Veronmaksajat-sivulle

Autoesittely

27.9.2010

Volvo S60 D3 Momentum Automaatti - Mukava ajajan auto

Uusi Volvo S60 on malliston linjakkain. Tyylikkään auton valtteja ovat ajettavuus ja matkustusmukavuus.

Ulkonäkö

Volvo S60

S60 on aito Volvo, mutta todella linjakas.

Volvo S60:n sukkulamaisessa ulkonäössä tuskin kellään on huomauttamista. Viisto tuulilasi ja coupémaisesti laskeutuva katon takaosa korostavat menevyyttä. Sukunäköisyyttä on Volvo-tunnuksen koristama etusäleikkö. Laajat, sileät kylkipinnat ovat – kuten useimmissa uutuusmalleissa – alttiit pysäköintipaikkakolhuille. Kunnon suojalistat olisivat poikaa.

Sisätilat

Volvo S60

Coupémaisuus tuo näyttävyyttä, mutta nipistää takamatkustamon ilmavuutta.

Volvo S60 ei rehvastele suurilla tiloilla. Muut seikat ovat olleet suunnittelussa tärkeämpiä. Edessä tilaa on toki sopivasti joka suuntaan. Hyvin muotoillut, tukevanmukavat istuimet suorastaan imaisevat syleilyynsä. Monipuoliset säädöt takaavat mainion ajoasennon. Selkänojan kallistuksen säätöpyörä on kuitenkin erittäin hankalassa paikassa istuimen, keskipilarin ja turvavyön alakiinnityspisteen ”puristuksessa”.

Varsin mukava takaistuin on omimmillaan kahdelle. Pääntila on viiston katon takia kortilla. Kuperalla keskipaikalla ei viihdy.

Istahtaminen matalan ajokin etuistuimelle sujuu, kun huomioi takaviiston A-pilarin. Laskeutuvan kattolinja häiritsee takaistuimelle menoa. Tyylikkyys vaatii veronsa.

Tavaratila (380 litraa) riittää harkitsevalle, mutta ei oikein perheen lomatavaroille. Kipattavat takaselkänojan puoliskot auttavat ”vajaamiehityksellä”. Myös kuormausaukon rajallisuus häiritsee.

Tekniikka

Volvo S60:n moottorivalikoima on poikkeuksellisen monipuolinen. Bensakoneita ovat uunituoreet nelisylinteriset 1,6-litraiset T3- ja T4-turbomoottorit sekä kaksilitraiset 2.0T ja T5, nekin turbokoneita ja myös kolmilitrainen turbokuutonen. Dieseleitä ovat viisisylinteriset kaksilitrainen D3 ja 2,4-litrainen D5 sekä 1.6 D DRIVe -nelosmoottori.

Volvo S60

Käyttöviikset ja katkaisimet on hyvin sijoitettu. Pyöreiden mittaritaulujen keskellä ovat ajotietokoneen ja toimintoasetusten näyttöruudut.

Koeajokkimme moottori oli 120 kW:n (163 hv) tehoinen D3-diesel. Sen vääntölukema on keskimääräistä jyhkeämpi 400 Nm/1400-2850 r/min. Ajokissamme oli kuusivaihteinen, käsinvalintatoiminnolla varustettu Geartronic-automaattivaihteisto.

Yhdistetyn EU-kulutuksen lukema on 5,9 l/100 km. Nopeaakin ajoa sisältävän koeajolenkin kulutus pysyi kuutosella alkavissa lukemissa. CO2-päästö on 154 g/km.

Ajettavuus

Volvo S60 D3 osoittautui selvästi keskimääräistä miellyttävämmäksi matka-autoksi. Jousitus on sopivan jämäkkä, mutta samalla mukava. Pintapehmeys miellytti erityisesti tavanomaisessa matka-ajossa. Mukavuustasoa paransi sisämelun vähäisyys. Moottorin ja renkaiden äänet on eristetty varsin hyvin matkustamosta. S60:n rengastuksessa ei ole sorruttu ylimatalaan rengasprofiiliin. Continentalin 16-tuumaiset 55-sarjan renkaat olivat hyvä valinta.

Automaattivaihteisto toimii juoheanpehmeästi, mutta se ei yllä kaksoiskytkinvaihteistoista tuttuun sähäkkyyteen.
Volvon S60:n ajo-ominaisuudet ovat hyvät. Matka-ajo sujuu vakaasti. Mutkataipaleilla menosta suorastaan nauttii. Käytännön sitkeyttä riittää. Koeajokkimme nopeuden huomioiva ohjaustehostin vain korosti vaivattomuutta.

