180 000 - 200 000 välillä.
Anonymous | 29.4.2013 20:28
Onko niin ,että 25 m2 mennään tuohon 3000?
Anonymous | 17.3.2014 20:24
Olen kirjannut muistiin joka ikisen sentin, joka tarvittiin 76m2 muuttovalmiin, täysin varustellun, omakotitalon erityksillä olevan mökin rakentamiseen kallioiselle tontille, jossa paljon maanrakennustöitä. Vastaavalla tavallista enemmän vastuuta ja kustannusta. Vielä puuttuu portaat rantaan yms:
Mökki 141191,13
Vastaava 6723,53
Maanrakennus 33284,44
Porakaivo 7882,55
Jätevedet 8418,02
Sähkö 8210,15
Luvat 1242,12
Mökkivarustus 11719,86
Muut 3985,89
YHTEENSÄ 221657,69 eli tekee sen 2916 €/m2. Minulle tuo 3000 arvio ei siis kauas heittänyt.
: *
: *
Tarkistusluku
=