Veronmaksajat-sivulle

Autoilijalle

27.3.2013

Mikä on riittävä turvaväli?

Peräänajo on toiseksi yleisin vahinko liikenteessä Suomessa. Liikennevahinkokeskuksen tilastot kertovat, että vuonna 2011 tapahtui 13 258 peräänajoa. Moni peräänajo olisi vältettävissä yksinkertaisella keinolla: pitämällä riittävästi turvaväliä edellä ajavaan autoilijaan. Mikä on riittävä turvaväli, Liikenneturvan koulutusohjaaja Toni Vuoristo?Auto

”Jos ajaa toisen perässä ja joutuu jatkuvasti jarruttelemaan, ajaa liian lähellä. Väli on sopiva, kun etäisyyden säätely onnistuu pelkällä kaasupolkimen käytöllä.

Pienemmissä taajamanopeuksissa etäisyyttä pitää olla noin puolet nopeuslukemasta. Kun ajelee neljääkymppiä, sopiva etäisyys on vähintään 20 metriä. Maantienopeuksilla välin tulee olla sama kuin nopeuslukema eli satasen vauhdissa 100 metriä.

Kun keli on liukas tai muuten hankala, etäisyyksien pitää olla paljon suuremmat ja nopeuksien maltillisemmat.
Mitä lähempänä toisia ajetaan, sitä enemmän liikenteessä syntyy niin sanottua haitariliikettä, kun ajonopeus tempoilee. Kun ajoneuvovälit ovat riittävät, jono etenee jouheasti.”

Miten nopeus vaikuttaa jarrutusmatkaan?

”Vanhan säännön mukaan vartti pois vauhdista lyhentää jarrutusmatkaa puoleen. Toinen hyvä muistisääntö on, että jarrutusmatka nelinkertaistuu, kun nopeus kaksinkertaistuu.

Jarrutusmatkaan vaikuttavat myös tienpinta, renkaat, jarrutustapa ja jarrujärjestelmä ja sen kunto. Liukkaat kelit pidentävät jarrutusmatkoja huomattavasti.”

Kuinka nopeasti kuljettaja hoksaa, että nyt pitää jarruttaa?

”Reaktioaika on vähintään sekunti, joskus useampikin. Satasen vauhdilla auto etenee sekunnissa lähes 30 metriä. Jos reaktioaika on useita sekunteja, ollaan jo aika pitkällä.”

Miksi me arvioimme jarrutusmatkat alakanttiin?

”Luotamme ehkä liikaa siihen, että edellä ajava ei pysähdy odottamatta. Kun ajokeli on liukas, emme arvioi keliä niin liukkaaksi kuin se oikeasti on. Normaaliajossa on aika vaikea käsittää, miten pitkälle auto voi jarrutuksessa liukua ennen kuin se pysähtyy.”  

Testaa jarruttamista erilaisissa olosuhteissa Liikenneturvan verkkosivuilla.

Minna Petäinen

Kuva: Istockphoto.com

Plus 9
Minus 0

Kommentit:

Kommentit: 1 - 1 / 1 Sivu: 1 / 1 1
Anonymous | 31.12.2013 17:08
Se on kahden valopylvään väli vähintään,varsinkin täällä lapissa kun poroja on tiellä mäkien takana yleensä!!Olen laittanut tarran "Muista Turvaväli"tarran!!!
: *
: *
Tarkistusluku
=

Juha Partanen

Juha Partanen on Taloustaidon +AUTO-sivujen vastaava tuottaja.

Tolvasen autopäiväkirja

Juha Tolvanen on auto- ja liikennetoimittaja. Hänellä on vuosikymmenien kokemus autoilusta, 
autoista ja liikenteestä.

...

Kia cee´d

Taloustaito_banner_apilanlehti