Automaattivaihteinen Volvo S60 vierastaa repivää ajotapaa, vaikka kyllä puhtia riittäisi. Juohea meno on liikenneturvallisuuden kannalta vain hyväksi.

Volvo S60

Volvo S60:n tavaratila riittää harkitsevalle. Kuormausaukko rajaa kollien koon. Koeajokissamme oli tavaratilan jakaja ja kassinpidikkeet.

Varustelu

Volvo S60:n varustetasoja on neljä, perustason lisäksi Kinetic, Momentum ja Summum. Jo vakiovarustelu on runsas, merkin maineen mukaisesti turvallisuuspainotteinen. Mukana ovat mm. törmäyksen uhatessa alle 30 km/h nopeudessa automaattisesti tehojarruttava City Safety -järjestelmä sekä kuljettajaa avustava IDIS-tietojärjestelmä. Muista ratkaisuista poimittakoon turvavyön esikiristimet kaikilla istuinsijoilla, ajonvakautus ja takasivuikkunoiden tuuletussuuttimet.

Koeajokkimme varustukseen kuuluivat vakiovarusteiden lisäksi mm. ajastettu polttoainetoiminen lämmitin, erinomaisesti toimiva, mukautuva vakionopeudensäädin ja jalankulkijan havaitsemistoiminto, kaistavahti, kuljettajan vireyden seuranta ja kuolleen kulman tarkkailu (BLIS). Myös kahdeksankaiuttiminen CD/DVD/MP3-audio ja Bluetooth-valmius kuuluivat koeajoautomme lisävarusteisiin.

Volvo S60:ssä varapyörä on nykytapaan korvattu paikkaussarjalla. Harmi.

Summa

Volvo S60 on auto heille, jotka arvostavat ajettavuutta ja matkustusmukavuutta. Enemmän monikäyttöistä tilaa tarvitsevalle luvassa on mm. S60:n sisar, farmarityyppinen V60.

Volvo S60

Audiolaitteistoko? Ei nyt sentään, vaan siististi katettu D3-dieselmoottori.

D3-moottorin käyttöominaisuudet ovat mainiot. Automaattivaihteisto hoitelee hommansa kelvosti, vaikka rivakampi toiminta ei joissain tilanteissa olisi pahitteeksi.

Volvo S60 D3 on mielenkiintoinen auto. Se on ajamisesta nauttivalle kuin mittatilaushansikas. Korkeatasoiseen autoiluun liittyvät seikat ovat Volvo S60:ssä hyvin kohdallaan – myös tyyli.

TEKNIIKKA

Moottori D3-diesel
Iskutilavuus cm3   1984
Teho kW/hv/r/min  120/163/2900
Vääntö Nm/r/min  400/1400-2850
Yhdistetty EU-kulutus l/100 km  5,9
CO2-päästö g/km 154
Mitat cm (pituus/leveys/
korkeus/akseliväli) 
462,8/186,5/
148,4/277,6
Omamassa kg  1599
Kiihtyvyys 0-100 km/h s  9,2
Huippunopeus km/h 215
Kokonaishinta 
(48 513,51 koeajoauto lisävarustein)
43 255,51


PLUSSAT
+ Ajettavuus
+ Kuljettajan olot
+ Matkustusmukavuus
+ Viimeistely

MIINUKSET
- Varapyörän puuttuminen
- Takatilat
- Tavaratilan rajallisuus
- Etuselkänojan kaltevuussäätimen sijainti

Juha Tolvanen

Volvo S60

S60:n etuistuimet ovat erittäin mukavat.

Volvo S60


Takaistuin on kuin valettu kahdelle, kunhan vain pääntila riittää.

 


 

Plus 20
Minus 0

Kommentit:

Kommentit: 0
: *
: *
Tarkistusluku
=

Juha Partanen

Juha Partanen on Taloustaidon +AUTO-sivujen vastaava tuottaja.

Tolvasen autopäiväkirja

Juha Tolvanen on auto- ja liikennetoimittaja. Hänellä on vuosikymmenien kokemus autoilusta, 
autoista ja liikenteestä.

...

Kia cee´d

Taloustaito_banner_apilanlehti