veronmaksajat.fi

Lehti

Lue lokakuun Taloustaito näköislehtenä

Kaikki Taloustaidon artikkelit ovat luettavissa näköislehdessä. Näköislehdessä on luettavissa myös Taloustaidon vanhempia artikkeleita (vuosikerrat 2007-2013, 2014-). Taloustaidon näköislehti 

TT9/2014

Voit lukea Taloustaidon myös tabletilla. Katso ohjeet tablettilehden lukemiseen. 

Jäsenet ja lehden tilaajat tarvitsevat lehden lukemista varten käyttäjätunnukset.

Rekisteröidy verkkopalveluun.  Taloustaito on Veronmaksajien jäsenetu. 
Tutustu jäsenetuihin ja liity jäseneksi.

Kotitalous työnantajana

Kun perhe palkkaa vaikkapa lastenhoitajan, palkanmaksua seuraa suuri joukko erilaisia työnantajan velvoitteita. Palkan ja sen sivukulujen maksuun sekä ilmoitusten tekemiseen löytyy myös apua kahdesta eri verkkopalvelusta.

Kun talous järkkyySäästöpossu kuva iStockphoto.com

Jos tulosi ovat putoamassa rajusti esimerkiksi työttömyyden vuoksi, lainan lyhentämiseen voi yleensä saada taukoa. Talouden tiukkenemiseen on hyvä myös varautua säästämällä.

Kunnan kanssa verovapaasti

Jos olet ajatellut hieroa maakauppoja kunnan kanssa, kannattaa panna toimeksi. Tänä syksynä kaupoista saa luovutusvoiton verovapaana.

Joka kolmas työkyvyttömyyseläkehakemus hylätään

Vuosittain noin 4 500 työkyvyttömyyseläkkeen hakijaa saa hylkäävän päätöksen työeläkeyhtiöltä. Viime vuonna hylättyjen osuus kipusi työeläkeyhtiöissä lähes 29 prosenttiin hakijoista. Varman ylilääkäri Jukka Kivekäs kertoo, mistä tämä johtuu.

Valonkajoa vientifirmoissa?kasvu

Sijoitusalan ammattilaiset näkevät suomalaisissa vientiyhtiöissä lupausta – kunhan Suomen vienti vihdoin lähtisi kunnolla käyntiin.

Töihin eläkkeellä - Onko taloudellisesti vaivan väärtti?

Työnteko eläkkeen kyljessä ei ole taloudellisesti kannattamatonta, sillä erilaiset vähennykset lieventävät verotuksen progressiota.

Oma vai ostettu firma?

Yrittäjäksi voi ryhtyä joko perustamalla oman firman tai sitten ostamalla valmiin yrityksen. Kummassakin on hyvä ja huonot puolensa.

Asunto lahjana - Hallintaoikeuden pidätys alentaa lahjaveroa

Kun elinaikanaan lahjoittaa asunnon esimerkiksi perillisilleen, mutta pidättää itsellään hallintaoikeuden, se alentaa lahjaveroa.

Lentokenttä

Taitava matkustaja

Kuka korvaa vastoinkäymiset matkalla?

Reissuun verovapaasti

Työnantaja voi tukea palkollistensa lomailua, esimerkiksi antamalla käyttöön omistamansa mökin tai lomaosakkeen, kunhan tuki on kohtuullista ja tavanomaista ja koko henkilökunnan käytettävissä.

Taide ja keräily

Edvard Munchin teokset ovat suosittuja ja arvokkaita.

Valkoviiniä ja juustoja kuva iStockphoto.com

Viini ja ruoka

Valkoviini istuu juuston kylkeen.

Yksityistien kulungit käytön mukaan

Yksityisteiden ylläpidosta vastaavat pääsääntöisesti tiekunnan osakkaat, periaatteessa sen mukaan kuinka paljon ja miten tietä käyttää.

+Autossa työsuhdeauton plussat ja miinukset. Tiesitkö, että saat käytetyn auton tiedot Trafin palvelusta.

Lehdessä myös Teemu Lehtisen ja Mikael Kirkko-Jaakkolan kolumnit, Verojuristi vastaa, oikeuden ratkaisuja ja ristikko.

Kuvat Taloustaito, iStockphoto.com

Blogeissa

 • Talouskuviot hyvin hanskassa
  Petäinen
  Suomalaiset maksavat laskunsa ajoissa, suunnittelevat talouttaan ja tietävät, mitä korko tarkoittaa ja miten se lasketaan. Kansainvälisesti verrattuna suomalaiset ymmärtävät talousasioita hyvin.   ...
 • Kotona heitteillä?
  Rimmi
  Edesmennyt isoäitini sanoi usein, että kunpa sitä pääsisi terveenä hautaan. Näin meistä varmasti toivoo jokainen: saisi kuolla saappaat jalassa ja välttää pahimmassa tapauksessa vuosien kituuttamis...
 • Salkunhoitajilla on taitoa
  Möttölä
  Julkisuudessa on tullut tavaksi toistella, että ”aktiiviset salkunhoitajat häviävät keskimäärin indeksilleen”. Suomeksi se tarkoittaa, että rahan hoitamisesta palkkaansa saavat salkunhoitajat jäävä...
 • Osakemarkkinoiden lasku on alkanut
  Pursiainen
  Syksyn aikana pessimismini arvopaperimarkkinoiden lähiajan näkymistä on kasvanut. Negatiivinen näkemykseni perustuu kolmeen seikkaan, joita perustelen vähän tarkemmin. Yhdysvaltoja rasittaa heikko ...
 • Työeläkevakuuttajien profiilinmuutos
  Uusitalo
  Ilmarinen valitsi äskettäin uudeksi toimitusjohtajaksi Timo Ritakallion , hyvämaineisen ja osaavan sijoitusjohtajan. Tämän vuoden alusta Varmaa johtaa Risto Murto , niin ikään pankki- ja sijoitusma...

veronmaksajat.fi